Skocz do zawartości
AdamxS

Patriot PXQ316G2133ELQK czy jest możliwość kupienia jednej kości?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

mam do Was, znawców pytanie, mianowicie kupiłem komputer, który miał mieć 2x Pamięć Patriot PXQ316G2133ELQK (4 x 4 GB) 16 GB, lecz niestety doszło do mnie tylko 7 kości RAM, jedna gdzieś się po drodze straciła i tu powstaje moje pytanie czy jest możliwość kupienia tylko jednej kości? Nie mogę nigdzie w internecie tego znaleźć :/ Można prosić o linka?

Pytanie dodatkowe: jeśli płyta obsługuje Quad Channel, a jest wpięte 7 kości, to 4 działają w Quad Channel, a 3 pozostałe w Triple Channel? Czy jak to później się rozkłada?

Edytowane przez AdamxS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używam słów, których znaczenia nie rozumiem.

Tak 7x4GB daje 28 GB. Płyta to P9X79 PRO.

Właśnie nie wiadomo gdzie się kość straciła, sprzedający mówi, że była w komputerze wysłana, ale było tylko 7 kości w pudełku, a w komputerze żadnej nie było. Ścigać nie trzeba, gdyż sprzedający chce zrekompensować ten brak i jedną z możliwości jest zwrot kosztów tego elementu więc dlatego pytam czy można jedną kość tylko kupić, aby ceny poznać, by ją później dokupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tryb działania pamięci RAM, coś w stylu Dual Channel, tylko że dla 4 kości RAM-u.

Sorry z racji późnej godziny pomyliłem Core z Channel, ale wiadomo o co chodzi, można się domyślić :)

Więcej:

http://www.komputronik.pl/poradniki/jaka-pamiec-ram-10-porad/#5

Dzięki za odpowiedź :) A masz może linka do jakiegoś sklepu gdzie można kupić 2x4?

Edytowane przez AdamxS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi