Skocz do zawartości
Laska69

Komputer do 2200 zł docelowo do grania. Narazie bez GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Przy okazji się przywitam. Jestem zielony w temacie sprzętu, ponieważ zawsze korzystałem z laptopów do zastosowań biurowych i konsoli do rozrywki. Jestem zmuszony kupić komputer do domu i potrzebuję porady. Głównie opieram się na proponowanych zestawach komputerowych. Mój wybór padł na zestaw za 3600 zł. Z kasą trochę krucho a czas goni więc chciałbym złożyć sprzęt, który będzie miał potencjał ale aktualnie nie mogę sobie pozwolić na wydawanie pieniędzy na kartę graficzną (ją planuję kupić za jakieś 3-4 miesiące). Do tego czasu sprzęt głównie do netu, zadań biurowych i montażu filmów z gopro.

Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W VL1-500 - 179 zł
Procesor Intel Core i5-6500 Skylake, socket 1151, 64bit, 3.6GHz, 65W, cache 6MB, BOX - 909 zł
Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 8GB, 2133MHz - 250 zł
Płyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX - 359 zł
Dysk SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA3 - 359 zł

Suma 2056 zł

Aktualnie nie mam nic poza monitorem (on też będzie zmieniany przy zakupie karty graficznej).

Docelowo chciałbym grać w takie gry jaki fifa16 czy Wiedźmin w rozdzielczości 1920x1200. Do zadań biurowo-interentowych chciałbym mieć większą rozdzielczość. Zestaw mam być dobrą bazą do dalszej rozbudowy. Docelowo chciałbym skorzystać z dysku m.2 (prawdopodobnie Samsung). Dodatkowego dysku nie potrzebuję aktualnie. Niestety nie mam możliwości podłączenia do komputera kabla sieciowego więc zestaw będzie śmigał po wifi:/. W cenę nie chcę wliczać systemu operacyjnego, ponieważ będzie to linux. Myszkę i klawiaturę również mam.

Nie mam pomysłu na obudowę. Nie chciałbym wydawać na nią 350 zł. Może jakaś propozycja w okolicach 200 zł? Aktualnie nie planuję podkręcać procesora.

Proszę o opinię na temat wybranych komponentów z uwzględnieniem, że to dopiero podstawa i chciałbym aby była rozwojowa.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze tego procesora nie podkręcisz to raz. (chyba ze kupisz płytę Z170 i zabawa z BLCK, pytanie jak długo te rozwiązanie będzie dostepne)

Druga sprawa zasilacz wymieniłbym na coś solidniejszego, na tym nie warto oszczędzać np:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

sporo droższy od tego zaproponowanego przez Ciebie lub nieco tańszy:

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Co do obudowy ja osobiście polecam SPC maja bardzo ciekawe obudowy w cenie do 250 zł chyba najlepsze pod względem cena/jakość/bajery ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie on pisał o OC ?

I faktycznie procesory non-K da się kręcić na płytach Z170 ze zmodyfikowanym biosem ,z minusów - przy modowanym biosie nie działa integra z procka .

Co do budy - to SPC ma kilka obudów z serii Gladius czy Brutus do 200 zł , do tego Zalman Z9 , Zalman Z3 , Zalman R1,Zalman Z12 , Fractal Design Core 1000 ( Mini ATX ) , Enermax Ostrog , Raijintek Arcadia, Corsair 100R , Thermaltake Versa H15/H23/   , ThermalTake Commander , Antec GX-500 , BitFenix Neos , BitFenix Nova itp.

Zalman Z12 i TT Commader kosztują trochę ponad 200 zł , pozostałe to koszt do 120-200 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aktualnie nie planuję podkręcać procesora."

Jak dla mnie znaczy to tyle że na razie nie planujesz podkręcać procesora ale nie wykluczasz tej opcji w przyszłości... chyba że mam poważne problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, co innego jakbyś napisał:

"Nie planuję podkręcać procesora"

oj taka drobnostka a jak zmienia cały sens zdania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi