Laska69 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2016 Hej. Przy okazji się przywitam. Jestem zielony w temacie sprzętu, ponieważ zawsze korzystałem z laptopów do zastosowań biurowych i konsoli do rozrywki. Jestem zmuszony kupić komputer do domu i potrzebuję porady. Głównie opieram się na proponowanych zestawach komputerowych. Mój wybór padł na zestaw za 3600 zł. Z kasą trochę krucho a czas goni więc chciałbym złożyć sprzęt, który będzie miał potencjał ale aktualnie nie mogę sobie pozwolić na wydawanie pieniędzy na kartę graficzną (ją planuję kupić za jakieś 3-4 miesiące). Do tego czasu sprzęt głównie do netu, zadań biurowych i montażu filmów z gopro. Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W VL1-500 - 179 złProcesor Intel Core i5-6500 Skylake, socket 1151, 64bit, 3.6GHz, 65W, cache 6MB, BOX - 909 złPamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 8GB, 2133MHz - 250 złPłyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX - 359 złDysk SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA3 - 359 złSuma 2056 zł Aktualnie nie mam nic poza monitorem (on też będzie zmieniany przy zakupie karty graficznej). Docelowo chciałbym grać w takie gry jaki fifa16 czy Wiedźmin w rozdzielczości 1920x1200. Do zadań biurowo-interentowych chciałbym mieć większą rozdzielczość. Zestaw mam być dobrą bazą do dalszej rozbudowy. Docelowo chciałbym skorzystać z dysku m.2 (prawdopodobnie Samsung). Dodatkowego dysku nie potrzebuję aktualnie. Niestety nie mam możliwości podłączenia do komputera kabla sieciowego więc zestaw będzie śmigał po wifi:/. W cenę nie chcę wliczać systemu operacyjnego, ponieważ będzie to linux. Myszkę i klawiaturę również mam. Nie mam pomysłu na obudowę. Nie chciałbym wydawać na nią 350 zł. Może jakaś propozycja w okolicach 200 zł? Aktualnie nie planuję podkręcać procesora. Proszę o opinię na temat wybranych komponentów z uwzględnieniem, że to dopiero podstawa i chciałbym aby była rozwojowa. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F10RJ4N Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Po pierwsze tego procesora nie podkręcisz to raz. (chyba ze kupisz płytę Z170 i zabawa z BLCK, pytanie jak długo te rozwiązanie będzie dostepne) Druga sprawa zasilacz wymieniłbym na coś solidniejszego, na tym nie warto oszczędzać np: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/ sporo droższy od tego zaproponowanego przez Ciebie lub nieco tańszy: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ Co do obudowy ja osobiście polecam SPC maja bardzo ciekawe obudowy w cenie do 250 zł chyba najlepsze pod względem cena/jakość/bajery ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 A gdzie on pisał o OC ? I faktycznie procesory non-K da się kręcić na płytach Z170 ze zmodyfikowanym biosem ,z minusów - przy modowanym biosie nie działa integra z procka . Co do budy - to SPC ma kilka obudów z serii Gladius czy Brutus do 200 zł , do tego Zalman Z9 , Zalman Z3 , Zalman R1,Zalman Z12 , Fractal Design Core 1000 ( Mini ATX ) , Enermax Ostrog , Raijintek Arcadia, Corsair 100R , Thermaltake Versa H15/H23/ , ThermalTake Commander , Antec GX-500 , BitFenix Neos , BitFenix Nova itp. Zalman Z12 i TT Commader kosztują trochę ponad 200 zł , pozostałe to koszt do 120-200 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laska69 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Właśnie OC nie jest moim głównym zainteresowaniem. Zaraz pooglądam te obudowy. Dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F10RJ4N Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 "Aktualnie nie planuję podkręcać procesora." Jak dla mnie znaczy to tyle że na razie nie planujesz podkręcać procesora ale nie wykluczasz tej opcji w przyszłości... chyba że mam poważne problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, co innego jakbyś napisał: "Nie planuję podkręcać procesora" oj taka drobnostka a jak zmienia cały sens zdania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...