Skocz do zawartości
bald86

i5-6600K czy i7-5775C

Rekomendowane odpowiedzi

PC stan obecny:

Opcje zmiany:

(1) koszt ~ 2300 zł

(2) koszt ~ 2300 zł

Co wybrać ? i7-5775C w zastosowaniach rozrywkowych zdecydowanie lepsze od i5-6600K , a na takich zastosowaniach zależny mi najbardziej. Przy 1150 mogę wykorzystać stary RAM, z testów wynika ze Broadwell szybszych kości nie potrzebuje. Dorzucenie następnych 8GB DDR3 to koszt ~ 180 zł. A może lepszym wyjściem jest LGA 1151 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Broadwell w grach będzie wydajniejszy.  Zarówno i5 , a tym bardziej i7 5775C. Sam troszkę załuję że nie wybrałem tego procka.  Pamięci DDR3 faktycznie tu nie mają większego znaczenia. Chociaż z drugiej strony i tak będziesz je kiedyś musiał wymienić na nowsze DDR4 przy zmianie platformy. Tak więc skoro zdecydowałeś sie na i7 i nie chcesz wymieniać pamięci na szybsze to mozesz ew z nimi zostać. Różnice wydajności nawet na Skylake między 2400 a 3000 nie są jakieś znaczne. Czasem jest to 2-4 klatki może troszke więcej. Zależy od gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Broadwell w grach będzie wydajniejszy.  Zarówno i5 , a tym bardziej i7 5775C. Sam troszkę załuję że nie wybrałem tego procka.  Pamięci DDR3 faktycznie tu nie mają większego znaczenia. Chociaż z drugiej strony i tak będziesz je kiedyś musiał wymienić na nowsze DDR4 przy zmianie platformy. Tak więc skoro zdecydowałeś sie na i7 i nie chcesz wymieniać pamięci na szybsze to mozesz ew z nimi zostać. Różnice wydajności nawet na Skylake między 2400 a 3000 nie są jakieś znaczne. Czasem jest to 2-4 klatki może troszke więcej. Zależy od gry.

Wszystko jak zwykle musi rozbijać się o pieniądze :/ gdyby i7-6700K był w rozsądniej cenie to bym się nie zastanawiał. Ponad 1800zł to lekka przesada...

Nie spieszę się z decyzją, chce to dobrze przemyśleć.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

Ta rozpiska kosztów to chyba jest błedna bo ramu masz 2 x wiecej a stare przeciez nie wrzucisz do kosza xD

Otóz  brodwell i7 jest lepszy niz  skylake i5

A tu filmik z dual chanell 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego jest tam i7 6700 skoro to skajlak?

Jest to też jakaś opcja... koszt mały, wydajność w grach wzrośnie znacznie. 

a kase zbierasz na refresza skajlaka  ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi