Skocz do zawartości
slam666

Wymiana podzespołów: Procesor, płyta, karta graficzna, ram.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za jakieś dwa miesiące chcę odmłodzić mojego leciwego już kompa, co wiąże się z zakupem kilku podzespołów. Obecnie mój komp jest taki:

Płyta:                  Gigabyte GA945 G CMX-52

Procesor:            Intel Core 2 Duo E 4500 x 2

Karta graf:          Radeon HD 6670

Ram:                  2 GB

Dysk SSD:          Samsung 128 GB

Zasilacz:            OCZ 600 W

Jak widać jest to dość leciwy sprzęt, postanowiłem wymienić w nim płytę, procka, kartę grafiki i ram, plus obudowa nowa. Ze względu na ograniczony budżet, wybrałem takie oto komponenty, generalnie 3 zestawy:

1.  Najtańszy -        Procesor:    AMD Athlon x 4, 860K/ FM2+

Płyta:          ASRock FM2A88X Extreme

Karta graf:  Radeon R9 270X

2   Średni -             Procesor    AMD FX6300 AM3+

Płyta:         Asus M5A97 R 2.0 AM3+

Karta graf: GeForce GTX 660 TI lub Geforce GTX 960

3.  Średni -             Procesor:   Intel I3-4160, lub 4150

Płyta:          Gigabyte GA-H81M HD3

Karta graf:  Któraś z wyżej wymienionych...lub ew. używana AMD 7970

Nie zależy mi na super maszynie, bo i tak w porównaniu do tego co mam to niebo a ziemia, więc takie zestawy w zupełności mi wystarczą, nie znam się jakoś szczególnie na tym, więc proszę o opinie, co wybrać, ew. co zmienić. Będę wdzięczny za każdą propozycję. Pozdrawiam.

Edytowane przez slam666
Nie formatuj bez potrzeby tekstu (kolor czcionki i tła).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD sobie odpuść .

1 zestaw to tragiedia kompletna , dowolny Pentium z generacji Haswell czy Skylake będzie lepszy od tego procka .

Do tego platforma niezbyt rozwojowa, za nie wiele więcej masz I3 + płyta na H81 .

Druga platforma nie wiele lepsza , w dodatku w tej cenie masz nowe I3 + płyta na H81 lub używane I5 2xxx/3xxx + płyta na H61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Czyli zostanę chyba przy procku I3 4170/4160 i płycie Gigabyte GA-H81M HD3 A

Choć kusi mnie też I5 ale już są 400zł droższe. Nie wiem tylko jaką kartę grafiki dać:

1. Geforce GTX 660TI

2. Geforce GTX 960

3. AMD 7970 ( używana )

lub może coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 3 to najlepszy będzie GTX960 - karta w miarę wydajna i do tego niezbyt prądożerna , GTX660Ti będzie wolniejsza - do tego NV olewa sterowniki do tej serii .

HD7970 będzie trochę wydajniejszy niż HD7970 ale ma apetyt na prąd i nienajlepsze sterowniki w stosunku do NV .

Jak rozważasz GTX960 i używane karty to zastanów się też nad R9 290 , na allegro/olx do dostania w podobnej cenie jak nówka GTX-a a karta sporo wydajniejsza niż GTX czy inne wymienione karty .

Jak dobrze trafisz to będziesz miał kartę z gwarancją .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze nad wyborem między GTX 960, a GTX 950 OC, choć tak naprawdę raczej nie będę bawił się w podkręcanie czegokolwiek.

Procek I3 4170, lub może I5 4590?

Czy płyta jest w miarę ok, czy są lepsze modele do max 300zł? Na tym się kompletnie nie znam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi