Filip1512 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć, w sumie to przez zupełny przypadek zacząłem sobie oglądać filmiki z chłodzeniem HE1425. Zauważyłem, że wszędzie radiator jest odwrócony od wycięcia "V" w stronę tyłu obudowy, ja natomiast mam go odwróconego wycięciem w stronę przodu obudowy.Nie powiem, że to trochę mi przeszkadza, bo wentylator lekko, ale jednak, przygniata kable 20+4pin. Spróbowałem odwrócić go w drugą stronę, ale... nie mieści się! Czy to, że nie mogę odwrócić radiatora to wina małej obudowy (Brutus BT-410) czy umiejscowienia procesora na MOBA (Z97-HD3)? Drugie pytanie, mniej ważne - zapewne ma to znaczenie (kierunek wydmuchiwanego powietrza), ale w którą stronę odwrócić dołączony wentylator Sigma Pro 140mm? Naklejka ma być widoczna czy nie? Powietrze wylatuje tyłem obudowy. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Filip1512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Specjalnie jest tak wyprofilowany ten radiator żeby nie kolidować z ramem, masz odwrotnie założone chłodzenie. Przy tej płycie głównej możliwe ze musiałbyś odkręcić tylny wentylator obudowy żeby to chłodzenie weszło, o ile wgl da się je tak zamontować żeby pasowało (może dlatego zamontowali Ci je właśnie odwrotnie). Tak, to wina płyty głównej. Naklejka z napisem Sigma Pro ma być niewidoczna tak jak jest to na każdym zdjęciu w internecie. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Radiator jest nad ramem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) A czy ja napisałem gdzieś że jest pod ramem czy coś? Radiator jest tak wyprofilowany żeby nie kolidować z ramem, dlatego heatpipy u podstawy są wygięte. Ale u Ciebie jest to i tak odwrotnie więc masz ram pod radiatorem, a z racji tego że twoje ramy maja niski radiator to nie kolidują, gorzej gdyby były wysokie. Masz wentylator na procesorze zamontowany odwrotnie. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ma to jakieś większe znaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Wentylator tak, odwróć go tak aby dmuchał w radiator, a następnie drugi wentylator wyciągał powietrze z obudowy. Radiator zostaw jak jest bo nie ma miejsca żeby go odwrócić. I tak masz gluta pod czapka procesora i ten radiator nawet nie robi się ciepły pod obciążeniem. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 nie masz strzałek na wentylatorze? od chłodzenia procka powinny pokazywać kierunek przepływu powietrza swoja drogą to niezły as to montował ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 swoja drogą to niezły as to montował ;) Oj tam, trzeba było zamontować, to zamontował. Sam wentylator mógł zostać odwrócony przez użytkownika po próbie odwrócenia radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) no fakt skoro inaczej nie chciało wejść ;) zdemontowałbym tylny wentyl z budy i dał go na górę [jakby było mało miejsca to nawet od zewnętrznej strony + gril] Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Tam może dochodzić też do kolizji heatpipe z obudową gniazda tylnego panelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Na górze nie zamontuje, bo zahacza o 2x4pin. swoja drogą to niezły as to montował ;) Dzięki ;) Mam mega ograniczone miejsce w tej budzie, bo kupowana była pod starego kompa na mATX, a przez ostatni miesiąc zostało tam wymienione wszystko, prócz jeszcze grafy. Nowa buda jest w planach, ale póki w tej się mieści to nie jest to priorytetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Moim zdaniem akurat to nie wina obudowy, bo ona była przeznaczona także pod ATX (to jest normalny midi-tower). Tutaj cały problem leży w wąskiej płycie głównej i umiejscowieniu socketu CPU względem tylnej ściany obudowy/panelu I/O. Dopóki będziesz miał Fortisa zamontowanego na tej płycie dopóty nie uda Ci się go obrócić do pozycji w jakiej powinien się znajdować. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...