pyotrec Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Robię partycje partition magicem, zamierzam miec dwa systemy na twardym, jeden na partycji c win98, d win xp, domyślnym systemem ma byc xp, jego parycja będzie ustwiona jako primary, moje pytranie brzmi: Cz pwrtycja c z win 98 ma tez byc ustawiona jako primary, czy jako logiczna ? a i ujeszcze jedno, zaraz po zainstalowaniu win xp (obecnie jest 98) jak mam wybierac ktory chce w tej chwili uruchomic, oraz jak mam by xp startowal automatycznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Z tego co piszesz wynika że chcesz zrobić 2 partycje podstawowe. Po co ? To win 98 powinien się znajdować na partycji typu primary, a XP na dysku logicznym partycji rozszerzonym. Jeżeli najpierw zainstalujesz 98 na c a potem xp na d, Xp utworzy menu startowe z wyborem obu systemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_36 Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Dokładnie tak jak poprzednik napisał. Przy każdym starcie wyświetli się komunikat: Wybierz system: 1. windows XP prof, or home 2. windows 98 or 98 SE Nie jakaś tam maszyna, tylko TY zdecydujesz co robić i tu ukazuje wyższość człowieka nad kompem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>> Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Jeśli XP ma byc systemem "ważniejszym" to lepiej go zainstalowac na C bo nie od dziś wiadomo że transfer danych jest lepszy z początku dysku niż z dalszych jego części, zależy jeszcze jaki będzie rozmiar partycji na 98 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 pyotrec, to Ty w tej chwili chcesz zrobić resize partycji, żeby przygotować drugą pod XP? Najlepiej byłoby zacząć na czysto, czyli wywalić wszystko, zrobić z trzy partycje i wtedy instalować. I te trzy mogą być podstawowe (oczywiście nie muszą, poza pierwszą, z której będziesz bootował). Jak po instalacji 98 zainstalujesz XP, to tak jak piszą poprzednicy, będziesz miał po uruchomieniu komputera możliwość wyboru systemu, a domyślnie, po krótkiej chwili, będzie się uruchamiał XP. Kamil>>>, instalowanie XP przed 98 to okrutna i mało uzasadniona zabawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewinia Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Ja mam juz wypróbowane i dobre te moje partycje ... :D A więc dwie podstawowe - mała C: i duża D: :arrow: Na C: mam w98 a na D: mam XP. Obie na FAT32. W ten sposób nic mi sie nie wali ani na jednym ani na drugim systemie. A przeszłam przez różne kombinacje i ta w moim przypadku okazała się najlepsza :!: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 wariant prosty: 1. Na C: (primary) instalujesz win98. 2. Potem na jakimś logicznym instalujesz WIN XP, który automatycznie utworzy boot loadera z menu wyboru systemów. 3. Z poziomu Win XP (właściwości mój komputer) ustawiasz 98 jako domyślnie bootujący. Wadą takiego rozwiązania jest to, że partycja primary nie może zostać naruszona, inaczej czeka Cię konsola odzyskiwania systemu z XP, aby przywrócić boot menagera. Jeżeli XP musi być na pierwszej partycji, a 98 na kolejnej, raczej pozostaje Ci zabawa z komercyjnymi boot menagerami typu "boot magic" Wersja, której używałem była niezawodna, ale trzeba MYŚLEĆ przy jego używaniu. Wtedy oba systemy, tzn. tak XP jak i 98 instalujesz na partycjach primary. Jeżeli bootujesz win 98, wskazane jest, aby partycja primary z XP była wtedy ukryta, bo win 98 potrafi ładnie wariować przy więcej niż jednej primary widocznej. I uwaga: najpierw instaluj Win XP, i druga primary niech NIE BĘDZIE wtedy ukryta; instalowałem raz XP na dysku z ukrytą partycją primary i instalator XP poprostu ją zniszczył, przestała być rozpoznawana jako MS-DOS. Następnie ukrywasz XP, robisz aktywną drugą, instalujesz na nią 98, poczym pod XP instalujesz boot magica, konfigurując go CZYTAJĄC o znaczeniu poszczególnych opcji i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Dodam że jeżeli windows xp jest na dysku logicznym partycji rozszerzonej w celu zabezpieczenia się przed usunięciem bootmanagera da się stworzyć dyskietke startową z której będzie można odpalić XP nawet po sformatowaniu partycji podstawowej. Przy korzystaniu z 2 partycji primary jako alternatywy dla boot magica można uzyć darmowego bootmanagera znajdującego się w ranish partition manager Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewinia Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 No nie wiem, co tam jeszcze jest zapisywane w boot manager, ale u mnie wystarczyło skopiować boot.ini (jak się wysypał jeden raz w98), który wcześniej był skopiowany do specjalnego folderu i wszystko zagrało :!: :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 No nie wiem, co tam jeszcze jest zapisywane w boot manager, ale u mnie wystarczyło skopiować boot.ini (jak się wysypał jeden raz w98), który wcześniej był skopiowany do specjalnego folderu i wszystko zagrało :!: :P skasuj pliki: ntldr, ntdetect.com, boot.ini, do tego nadpisz sektor startowy partycji primary na przykład linuxem lub programem rozruchowym win 9x(polecenie sys.com) i spróbuj uruchomic XP :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 O dzięki sgj, właśnie miałem pytać o listę plików NT loadera. To wszystkie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 O dzięki sgj, właśnie miałem pytać o listę plików NT loadera. To wszystkie ? Jest jeszcze bootfont.bin który zawiera czcionke loadera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyotrec Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 dzięki za pomoc, teraz jush wsstko wiem 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...