daevi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć, Potrzebny mi laptop do 1500 PLN 15 cali - służył będzie do internetu, poczty, multimediów. Zależy mi przede wszystkim na wykonaniu i długiej pracy na baterii. Czy w tej cenie da się kupić coś ogarniętego z matową matrycą ?? Jak wygląda komfort pracy na matrycach mniejszych niż 15' ? Prośba jeszcze o informację, gdyż jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o rynek laptopów, na których producentów warto zwracać uwagę a na których uważać ?? Będę mega wdzięczny za wasze porady w związku z powyższym gdyż w przyszłym tygodniu muszę kupić sprzęt. Pozdrawiam ! Edytowane 6 Stycznia 2016 przez daevi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Zależy czy ma być z systemem czy nie.Bez systemu:Dell Vostro 3546 z i3ulvSeria biznesowa, wykonanie na poziomie. Matryca matowa i dobre czasy pracy na baterii. Serwis dell'a typu domowego, naprawa następnego dnia roboczego u Ciebie na miejscu przez serwisanta. Dobre osiągi czasu pracy na baterii. Aktualnie dodają gratisy przy zakupie (opis pod zdjęciem). Acer e5-573 z i3ulvTrochę tańszy, również dobrze spasowany acer z matową matrycą. Z systemem dopiero:Acer extensa EX2510 z i3ulv + winZ matową matrycą, dobrym wykonaniem i bardzo pojemną baterią jak na taki budżet. System w zestawie oryginalny (400zł wart osobno w wersji OEM). Edytowane 6 Stycznia 2016 przez wmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daevi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) wmk, dzięki za linki. FxJ - budżet maksymalny. Edit: Laptop najlepiej z systemem - chyba bardziej się opłaca niż dokupowanie za 400 stóweczki ? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez daevi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 laptop do 1500 PLN 15 cali (...) oraz (...) na wykonaniu i długiej pracy na baterii To się wyklucza wzajemnie, a jedynym co mi przychodzi na myśl to Dell E64x0 / Lenovo T4x0 z powiększonymi bateriami. Do 1500zł można dostać E6420 z i5, 8GB RAMu i 120GB SSD + dokupić baterię. Dodatkowo masz już legalny system na wstępie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daevi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Jak coś laptopy używane/poleasingowe też jak najbardziej wchodzą w grę. Co myślicie np. o tym :) ? http://allegro.pl/przecena-niezawodny-dell-e6420-i5-4-250-win-i5688067710.html Edytowane 6 Stycznia 2016 przez daevi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daevi Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 Oglądałem trochę używek na allegro i stwierdziłem, że ich wydajność będzie dla mnie wystarczająca. Znalazłem np. Lenovo T410 http://allegro.pl/laptop-lenovo-t410-i5-3gb-250hd-kam-bt-win7-gw12mc-i5875103776.html I trzy Delle e6420: http://allegro.pl/ladny-e6420-i5-2-60-4g-14-1-win7-hdmi-kamera-i5780222854.html http://allegro.pl/refub-dell-e6420-led-i5-4gb-250gb-hdmi-wifi-win7pl-i5525109979.html http://allegro.pl/klasa-a-dell-e6420-i5-2-5ghz-4-320-win7-pro-rok-gw-i5524819628.html Co o tym sądzicie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daevi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wybór padnie prawdopodobnie w dniu dzisiejszym na używanego Dell E6420 na I5 Sandy'im . Korzysta lub korzystał z Was ktoś z tego sprzętu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 Posiadam takiego firmowego, tez kupiony jako poleasingowy. Z dyskiem ssd nie oplaca sie kupić bo wciskaja tam najtansze badziewia jak u mnie adata s900. Niby to szybcie od hdd ale niewiele. Sam laptop zaleznie od sztuki, raz ladniejszy raz brzydszy ale chodzi fajnie poza tym dyskiem oczywiście. Tacie niedawno kupilem za 1300 zl della e6330, ten juz ma i5 ivy bridge i nie wiem czy takiego bym ci bardziej nie polecal. W cenie sie zmiescisz a mimo wszystko generacja do przodu. Tylko ze to ma 13 cali. 14 cali to e6430. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Wybór padnie prawdopodobnie w dniu dzisiejszym na używanego Dell E6420 na I5 Sandy'im . Ja z takiego piszę :) Parę miesięcy temu kupiłem go za 1200zł (i5 2540M/8GB/120GB SSD/matryca HD+ 1600x900/podświetlana klawiatura/ z powiększoną baterią 99Wh zużytą w 30%). Tylko ja nie kupowałem "poleasingowego na allegro", tylko poleasingowego od małej firmy, czyli laptop w stanie idealnym. Ogólnie laptopy te są niezniszczalne i o niebo lepiej wykonane niż te dzisiejsze, porównywaliśmy jakość do Lenovo Y50-70 i już sam plastik i wykończenie portów pokazuje z czym mamy do czynienia. Ja używam go do programowania i zarządzania wirtualkami i na prawdę spisuje się wyśmienicie. Tylko się zastanów, czy na pewno chcesz 14", bo na przykład moja siostra twierdzi że mały. Ogólnie to z kumplem mamy zajawkę na takie laptopy. Ja mam Dell E6420 (w domu także E6400 i Lenovo T410), on ma HP EliteBook 8560P. Także, jeżeli zastanawiasz się nad takim laptopem to z czystym sumieniem polecam modele: HP EliteBook 8560P (lub 8570P) Dell Latitude E6420/E6430 Lenovo T420/T430 Teraz tak, HP i Dell są aluminiowe (HP cały, Dell pokrywa), Lenovo z tworzywa sztucznego (może się nie podobać, taki chropowaty, jak coś mogę podesłać fotki z porównaniem). Jak szukasz na allegro to wrzuć kryterium szukania z matrycą HD+ (1600x900), masz większą szanse że nie kupisz złożonego z trzech innych laptopów i ogólnie z lepszą konfiguracją, a sama matryca jest też lepsza. Zwróć uwagę na baterię. W większości przypadków jest to wyniszczony chłam, więc poproś o zrzut ekranu z realną pojemnością (czy to z BatteryBar czy komendą w konsoli). Jak sprzedawca nie jest w stanie podać parametrów baterii to nie bierz od niego, szkoda nerwów a baterie do tych laptopów są cholernie drogie. Te laptopy (szczególnie Dell i Lenovo) spotkasz w dwóch wariantach, z i bez dedykowanej grafiki. W Dellach często masz opcję integra+podświetlana klawiatura/dedyk+normalna klawiatura. Mi integra wystarcza, chociaż w 2gen i5 nie jest ona jakoś super. Dlatego poczytaj sobie o zastosowaniach i moim zdaniem, pomimo, że podświetlana klawiatura jest mega przydatna i podnosi komfort pracy, to jednak i5 2gen + dedyk lub i5 3gen + integra. Wszystkie te laptopy są sprzedawane z Windowsem 7 PRO, więc jak ściągniesz ze stronki MS obraz Win10 PRO i go zainstalujesz, on sam się aktywuje na podstawie klucza z BIOSa. Problemem może się wydawać gwarancja ale... ja kupiłem bez gwarancji. Patrząc po tym, co przeszedł mój Lenovo T410 i kumpla HP (Lenovo nawet pływał ;]) stwierdzam, że tam po prostu nie ma się co zepsuć, a jeśli nawet to części są na tyle tanie, że warto zaryzykować. Ponadto gwarancję dają zazwyczaj serwisy, które bawią się w składanie takich laptopów i każą sobie dopłacać. Więc zależy od kogo kupisz i w jakim stanie. Tak z ciekawości powiem Ci, że w testach syntetycznych (jakieś przeglądarkowe, test reqestów apache, test MySQL itp) komputer często dorównuje wydajnością i5 5200u, co było dla mnie lekkim zaskoczeniem. TL;DR Polecam używane laptopy 14", szczególnie 3 powyższe modele (serie) Super jakość wykonania i specyfikacja w rozsądnej cenie Uważaj co kupujesz, ale jak trafisz to laptop na lata Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daevi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Bonus, 14 cali to minimum. Ja z takiego piszę :) Parę miesięcy temu kupiłem go za 1200zł (i5 2540M/8GB/120GB SSD/matryca HD+ 1600x900/podświetlana klawiatura/ z powiększoną baterią 99Wh zużytą w 30%). Tylko ja nie kupowałem "poleasingowego na allegro", tylko poleasingowego od małej firmy, czyli laptop w stanie idealnym. Bonus, jak to jest z tymi firmami z allegro ?? Żyłem w przekonaniu, że skoro firma zajmuje się na allegro sprzedażą dużą ilością używanych laptopów biurowych/poleasingowych, wówczas klient może liczyć na w laptopa zweryfikowanego, tym bardziej że są oferty z gwarancją 12 miesięcy. Jesteś w stanie ewentualnie polecić firmę w której można dokonać takiego zakupu ?? Jeśli chodzi o SSD zauważyłem, że nigdy sprzedawcy nie podają modelu, i cena laptopa staje się zdecydowanie wyższa więc takich ofert wogóle nie biorę pod uwagę. Sam sobie włoże jakiegoś porządnego Curciala za pare miesięcy i będzie po sprawie. Czy przy 14' z rozdziałką 1600x900 , nie będzie się wszystko wydawać za małe ?? :) Edytowane 10 Stycznia 2016 przez daevi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Wiesz co, nie mam pojęcia. Ja po prostu nie ufam takim firmom. Połowa z nich sprzedaje laptopy ze Skandynawii, połowa z Niemiec, jaką można mieć pewność, że kupujesz w pełni oryginalny laptop od Della? Jak dla mnie żadnej, szczególnie że jak zadasz pytanie o jakieś szczegóły odnośnie sprzętu, połowa sprzedawców się gubi w zeznaniach po drugim mailu ;) Ja swojego Della kupiłem z dwóch względów. 1. Pasował do mojej stacji dokującej (coś pięknego, Dell E6400 i E6420 działają na tej samej stacji), 2. Zadałem sprzedającemu pytanie o RAM i dysk, a on w pierwszym mailu wysłał zdjęcia z widocznymi modelami i parametrami. A skąd jesteś? Znalazłem fajny sklep w WaWie, ale trzeba tam osobiście sie przejść (nie wiem, nie byłem), ew byłem w paru we Wrocławiu, też coś się może znaleźć. Z tą gwarancją jest raczej tak, że jak laptop padnie to wymieniają na nowy model, skoro mają takich 10 to co za różnica ;) Ale nie wiem, nie pytałem się nikogo, a nie chcę wrzucać wszystkich do tego samego worka. Jakby ludzie myśleli to pewnie nie byłoby takich akcji, ale że dzisiaj łatwo wcisnąć ludziom shit, to jest jak jest ;) Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Bonusso3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daevi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 Z WWA :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 Poszła PMka. Czy przy 14' z rozdziałką 1600x900 , nie będzie się wszystko wydawać za małe ?? To tylko rozdzielczość. W E6440 masz już FHD ;) Rozdzielczość to rozdzielczość, kwestia dobrania DPI. Win10 sam sobie dobrał DPI, na Ubuntu ręcznie dobrałem skalę i też jest spoko. Obraz ogólnie ostry jak żyleta :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...