Skocz do zawartości
Karenz

Ulepszenie aktualnego sprzętu 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Mój aktualny sprzęt widzicie w sygnaturce .

Jakie można podjąć kroki w celu aktualizacji sprzętu do wymagań dzisiejszych gier  ?

Mogę na dzień dzisiejszy wydać 1000 zł 

pomysły w stylu : sprzedaj cos tam potem kup odpadają w przedbiegach bo takie rozwiązanie wyklucza używanie komputera przez kilka tygodni .

Jak na razie myślałem aby kupić nowe GPU za tego tysiaka . sprzedać potem stara karte 

Na razie pracować na nowej karcie i dozbierać kase na mobo + procek  .

Można też zrobić na odwrót , czyli kupić mobo + procek stare sprzedać i dozbierać do karty .

Aczkolwiek w grach odczuje pewnie większą poprawę po wymianie karty 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek będzie hamował mocniejsze grafiki to na pewno. Trzeba po kolei wymieniać. Możesz albo kupić GTX 960 4GB na teraz. Ew poczekać z tą wymianą aż może pojawi się 960Ti i dozbierać jeszcze ze  100-200 zł jak się uda. Potem wymiana na coś pokroju i5 4460 + B85. Pamięć może zostać. W zasadzie wymieniasz tylko mobo i procka no i GPU.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Z170A PC MATE

Intel i3 6100

Crucial Ballistix Elite 2X8GB 2666MHz DDR4 CL16 1.2V DIMM

GeForce  GTX 960 GAMING 4G

musk s<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>y normalnie. Naprawdę nie musisz pisać w każdym temacie. Przyjmij to do wiadomości!

Autor ma do dyspozycji 1000 zł, ty mu proponujesz zestaw startowy mogo + cpu + ram za ponad półtora klocka. Litości!

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra konretnie 

lepiej kupić 

Asrock P67 Extreme6 B3 + i5-2500k

CZY

Asusa Strix gtx 960 4 gb

cenna podobna 

Wydaje mi się że zmiana procka jest bardziej przyszłościowa .

Karty praktycznie co roku są nowe .

Edytowane przez Karenz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz może jakiś problem z moją tu obecnością, Klaus?

Zbiorczo odpowiedziałem autorowi na dwa pytania.
- jaka karta GPU za ok. 1000 złotych?
- jaki procesor i jaka płyta?
Dodałem od siebie model psującej pamięci.
Nigdzie nie napisałem, że ma to kupować jednocześnie, bo sam zaznaczył na początku, że będzie robił to w dwóch rzutach.

Jeszcze coś Ci wyjaśnić?

Kilku członków forum miało problemy z płytami AsRock.
Tańsze od ASUS są karty graficzne Gigabyte... i chyba nawet nieco lepsze ;)  

Karenz, ten i5 jest dość leciwy. Nie lepiej kupić coś nowszego skoro i tak trzeba wydać przynajmniej 600 złotych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilku członków forum miało problemy z płytami AsRock.

Ta, jasne. Kilku członków miało problem z msi, kilku z asusem, kilku z gigabyte to może niech nie kupuje żadnej?

Śmiać mi się chce jak ludzie powielaja mit o badziewnych płytach Asrocka. Od wielu lat robią porządne płyty główne do których nie można mieć kompletnie żadnych zastrzeżeń w dodatku zawsze na lewo wydają jakieś biosy pozwalające czy na podkręcanie czy odblokowaywanie rdzeni. To nie jest AsRock z 2002 roku kiedy produkował [ciach!]o na zlecenie asusa zrozum to wkoncu. Nie bez powodu też od wielu lat są 3 największym producent płyt głównych zaraz po asusie i gigabyte.

Tapatapatap Z2

Edytowane przez GeMtin1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz może jakiś problem z moją tu obecnością, Klaus?

Raczej z formą twojej aktywności w stylu "chciałem sobie popisać".

Zresztą jako naczelny nazista nie mam problemów z niczyją obecnością na forum. Dla persona non grata włączam status nieobecny ;) i po sprawie.

W temacie, polecam http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5897790779.html potem opchniesz swój zestaw mobo + cpu (sprzedając osobno oba elementy) i przy dobrych wiatrach odzyskasz ok 400 zł. Kupujesz gtx960 i grasz w co chcesz :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taniej  niby http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5897790779.html

ale za 750 można kupić Asrock P67 Extreme6 B3 + i5-2500k

elegancką płytę z odblokowaną 2500 k na pewno będzie się ładnie kręcić  

a ja w ciągu 2016 sobie kupie inna karta polując na okazje 

Edytowane przez Karenz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucając swoje 3 grosze to moim zdaniem lepiej najpierw wymienić platformę, później grafikę. Bo ten Phenom i tak będzie powodował spadki FPSów przy jakiejkolwiek grze. To już nawet przy zmianie z Phenom II x4 @4GHz na niekręconego i5 4gen widać różnice przy HD7770.

Druga kwestia czy warto się wciąż pchać w i5 2500K. No ok, fajnie się kręci ale to już stary procesor. Nie zrozumcie mnie źle, sam mam tego i5 i ostatnio się zastanawiałem czy nie lepiej kupić używanego odblokowanego i5 4gen i do tego używkę płytkę. Wyjdzie ponad 1200zł ale jednak platforma jest nowsza o te 2 generacje.

PS. Intela posrało z tymi cenami ;)

PS2. SambaVerde skończ pierdzielić bo jeszcze ktoś Cię posłucha...

Edytowane przez Bonusso3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy tylko zajrzeć na nasz portal pod pierwszy lepszy artykuł/test/recke o AMD/INTEL i już wiadomo z kim mamy do czynienia. Czekam jeszcze na MBE i paru innych znafców.    Co do tematu to uważam że mimo wszystko i5 2500K to bardzo dobry pomysł. Zważając na fakt że autor nie dysponuje dużą kwotą, a z dostępnością i cenami takich i5 4670K bywa różnie. Do tego fakt że przeaść między i5 2500K, a i5 4670K nie jest jakaś znacząca w zależności od gry. A i tak go nie stać na jakąś droższa grafikę, wiec tym bardziej kupowanie i5 2500K + ASRock P67 ma sens.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygląda tak :

zamówiłem na odbiór osobisty asusa gtx 960 4 gb wersje OC  za 1000 zł 

ten którego miałem na oku 

http://allegro.pl/show_item.php?item=5891968074

to zwykły odgrzewany kotlet albo po gwarancyjny  

gość nie ma na to żadnych papierów więc gwary również 

a trochę już tego schandlował 

Sprzedam moją kartę będę miał coś pewnie ok 300 zł 

sprzedam po rodzinie płyte + procek za 400 zł (chyba uczciwa cenna ) i tego samego dnia kupie sobie jakieś procek  + mobo 

Zdecydowałem że najpierw grafa nie procek .  U mnie problem był właśnie z kartą przy mocniejszych produkcjach . Szczególnie z jej pamięcią .

chyba że bym bulldożera sobie zapikował bo moje mobo da rade 

Edytowane przez Karenz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale taniej  :>

i za intelem nie przepadem za te dziadostwo co zrobili że nowe procki mają paste w środku zamiast być zalewane metalem 

dorwać takiego fx 8320  albo 8350 

Ja o sekcje zasilania na płycie sie nie boje bo specjalnie dodałem do niej radiatory 

Edytowane przez Karenz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałeś 1000zł za tego gtx? jak tak no chyba coś nie tak poszukałbym tańszego

skoro wszyscy doradzali intela to nie może być pomyłka - czyżbyś się pomylił z tym fx'em  :plum:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tańszego ?

nie znajdziesz 

dałem 1000 za nówkę w wersji OC  4gb

za zwykłego można było dać 969 na morelach 

tańsze są tylko płyty gigabyta za ok 950 

Z tym procesorem to na razie tylko gdybanie bo i tak nie ma kasy aktualnie , za jakiś miesiąc dwa będę walczył .

Z tymi Fx raczej nie wypali bo msi to firma [ciach!]iana . Zrobili płyty które mogą współpracować z bulldożerami ale specjalnie usunęli  taką możliwość 

Po czym wydali takie same płyty które oczywiście są droższe .

Gigabyte zrobił tak samo , tylko asus zachował klase 

Edytowane przez Karenz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi