slam666 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, za jakieś dwa miesiące chcę odmłodzić mojego leciwego już kompa, co wiąże się z zakupem kilku podzespołów. Obecnie mój komp jest taki: Płyta: Gigabyte GA945 G CMX-52 Procesor: Intel Core 2 Duo E 4500 x 2 Karta graf: Radeon HD 6670 Ram: 2 GB Dysk SSD: Samsung 128 GB Zasilacz: OCZ 600 W Jak widać jest to dość leciwy sprzęt, postanowiłem wymienić w nim płytę, procka, kartę grafiki i ram, plus obudowa nowa. Ze względu na ograniczony budżet, wybrałem takie oto komponenty, generalnie 3 zestawy: 1. Najtańszy - Procesor: AMD Athlon x 4, 860K/ FM2+ Płyta: ASRock FM2A88X Extreme Karta graf: Radeon R9 270X 2 Średni - Procesor AMD FX6300 AM3+ Płyta: Asus M5A97 R 2.0 AM3+ Karta graf: GeForce GTX 660 TI lub Geforce GTX 960 3. Średni - Procesor: Intel I3-4160, lub 4150 Płyta: Gigabyte GA-H81M HD3 Karta graf: Któraś z wyżej wymienionych...lub ew. używana AMD 7970 Nie zależy mi na super maszynie, bo i tak w porównaniu do tego co mam to niebo a ziemia, więc takie zestawy w zupełności mi wystarczą, nie znam się jakoś szczególnie na tym, więc proszę o opinie, co wybrać, ew. co zmienić. Będę wdzięczny za każdą propozycję. Pozdrawiam. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez slam666 Nie formatuj bez potrzeby tekstu (kolor czcionki i tła). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 najpierw tytuł tematu Jak tytułować tematy w dziale co kupić oraz MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 AMD sobie odpuść . 1 zestaw to tragiedia kompletna , dowolny Pentium z generacji Haswell czy Skylake będzie lepszy od tego procka . Do tego platforma niezbyt rozwojowa, za nie wiele więcej masz I3 + płyta na H81 . Druga platforma nie wiele lepsza , w dodatku w tej cenie masz nowe I3 + płyta na H81 lub używane I5 2xxx/3xxx + płyta na H61 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slam666 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Czyli zostanę chyba przy procku I3 4170/4160 i płycie Gigabyte GA-H81M HD3 A Choć kusi mnie też I5 ale już są 400zł droższe. Nie wiem tylko jaką kartę grafiki dać: 1. Geforce GTX 660TI 2. Geforce GTX 960 3. AMD 7970 ( używana ) lub może coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 Z tych 3 to najlepszy będzie GTX960 - karta w miarę wydajna i do tego niezbyt prądożerna , GTX660Ti będzie wolniejsza - do tego NV olewa sterowniki do tej serii . HD7970 będzie trochę wydajniejszy niż HD7970 ale ma apetyt na prąd i nienajlepsze sterowniki w stosunku do NV . Jak rozważasz GTX960 i używane karty to zastanów się też nad R9 290 , na allegro/olx do dostania w podobnej cenie jak nówka GTX-a a karta sporo wydajniejsza niż GTX czy inne wymienione karty . Jak dobrze trafisz to będziesz miał kartę z gwarancją . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slam666 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze nad wyborem między GTX 960, a GTX 950 OC, choć tak naprawdę raczej nie będę bawił się w podkręcanie czegokolwiek. Procek I3 4170, lub może I5 4590? Czy płyta jest w miarę ok, czy są lepsze modele do max 300zł? Na tym się kompletnie nie znam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...