Skocz do zawartości
Masu91

Specyficzny zestaw komputerowy z zintegrowaną grafiką. Kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

W ciągu miesiąca planuję złożenie samej jednostki za 1400zł. Cena jest śmiesznie mała, ale zastosowanie też specyficzne. 
Sprzęt będzie używany jedynie do przeglądania internetu, granie na kurniku, słuchania muzyki przez Spotify i do oglądania filmów w FullHD. Komputer nie uświadczy żadnych gier. Warunek jest tylko taki, aby wszystko działało płynnie z poziomu samego systemu. Mój plan zakłada coś takiego:

Core i3 4170

Gigabyte GA-H81M-HD3

8GB jakiejś pamięci 1600MHz

Dysk SSD jakiś 250GB bo tam nic poza systemem prawie nie będzie.

Zasilacz 450-500W.

i tutaj moje pytania. Chciałbym odpuścić sobie jakąkolwiek dedykowaną kartę graficzną na rzecz zintegrowanej Intel HD4400 żeby uciąć koszty. 

1. Czy ma to sens? Gry nie pojawią się na tym komputerze nigdy.

2. Czy wystarczy taka grafika żeby odpalić filmy w FullHD z pliku bądź na youtube.

3. Czy jest może jakaś alternatywa żeby ze wszystkim zamknąć się w 1400zł?

4. Myślałem ewentualnie o Intel G3258 bo jest sporo tańszy, ale czy Intel HD (bez 4400) wystarczy do odtwarzania filmów fullhd?

Obudowę dobrą mam. Napęd nie jest konieczny. 

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Edytowane przez Masu91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za konkretną odpowiedź. Jeszcze jedno w takim razie. Czy różnica między tym pentiumem, a i3 będzie widoczna w szybkości działania całego komputera po jakimś czasie? Sprzęt pewnie będzie nie wymieniany przez wiele lat. Nie chciałbym zrobić gdzieś przesadnie wąskiego gardła poza GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz pieniądze i komputer ma być na 100 lat to zainwestuj w i3 i miej problem z głowy.

Jeśli chodzi o ssd to aktualnie warto zainteresować się samsungiem 850 evo 250GB.

Zasilacz może mieć i 200W jak taki znajdziesz nie potrzebujesz 500W do takiego czegoś. Lepiej zainwestuj w coś z dobrym certyfikatem (80 Plus/Bronze/Silver) np:

http://www.morele.net/zasilacz-fortron-efektywnosc-85-bronze-atx-2-3-active-pfc-12cm-fsp300-60hhn-85-627107/

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie branie obecnie do wymienionych zastosowań i3 jest kompletnie pozbawione sensu. Dodatkowo można spróbować z 4GB RAM.

Co będzie w przyszłości nie wiemy. Nie zanosi się jednak na sytuację aby i3 miał wykazywać jakieś przewagi nad Pentium w zastosowaniach, o których wspominasz. Jeżeli kiedyś w odległej przyszłości to nastąpi, i5 1150 będą sprzedawali z pocałowaniem ręki, pewnie poniżej 50% ich obecnej ceny na rynku wtórnym.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi