krzyssp Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2016 Hej! Szukam jakiegoś względnie dobrego urządzenia które spełniałoby taką funkcję - w pokoju podpiąłbym je do gniazdka w ścianie, a ono połączyłoby się z routerem przez wifi i z PCtem przez Ethernet, tak żebym miał lepsze połączenie z siecią wifi. O ile wiem coś takiego istnieje i nazywa się WiFi Repeater, tylko mam kilka pytań:-Czy to działa tak jak napisałem (i jeśli nie to jak to działa, lub czy jest coś co by tak działało) -Czy to ma sens; umieszczenie w innym miejscu anteny może w sensowny sposób przyspieszyć wifi (ping oraz transfer) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Repeater zawsze wprowadza większy ping ( musi odebrać >zbuforować > wysłać ) Transfery lecą na pysk ( średnio 1/2 ) Za to inna antena lub położenie routera tak może polepszyć sygnał ( lub zmiana kanału jak masz dużo sieci koło siebie ) p.s Antena to nie ten <span style='color: red;'>[ciach!]</span>opatyk z aleszajsu z 12dBi... tylko panelowa 8 dBi etc.. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 - Nie łącz tego czegoś (powtarzacza) z routerem przez WiFi, bo zwykle oznacza to wielki klops :P- Owszem, zmiana położenia anteny poprawia sygnał i szybkość pracy WiFi.- Ja mam jeszcze inny patent:Router WiFi ma kiepski sygnał i stoi na piętrze powyżej po przeciwnej stronie sporego budynku. Kablem Ethernet połączony jest do Access Point'u, który stoi o wiele bliżej w stosunku do mojej anteny odbiorczej i pod lepszym kątem. Z mojego komputera pociągnięty jest przedłużacz USB 2.0 ze wzmacniaczem na odległość ok. 7 metrów do sąsiedniego pomieszczenia, a na jego końcu wpięta jest karta sieciowa WiFi Long Range z anteną 9 dB. Zwykle to działa prawidłowo i mam ok. 70% sygnału. Przekłada się to na 50 Mb/s na łączu 65 Mb/s. Czyli nieźle w stosunku do poprzednich 4 Mb/s :)Ty prawdopodobnie nie potrzebujesz tego przedłużacza USB, więc nie będziesz miał okazjonalnych zawieszeń karty sieciowej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soju Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Hej! Szukam jakiegoś względnie dobrego urządzenia które spełniałoby taką funkcję - w pokoju podpiąłbym je do gniazdka w ścianie, a ono połączyłoby się z routerem przez wifi i z PCtem przez Ethernet, tak żebym miał lepsze połączenie z siecią wifi. O ile wiem coś takiego istnieje i nazywa się WiFi Repeater, tylko mam kilka pytań: -Czy to działa tak jak napisałem (i jeśli nie to jak to działa, lub czy jest coś co by tak działało) -Czy to ma sens; umieszczenie w innym miejscu anteny może w sensowny sposób przyspieszyć wifi (ping oraz transfer) - Tak działa tak jak napisałeś... Polecam TP-Link RE450. Może cena jest trochę zaporowa ale urządzenie śmiga bez zarzutu, mimo iż router jest za dwoma grubymi ścianami. - Oczywiście że ma to sens. Pod warunkiem że w miejscu w którym chcesz go wpiąć do gniazdka jest lepszy zasięg sieci... (można to sprawdzić aplikacją WiFi Analyzer na "cwanegofona" do ściągnięcia z Google Play). - Wcale nie oznacza to wielkiego klopsa tak jak koledzy wyżej to przedstawiają. Nie mogę się z tym absolutnie zgodzić. Tym bardziej że Repeater będzie działał jako zewnętrzna karta WiFi a nie wzmacniacz dla PC do którego będzie połączony kablem. Testowałem u siebie taką konfigurację i działa to b.dobrze (nie mam mowy o zwiększeniu ping'a czy zmniejszeniu transferu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 - Wcale nie oznacza to wielkiego klopsa tak jak koledzy wyżej to przedstawiają. Nie mogę się z tym absolutnie zgodzić. Tym bardziej że Repeater będzie działał jako zewnętrzna karta WiFi a nie wzmacniacz dla PC do którego będzie połączony kablem. Testowałem u siebie taką konfigurację i działa to b.dobrze (nie mam mowy o zwiększeniu ping'a czy zmniejszeniu transferu). To jak wytłumaczysz to : Podpięte 2 kompy do UR i pingowanie głównego AP. Na 1 kompie odpalony streaming video... Za to podpięcie sie do dodatkowego AP po routerze max 30-45ms... Testowałem to nie raz i wiem co mówię... Dlatego zawsze powtarzam pełny most a nie półmost złożony z repeatera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soju Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Nie wiem czy metodologia mojego testu była prawidłowa: podpięte 3 urządzenia do repeatera. Konsola, PC, telefon. Z konsoli na PC streamowanie video, dodatkowo na telefonie odpalone YouTube. I jak niby to wytłumaczyć że nic złego się nie dzieje, a powinien być klops. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez IdePoSake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...