crazeey Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, jakieś pół roku temu padł mój służący mi już ładnych 6 lat zestaw zbudowany na bazie Phenoma II X4 940. Byłem na to przygotowany i złożyłem taki zestaw: CPU: AMD A10 7850K Płyta główna: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H RAM: Corsair CMY16GX3M2A2400C11R Vengeance Pro Series 16GB (2x8GB) DDR3 2400Mhz CL11 XMP Performance Desktop Memory Kit - Red PSU: EVGA Supernova 550 W Gs Gold 80+ HDD: 3x WD Red SSD: Samsung 840 Pro 256GB Napęd DVD / CD: LiteOn iHAS124-04 Chłodzenie: Scythe Mugen 2 / Cooler Master RL-S12V-24PK-R2 Seidon 120 Ver.2 (o tym za chwilę) Monitor: Dell UltraSharp U2412M 24 inch LCD TFT Monitor (16:10, 1920x1200) Obudowa: Fractal Design Define Mini Komputer jest włączony 24 na dobę w sypialni, używam go jako biura domowego, streamowania filmów HD w sieci domowej, serwera plików i do popykania od czasu do czasu w D3, HOTS, tudzież inne niewymagające gry, do czego integra w zupełności mi wystarcza. Często gęsto wiele tych rzeczy na raz, tzn. żona ogląda film z Serviio na TV w pokoju obok, ja tymczasem sobie giercam, rozpakowuję archiwa i robię coś w Excelu. Zestaw spisywał się świetnie i byłbym bardzo zadowolony, gdyby nie jedna rzecz: grzało się dziadostwo i to do tego stopnia, że po wymianie płyty głównej, coolera (stąd ten Cooler Master) i dwóch upieczonych CPU MAM DOSYĆ. Zdechły komputer stoi obok mnie, a ja postanowiłem przesiąść się na Intela. Niestety, tak jak w wypadku AMD wiedziałem dokładnie czego chcę, tak absolutnie nie miałem przygotowanego planu B. Mam więc takie pytanie: Jaki CPU, płytę i RAM kupić, żeby mieć zamiennik od Intela o podobnych parametrach do £1500 zł? RAM chętnie bym zostawił, ale ostatecznie mogę zamienić na DDR4 i ten sprzedać. Wiem, że iGPU Intela jest gorsze, ale NAPRAWDĘ nie chcę oddzielnej karty graficznej. Z tego co sie orientuję, do mojej budy płyta musi być micro ATX, i wiem na pewno, że musi mieć co najmniej 5 gniazd SATA 6GBPS. Zestaw ma być przede wszystkim STABILNY i cichy, nie będę go podkręcał. Nie chcę urazić fanów AMD, ale w grę wchodzi tylko Intel. Po prostu jestem człowiekiem zajętym i nie mam czasu na zabawę w śledczego i dochodzenie, co tu znowu nie działa. Za wszelkie propozycje wszystkim z góry serdecznie dziękuję. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez crazeey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Podobny wydajnościowo procek od Intela - Pentium G3xxx lub I3 4xxx , w codziennych zastosowaniach ( net , filmy , office , praca na kompie itp bez grania ) Pentium będzie lepszy niż ten A10 , tutaj nawet lepszy będzie Celeron . Do gier może być I3 , do tego Gigabyte Ga-B85M-D3H-A - ma 4xSATA III i 2xSATA II , w zasadzie tylko SSD są w stanie w pełni wykorzystać SATA III , 99% klasycznych HDD nawet nie wykorzystuje w pełni SATA II a co dopiero SATA III . A DVD to nawet może pracować na SATA I , max. prędkość zapisu/odczytu to ~33 mb/s , zwykle jest to 22 mb/s lub mniej . Napędy/nagrywarki BR też spokojnie mogą pracować na SATA I - max. co osiągają to ~72 mb/s . Ram przekładasz ten co masz , tyle że przy płytach na H81/B85 będzie on pracował na 1 600 mhz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Bez sensu takie przekładanie. Ram też sprzedaj. Masz wtedy dwie opcje, albo przechodzisz na i3 4gen i kupujesz płytkę na B85/16GB RAM 1600MHz albo inwestujesz w Skylake i masz już nowszy sprzęt z względnie wydajną integrą HD530 (tutaj już przynajmniej 1100zł będziesz potrzebował). Coś takiego może? (taka luźna propozycja na szybko) http://www.morele.net/inventory/info/IyEGY7/ Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazeey Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Gdybym zdecydował się na wymianę RAM-u i pójście w i3 / i5 Skylake, co byście proponowali do 1500 zł? Edytowane 12 Stycznia 2016 przez crazeey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 http://www.morele.net/inventory/info/gmWgyH/ To chyba spełnia wszystkie założenia ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-6300-3-80ghz-4mb-lga1151-14nm-47w-tray-oem-cm8066201926905-778692/ a chłodzenie masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...