Skocz do zawartości
AiXen

OC i5-3470? Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka forumowicze! Ostatnie kilka dni spędziłem nad zmianą parametrów szyny, mnożnika i napięcia. Różnie bywało i nie udało mi się osiągnąć stabilności w tym wszystkim. Być może trafił mi się taki "słaby" egzemplarz. Jest nim i5-3470, płytę mam Z77A-G45, chłodzenie zaś Fortis 3.
O temperatury nie muszę się martwić, nawet jak podbiłem do 105Mhz to przy 100% obciążeniu temperatura ledwo przekraczała 60 °C. 
Na start ma:
- 1599,63 Mhz - 3599 MHz
- 0,912 V 
- 99,98 MHz
- x 16-36 
Widziałem modele z 1V+ i 100MHz na start.
Przy zabawie wyskoczył mi do tej pory 2 BSODy 0xA i 0x3B.
Najwięcej udało mi się podbić do 105MHz, 1,1V, 40,39,38,37 mnożnik, ale pracował niestabilnie i się zacinał.
Przy 107MHz i 1,2V 40,39,38,37 w ogóle nie chciał mi się uruchomić komputer, aż sam po ok. 10 próbach BIOS przywrócił się automatycznie do ustawień fabrycznych i pracuję tak do teraz. ( Akurat te parametry pobrałem na podstawie artykułu z PurePC).
W miarę stabilnie działał przy 102MHz, 40,39,38,37 i bez zmian napięcia.
Teraz pytanie do Was, czy warto próbować dalej? Szkoda, żeby takie dobre chłodzenie się marnowało. Ma ktoś z Was taki model? Podobny?
Jakie ustawienia są w miarę bezpieczne? Widziałem, że są osoby, które nawet przy BOxowym chłodzeniu dobijali do 4GHZ Emotikon grin, ale kosztem 3K RPM na coolerze XD. Najwięcej do 4,3, ale już na lepszym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, Ivy i5 @ 3.6GHz @ 0.9V to raczej selekt, a nie pierwszy lepszy proc... Podobnie jak wspomniane przez Ciebie 40 x 102 = 4.1GHz/1.1V dla Ivy to też b. dobry wynik...

Sprawa jest prosta - ustawiasz wyższy zegar, do tego max napięcie - jest stabilnie? No to oczko niżej napięcie. Znów stabilnie? To znów oczko niźej napięcie. I tak dojdziesz do stabilnego ustawienia... Nie ma jednego uniwersalnego ustawienia i nigdy nie będzie. Każdy kawałek krzemu podkręca się inaczej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz popsuć komputer to sobie tym BCLK podkręcaj do woli ;)
Starsze procesory to nie nowe Core 6-tej generacji. Nie mają osobnego zegara BCLK - cały komputer jedzie na jednym zegarze.
Z resztą w tych nowych też nie wiadomo jak się to całe BCLK OC sprawować będzie na dłuższą metę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy post, następnym razem nie wklejaj formatowanego tekstu:

zGEV1Nm.png

Coś mi się zbugowało, ponadto zdublowało temat, już zgłosiłem to administracji, nie chciałbym, żeby taka sytuacja się powtórzyła.

Wracając do wiadomości którą chciałem napisać: Tylko w jaki sposób sprawdzić czy moja konfiguracja jest stabilna? Do tej pory do testów używałem LinX i OCCT, gdy nie wykrywało błędów to normalnie spędzałem czas przy komputerze nawet cały dzień, a po jakimś czasie zaczęło się wszystko sypać. Może to wina zasilacza? 

Corsair VS 550W. Jakie inne programy polecacie i jak długo ma trwać  taki test stabilności? 

Edytowane przez AiXen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi