Skocz do zawartości
arthi

Jak sprawdzic czy RAM jest dwu, czy jednostronny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprzedaje wlasnie pamiec DIMM SDRAM i nie mam bladego pojecia czy jest dwustronna, czy jednostronna. Jak to szybko sprawdzic, niestety moja plyta obsluguje takie i takie :). Mozna to jakos stwierdzic naocznie, albo po kosciach. Help :)

PS. mala poprawka, z tym pomocy to przesadzilem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeeeeeeeeeeehheheheheh wez koles wiesz co zrub po prostu wyjmij kosc ramu z mobo i sprawdz czy takie czarne prostokąty są po jednej czy po dwuch stronach i sam oceń

mobo - płyta głuwona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie to twoja płyta obsługuje pamięci na 133MGz, a niestety starsze egzemplarze nie radzą sobie z tą pamięcią i widzą ją jako połowę. W twoim przypadku ważniejsze jest czy sprzedajesz pamięć na 100, czy 133 MGz. Jeśli na 100, to zobaczy je praktycznie każdda płyta, a jeśli na 133, to już gorzej. No ale jeśli faktycznie chodzi Ci o jedno lub dwustronne to powiedziano aż za wiele.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie to twoja płyta obsługuje pamięci na 133MGz, a niestety starsze egzemplarze nie radzą sobie z tą pamięcią i widzą ją jako połowę. W twoim przypadku ważniejsze jest czy sprzedajesz pamięć na 100, czy 133 MGz. Jeśli na 100, to zobaczy je praktycznie każdda płyta, a jeśli na 133, to już gorzej. No ale jeśli faktycznie chodzi Ci o jedno lub dwustronne to powiedziano aż za wiele.....

say what?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybki instruktaZ

1.UWAGA JESLI JESTES NIE PELNOLETNI NAWET SIE ZA TO NIE ZABIERAJ. NIE PONOSZE ROWNIEZ ODPOWIEDZIALNOSCI ZA SZKODY WYWOLANE NIE UMIEJETNYM WYKORZYSTANIEM NIZEJ ZAMIESZCZONEJ INSTRUKCJI

2. Gdy spelniasz wymogi postawione przez autora tego tekstu przytoczone w pkt.1 mozesz przeczytac dalsza instrukcje :))

3. Odlacz komputer z zasilania. Uwaga w tym celu nie musisz wylaczac bezpiecznikow w domu! Wystarczy, ze odlaczysz z sieci taki czarny kabel co wystaje z tylu obudowy Twojego komputera POWODZENIA.

4. Czytajac pkt. 4 musiales odlaczyc kabel BRAWO. Teraz zdejmij obudowe z komputera :). UWAGA moze Ci sie przydac do tego srubokret ( instruktaz obslugi srubokreta znajdziesz w ksiazce mojego autjorsta 101 sposobow na obsluge sruobokreta )

5. WOW gratuluje musiales juz zdjac obudowe. Ciezko bylo co ? Teraz szukasz na plycie glownej SLOTOW, w ktorych umieszczona jest Twoja pamiec, z reguly jest koloru czarnego, dosc dlugie...

6. Hmm widze, ze Ci sie wkoncu udalo !! Swietnie teraz mozesz z pewnoscia zobaczyc czy na Twoja Pamiec RAM ma takie "czarne kostki po obu stronach". Jesli tak to znaczy, ze jest dwustronna.

7. Koniec przekazu... DZIEKUJE za uwage i wytrwalosc. Mam nadzieje, ze nie pociales sie przy zdejmwoaniu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najeżdżacie na kolesia, a problem nie tkwi w oglądaniu kości a w myleniu pojęć.

Są kości SingleBank i DoubleBank (posiadacze ASUS'ów mogą sobie sprawdzić rodzaj w AsusProbe) i obie są jednostronne (sam mam takowe 2x256 single i 1x512 double). Niby nic, ale 512 chodzi tylko i wyłącznie w pierwszym slocie pamięci (i tak jest napisane w instrukcji płyty).

Pamięci DIMM DoubleBank na starszych płytach (choćby Abit BX -133) są widziane tylko jako połowa pojemności. Te kości też istnieją jako "jednostronne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurde wielkie dzieki za z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ie, ale po prostu nie wiedzialem ze to takie oczywiste, kosci po jednej albo po dwoch stronach,

zreszta nie jeden z was mial czasem posty na ktore odpowiedz znalem bez mrugnieca okiem, a wy musieliscie sie o to pytac... wiec, wiec spadowa!!! i dzieki za odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurde wielkie dzieki za z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ie, ale po prostu nie wiedzialem ze to takie oczywiste, kosci po jednej albo po dwoch stronach,

zreszta nie jeden z was mial czasem posty na ktore odpowiedz znalem bez mrugnieca okiem, a wy musieliscie sie o to pytac... wiec, wiec spadowa!!! i dzieki za odpowiedz :)

e no facet nie obrazaj sie :) jesli moja wypowiedz traktujesz rowzniez jako z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ie to sorx :) poprostu mi sie nudzilo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najeżdżacie na kolesia, a problem nie tkwi w oglądaniu kości a w myleniu pojęć.

Są kości SingleBank i DoubleBank (posiadacze ASUS'ów mogą sobie sprawdzić rodzaj w AsusProbe) i obie są jednostronne (sam mam takowe 2x256 single i 1x512 double). Niby nic, ale 512 chodzi tylko i wyłącznie w pierwszym slocie pamięci (i tak jest napisane w instrukcji płyty).

Pamięci DIMM DoubleBank na starszych płytach (choćby Abit BX -133) są widziane tylko jako połowa pojemności. Te kości też istnieją jako "jednostronne".

A wiec jak to w koncu jest, w mojej plycie jest podobnie, niby cztery sloty na pamiec ale w dwa ostanie mozna wkladac zamiennie, albo dwie kosci singlebank identycznej wielkosci, albo skorzystac tylko z trzech i wsadzic kosci doubleside, ostatni czwarty slot musi wtedy pozostac pusty!!!

PS. Zreszta wysalem juz kolesiowi informacje ze pamiec jest dwustronna, jak cos bedzie nie tak, to zwale na Was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie temat jest zamkniety, odpowiedz uzyskalem, a szumu przy tym bylo... co najmniej jakbym sie pytal, do czego sluzy myszka,

stefe, ciekawi mnie tylko czemu ja tobie maila zasmiecam, skoro go nawet nie znam... tylko nie pisz ze wlaczyles sobie obserwowanie postu :D

inwestuje w sdramy, bo 512 sdram to wiecej niz 256 ddr, poza tym przywiazalem sie do mojej plyty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na pamięciach jednostronnych można w biosie ustawić 

Bank interlave  4-way

czy tylko 2-way albo disable

I jak pisał Major mogą być kości po jednej tylko stronie a dla kompa pamięć i tak bedzie "dwustronna". Inni jak widać lubią się przemądrzaća sami nie wiedzą o co chodzi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...