Skocz do zawartości
|\/|ASO|\|

Radiatory i Farba

Rekomendowane odpowiedzi

Mam aluminiowe radiatory na pamięci do karty graficznej, problem jest w tym że były one barwione przez anodowanie i niemogę się pozbyć się tej barwy. Próbowałem zmywaczem do starych powłok lakierniczych ale bez skutku.

Wiem, można zeszlifować ten kolor ale to bez sensu.

Jakieś pomysły :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ci kolor przeszkadza?? Tylko papierem to chyba usuniesz chemicznie raczej sie nie da, chyba że może je pomalujesz na inny

Kolor może być, ale w miejscu cięcia radiatorki mają kolor aluminium a to nie wygląda zbyt estetycznie. Malowanie mija się z celem bo tylko obniża wydajność.

Heh ogólnie niezły wał z tym anodowaniem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadz do domestosa na jakis czas, jesli tym nie pusci, to juz tylko recznie trzeba sie z tym meczyc. W taki sposob wyczyscilem sobie niebieskie radiatorki na pamieci grafy, ale anodowane :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadz do domestosa na jakis czas, jesli tym nie pusci, to juz tylko recznie trzeba sie z tym meczyc. W taki sposob wyczyscilem sobie niebieskie radiatorki na pamieci grafy, ale anodowane :roll:

:idea: Spróbuje, kupie jutro domestosa i zobacze, dam znać jak co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze wiem anodyzownie jest pewną formą galwanizacji(nie mam pewności) np. chrom odciąga się roztworem kwasu siarkowego z wodą (roztwór 1/3) i nawet duże warstwy można tak sciągać ale problem jest raczej z dostępnością (teoretycznie bo w sklepach z odczynnikami można kupić wszystko wystarczy poważnie wyglądać "płacisz masz" nawet najgorsze świństwa :-) ) ale na co komu 5l do jednego mycia o ile wiem mniejszych baniek nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze wiem anodyzownie jest pewną formą galwanizacji(nie mam pewności) np. chrom odciąga się roztworem kwasu siarkowego z wodą (roztwór 1/3) i nawet duże warstwy można tak sciągać ale problem jest raczej z dostępnością (teoretycznie bo w sklepach z odczynnikami można kupić wszystko wystarczy poważnie wyglądać "płacisz masz" nawet najgorsze świństwa :-) ) ale na co komu 5l do jednego mycia o ile wiem mniejszych baniek nie ma.

Pomylka UPS :oops: dzisiaj sprawdzilem kwas solny :-) siarkowy zjadł by radiator :-) O ile jest to faktycznie warstwa galwaniczna chociaż anodyzowanie(od anody) wskazywało by na to .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność o wiele spadnie ale zawsze mozesz je poprostu pomalować lepsze takie niż , żadne druga opcja płaksownik 1 mm piłka lutownica (wkońcu to nie blok) zrobić polutować wypucować (ja np. lubie kolor wypolerowanej miedzi w kompie , trzecia opcja kupić nowe :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety niemam nikogo kto by takim kwasem dysponował. Okazało się że przy tym jest więcej zachodu niż te radiatory warte :(

dzięki za odpowiedzi :D

Ale możesz to wielokrotnie stosowaź.

Pomyśl przycinasz sobie dowolne radiatory na grafe i chipset a potem dajesz do anodowania np. na zielono albo niebiesko.

Zarąbiście profesjonalnie by to wyglądąło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale możesz to wielokrotnie stosować.

Pomyśl przycinasz sobie dowolne radiatory na grafe i chipset a potem dajesz do anodowania np. na zielono albo niebiesko.

Zarąbiście profesjonalnie by to wyglądało.

Poszukam jeszcze w panoramie firm. może jakiś mały zakład podejmie się anodowania małych elementów za jakieś rozsądne pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym spróbwał krecikiem .Bo blok mi fajnie wyczyscił od srodka (z jakiegos <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ).Krecikiem naprwde warto on ci wszystko rozpości (oprócz metalu :D)

krecik to nic innego jak soda kaustyczna radiatorkow tym nie wyczyscisz chyba ze z brudu :) temet jest troche bezsensu bo my tu muwimy o usunięciue nalotu z jakigos pierwiastka (dla odpowiedniego koloru) a nie farby .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi