AdamxS Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, mam do Was, znawców pytanie, mianowicie kupiłem komputer, który miał mieć 2x Pamięć Patriot PXQ316G2133ELQK (4 x 4 GB) 16 GB, lecz niestety doszło do mnie tylko 7 kości RAM, jedna gdzieś się po drodze straciła i tu powstaje moje pytanie czy jest możliwość kupienia tylko jednej kości? Nie mogę nigdzie w internecie tego znaleźć :/ Można prosić o linka? Pytanie dodatkowe: jeśli płyta obsługuje Quad Channel, a jest wpięte 7 kości, to 4 działają w Quad Channel, a 3 pozostałe w Triple Channel? Czy jak to później się rozkłada? Edytowane 9 Stycznia 2016 przez AdamxS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. 7 kości? to 7x4GB daje 28GB. Jaka to płyta? Ktoś odpowiada za ten brak? Ścigaj go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamxS Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Nie używam słów, których znaczenia nie rozumiem. Tak 7x4GB daje 28 GB. Płyta to P9X79 PRO. Właśnie nie wiadomo gdzie się kość straciła, sprzedający mówi, że była w komputerze wysłana, ale było tylko 7 kości w pudełku, a w komputerze żadnej nie było. Ścigać nie trzeba, gdyż sprzedający chce zrekompensować ten brak i jedną z możliwości jest zwrot kosztów tego elementu więc dlatego pytam czy można jedną kość tylko kupić, aby ceny poznać, by ją później dokupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Z tego co widzę, te kości są tylko w zestawach 4x4GB i 2x4GB. Pojedynczych nie widać. Co znaczy "Quadcore"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamxS Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) To tryb działania pamięci RAM, coś w stylu Dual Channel, tylko że dla 4 kości RAM-u. Sorry z racji późnej godziny pomyliłem Core z Channel, ale wiadomo o co chodzi, można się domyślić :) Więcej: http://www.komputronik.pl/poradniki/jaka-pamiec-ram-10-porad/#5 Dzięki za odpowiedź :) A masz może linka do jakiegoś sklepu gdzie można kupić 2x4? Edytowane 9 Stycznia 2016 przez AdamxS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 https://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel Dual channel nie DualCore. Pamięci pracują jedno, dwu, trój, czworo kanałowo. Procesory są 1, 2, 3, 4, 6, 8... rdzeniowe. Dwurdzeniowy procesor to DualCore, Quadcore to czterordzeniowy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamxS Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Wiem wiem pomyliłem się ;) Edytowałem już posty :) Edytowane 9 Stycznia 2016 przez AdamxS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...