Skocz do zawartości
Restier

Upgrade PC do 1000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak tytule już napisałem chciałbym nieco ulepszyć mój obecny blaszak tak, aby trochę bardziej pasował do współczesnych standardów.

Obecna konfiguracja:

AMD Phenom II X4 955 3.2GHz

MSI 870-C45 (AM3 AMD870 4DDR3 8CH/GLAN ATX) 

XFX HD-5850-ZAFC 1GB

Good Ram DDR3 4GB PC1333 CL9

Samsung 1TB 7200RPM

OCZ StealthXStream 2 400W PSU 80Plus (OCZ400SXS2-EU)

Cooler Master RC-370

Chciałbym przede wszystkim:

1) Dodać jakiś porządny SSD 120 GB.
2) Sprzedać obecną kartę graficzną (nwm ile może być obecnie warta? 200 pln?) i zastąpić ją czymś mocniejszym
np. z nowych GTX 750 Ti, albo używaną GTX 660, 660 Ti bądź GTX 650 Ti BOOST (kolega mówił, że te karty są prawdopodobnie mocniejsze od nowego 750 Ti), a może AMD ma coś tutaj do zaoferowania? Nie mam pojęcia proszę o wsparcie.
3) Czy mój obecny zasilacz jest wystarczający do wyżej wymienionych kart to kolejna sprawa.
4) Dodać 4GB pamięci RAM.
5) Wymienić boxowe chłodzenie na coś co zmniejszy obecny poziom dB i pozwoli podkręcić ten procesor (4GHz są w zasięgu?)

Nie wiem czy jest to realne, aby zrealizować te wszystkie punkty i zmieścić się w tym budżecie.
Proszę mi powiedzieć czy ten plan jest mniej więcej sensowny.
Budżet to 800 PLN + 200 (o ile uda się sprzedać kartę)

Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Edytowane przez Restier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tutaj http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd

Porównaj sobie wydajność twojego cpu do i5 2400.

i5 2320 jest tylko 100MHz niżej taktowany.

Kupiłbym to http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5897790779.htmli sprzedał tego Phenoma oraz mobo. Będziesz miał znacznie wydajniej bez oc niż po od tego Phenoma.

Dodatkowy argument https://www.google.pl/search?q=MSI+870-C45+grzeje+się

Biorąc tego i5 możesz zrezygnować z zakupu chłodzenia, na bank to co jest w zestawie jest znacznie cichsze od boxa amd na Phenomie x4.

Potem kupujesz ssd, sprzedajesz grafikę i kombinujesz by starczyło na gtx960.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie wydajność sporo większa, ale martwi mnie ta płyta główna. Acer to chyba nie jest wyznacznik jakości. Ciekawi mnie też czy byłbym w stanie podkręcić ten procesor na tej płycie głównej do poziomu i5 2400. Poczytałem trochę na temat mojej obecnej płyty głównej i ten problem można rozwiązać dodaniem paru małych radiatorów na sekcję zasilania. Przyjmując, że skłonię się do twojej propozycji to koszty prezentują się mniej więcej w ten sposób:

800

+200 (karta graficzna)

+300 (procesor i płyta)

=1300

1300-445 (płyta i procesor z przesyłką)

855-100 (ram)

=755

Zostaje nam 755 zł na kartę graficzną i SSD i to przy optymistycznym planie, w którym uda się sprzedać stare podzespoły. Najtańszy używany GTX 960 na allegro z przesyłką kosztuje 700 zł. Ta karta raczej nie zmieści się w tym budżecie.

Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe propozycje.

Edytowane przez Restier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta na Q65 więc o OC zapomnij , zresztą nawet jak by był tam P67/Z77 to nie wiadomo czy by Acer czegoś w biosie nie namieszał.

I5 2320 i bez OC jest wydajny , nie wiele słabszy niż model 2 400 bo tylko 100 mhz niżej taktowany .

Co do jakości - Acer to średniak ale działać powinien .

Zabawa z twoją obecną platformą nie ma sensu - niezaleznie co byś robił z tym PII i płytą to i tak nie dogonisz I5 2320 jeżeli chodzi o wydajność , PII miał problemy z dogoniemiem starszych I5 750/760 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej powiedzmy, że wezmę tego i5 i tą płytę. Czy będzie możliwość, aby w przyszłości zmienić ten procesor na coś sporo mocniejszego nie wymieniając płyty gł.?

Wracjąc do punktu wyjścia jaką wybrać kartę graficzną (taką którą pociągnie w danej konfiguracji mój obecny zasilacz), aby zrealizować wszystkie punkty które wymieniłem (chłodzenie odpuszczamy), i zmieścić się w budżecie? Przypominam płyta i procesor 445 PLN.

Edytowane przez Restier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

660Ti to koszt 500+ zł za używkę np. Gainward Phantom ( widziałem ostatnio takiego na allegro za 530 zł ) lub Asus DCII za 550 zł .

SSD - albo pierwszy lepszy 120GB/128GB np. Sandisk Plus 120GB / Plextor M6V 128Gb / Transcend SSD370 128GB albo dołożenie do jakiegoś 250GB np. Samsung 850 EVO 250GB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta kilkuletnia ale sensowna do obsługi SSD .

Na większości płyt wyposażonych w port SATA II SSD będą działać , inna kwestia to wydajność SSD - sporo zależy od kontrolera , w przypadku tego Acera jest w miarę sensowny .

Jajca z działaniem SSD mogą być na naprawdę starych płytach z SATA I ( z czasów P4 / Pentium D , Athlonów XP czy wczesnych Athlonów 64 ) .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update

Po doręczeniu mi płyty głównej złożyłem wszystko co posiadałem i teraz to wygląda tak:

CPU: Intel Core i5 2320 3.0GHz (pewnie warto by było zmienić pastę, ale na razie nie ruszałem)

MB: Acer Q65H2-AM

GPU: Intel HD 2000 (czekam na 660 Ti w jakiejś okazyjnej cenie)

RAM: Goodram 4 GB DDR3 (zamówiona 2 kość)

HDD: Samsung 1TB HD103SJ

SSD: -

PSU: OCZ StealthXStream 2 400W PSU 80Plus

Mam pewien problem z dyskiem twardym, dziwnie głośno się zachowuje tj. podczas odczytu/zapisu danych słychać charakterystyczne i wg. mnie stanowczo za głośne "cykanie". Poza tym po instalacji Win 10 widoczna jest tylko partycja systemowa. W zarządzaniu dyskami stworzyłem nową partycję, ale teraz system traktuje ją jak dysk zewnętrzny i wyświetlana jest nawet opcja, aby go bezpiecznie odłączyć (tak jak się to robi z pendrivem). Postanowiłem ponownie zainstalować win, usunąłem wszystkie partycje, wszystko określiłem na nowo, ale niestety po instalacji znowu wystąpił ten sam problem. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Myślałem również na temat SSD. To była moja pierwsza opcja:

http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-plus-120gb-sata3-sdssda-120g-g25-732146/

Zwróciłem uwagę jednak na stosunkowo niską szybkość zapisu w porównaniu do choćby tego:

http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-ultra-ii-120gb-sata3-sdssdhii-120g-g25-663119/

Chyba warto dopłacić do takiej wydajności? Ciekawi mnie również co mają do zaoferowania konkurenci w tej półce cenowej (+/- 260 PLN)

Myślałem też na inwestycją w coś większego jak na przykład ten model:

http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-ultra-ii-plus-240gb-sata3-sdssdhii-240g-g25-661294/

Zastanawiałem się nad tą opcją jako jedynym dysku w komputerze i przerobieniu obecnego HDD na zewnętrzny magazyn danych. Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat. Chciałbym również poznać konkurencję dla tego dysku.

A może dać sobie spokój z SSD i kupić hybrydę, a obecny HDD (o ile uda się rozwiązać z nim ten problem) przerobić na zewnętrzny?

Z góry dziękuje za wszelkie rady i sugestie.

Edytowane przez Klaus
Nie wklejaj formatowanego tekstu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy SSD może i ma niską prędkość zapisu ale to nie transfery są siłą SSD .

Mam Transcenda SSD370 z podobną prędkością zapisu jak ten Sandisk i na SATA II działa dobrze , w temacie o SSD możesz odnaleść screeny z transferami .

Bierz albo SSD z pierwszego linka albo dopłacaj do Samsunga 850 EVO 250GB za 355 zł , nie wiele droższy niż ten Sadnisk 240GB a masz 10GB więcej , dysk od lepszego producenta oraz 5 lat gwarancji .

Z hybrydami daj sobie spokój - nie wiele szybsze niż klasyczny HDD a cena jak za SSD .

A HDD zostaw wewnątrz kompa - zawsze to lepsze transfery ( w teorii 600 mb/s vs. 60 mb/s lub ~500 mb/s ) .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej no to skłaniam się do tego Samsunga, wydaje się że warto. Co do HDD to chcę go przerobić ze względu na hałas, chyba że możliwe jest odłączanie go z poziomu systemu. Zastanawiałem się też nad tym jaka karta graficzna będzie szczytem dla tego procesora i zasilacza. Wstępnie wybrałem 660 Ti, ale jestem na etapie poszukiwań.

Edytowane przez Restier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi