esem Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dobra przypomniałem sobie. Ta dodatkowa partycja to jest rezerwa EFI, gdyby użytkownik chciał zainstalować kolejny system operacyjny. To nie jest potrzebne do życia. Poradnik jak się pozbyć kłopotu: http://www.winability.com/delete-protected-efi-disk-partition/ A tu bez opisu: http://www.fourleaftechnology.com/index.php/HowTo/delete-an-efi-partition-in-windows-7.html ==Klaus, głowa mnie przez Ciebie rozbolała :\ Ale ja nie chcę usuwać partycji EFI (100MB) tylko tą 478MB (nazwaną jako "odzyskiwania" przez narzędzia Windows). Ponad to nie jest ona pusta. Jakieś nowe pomysły ? - bo te "kolesia" są mało profesjonalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 Tak to wygląda pod GParted. Ta partycja jest w dużym procencie zajęta - boję się ją ot tak sobie usuwać. A nie jest to mój laptop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Dobrze, to powiem inaczej. Recovery - z angielskiego "odzyskiwanie". Cytat z pierwszej strony google, na które rozumiem, że masz bana: The Recovery partition you are looking at contains the Windows Recovery Tools image, which is what you boot to when you enter the Recovery Environment. The partition contains about 220 MB of files and is not used except to recovery operations. 1. Wynika z tego, że jak wywalisz tą partycję, to nic się nie stanie. Ew. możesz jej zawartość (zapewne ukryta) skopiować na jakiś zewnętrzny dysk czy pendrive. 2. Jeśli ją wywalisz, możesz na nowo ją utworzyć gdziekolwiek na dysku i ręcznie wybrać ją w kreatorze przy tworzeniu punktu przywracania. 3. Proszę, tutaj masz poradnik jak to zrobić (im starszy system, tym większa partycja będzie potrzebna). Dla przykładu mój Windows 10 potrzebuje na tą chwilę 8GB, czysty, mało używany Windows 8.1 z Hyper-V (taki testowy, parę razy uruchomiony, ale zaktualizowany) chce już 500MB. Coś jeszcze potrzeba? Dla przykładu, Windows w środowisku wirtualnym w ogóle nie tworzy partycji recovery, ale prosi o "snapa" zaraz po instalacji. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jak się tak boisz ją usunąć to zrób wcześniej klona dysku... Nie wiem jakiej jeszcze pomocy oczekujesz, jak nie spróbujesz żadnej metody to nigdy nic nie zrobisz. 2 lata pracowałem w serwisie komputerowym, jakbym miał tak mozolnie i ze strachem podchodzić do swojej roboty to nigdy bym nie miał klientów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ale ja nie chcę usuwać partycji EFI (100MB) tylko tą 478MB (nazwaną jako "odzyskiwania" przez narzędzia Windows). Ponad to nie jest ona pusta. Jakieś nowe pomysły ? - bo te "kolesia" są mało profesjonalne. Już mnie zamotali z tymi partycjami... Jeśli chcesz, żeby w razie awarii było możliwe przywrócenie systemu do stanu pierwotnego - czyli tak jak po wyjęciu z pudełka - musisz zachować kopię tej partycji na jakimś nośniku USB. Tu masz poradnik: http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Instalujesz.Windows.10.Zabezpiecz.partycje.odzyskiwania.Windows.8.x.na.USB,1035 Po wszystkim możesz skasować tę partycję bez strachu. Jeśli nie zależy Ci na fabrycznych ustawieniach, to tylko zapobiegawczo ściągnij sobie obraz płyty instalacyjnej Windows do jakiego masz klucz i skasuj tą niechcianą partycję. Po wszystkim powinno się dać przesuwać partycje... chyba, że masz miks różnych rodzajów partycji np. dodatkowo masz partycje rozszerzone i logiczne. To może stanowić pewien problem. Pamietaj, żeby nie zmieniać niepotrzebnie flag partycji i nie przesuwać, a jedynie rozszerzać partycję C:\ - znaczy SDA4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...