Skocz do zawartości
panda86

Alienware x17m R2 - upgrade.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem ww kompa, chciałbym wiedzieć czy obsłuży on więcej pamięci niż 8Gb? Procesor obecnie to i7-740m, wymieniał będę na I7-3630QM, ale chciałbym także dołożyć pamięci, a więc 2x8GB.

S6 EDGE+ wytapał tą wiadomość moimi palcami :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieoficjalnie jest szansa, że Ci obsłuży te 16GB np na modułach:

CORSAIR ValueSelect 8GB 204-Pin DDR3 SO-DIMM DDR3 1333 (PC3 10600) Laptop Memory Model CMSO8GX3M1A1333C9

Vengeance® — 16GB High Performance Laptop Memory Upgrade Kit (CMSX16GX3M2A1600C10)

Poszukaj po forach co włożyli. Tu oferowany np był z 16GB

http://forum.notebookreview.com/threads/fs-alienware-m17x-r2-i7-rgb-led-16gb-ssd.720370/

Procek max to chyba

http://ark.intel.com/pl/products/43127/Intel-Core-i7-940XM-Processor-Extreme-Edition-8M-Cache-2_13-GHz

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mały update.

Co do procesora to zainstaluje coś mocniejszego na tym samym sokecie.

Pamięci 2x 8Gb - nadal nie wiem tylko jakie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>: firma, model.

Teraz grafika.. Obecnie mam 2 Radki 5780 po 1GB każdy.. Chciałbym je wymienić na coś mocniejszego, z tym że ciężko się zastanawiam czy wsadzić jedna wydajniejsza kartę, czy 2. Na dzień dzisiejszy interesowała by mnie pamięć rzędu 4GB.

Nie wiem tylko jak wygląda kwestia zasilania wewnątrz laptopa oraz samego zasilacza, czy mogę zostawić oryginalny zasilacz który jest czy jednak musiałbym poszukać czegoś mocniejszego?

Kolejna sprawa jaka mnie interesuje czy jest możliwość zamontowania bebechow z nowszej rewizji do mojego R2? Ponieważ wizualnie jest to model który mi najbardziej odpowiada.

Zapomniałem jeszcze o bardzo ważnej sprawie, kiedy podłączenia lapka pod tv, jest wszystko ładnie pięknie do momentu aż odpale grę, wtedy po chwili pojawia się bluescreen i tak za każdym razem. Jest to kwestia sterowników z tego co wywnioskowałem, jednak czy wraz ze zmianą kart graficznych problem zostanie wyeliminowany?

Wytapane z mojego S6 EDGE +.

Edytowane przez panda86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytałeś w ogóle poprzedni post .

Nie wiadomo czy mocniejsze procki wejdą , ram jak chcesz 2x8GB to najlepiej te Corsairy z posta wyżej .

W innym przypadku 2x4GB albo 1x8GB .

Co do grafiki - zależy co tam wejdzie , najlepiej brać jedną kartę .

Z linka z posta #3 wynika że można tam włożyć HD7970M 2 GB .

Nie nastawiaj się tak na karty z 4GB VRAM ,  nic to nie da .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki - zależy co tam wejdzie , najlepiej brać jedną kartę .

Z linka z posta #3 wynika że można tam włożyć HD7970M 2 GB .

Nie nastawiaj się tak na karty z 4GB VRAM , nic to nie da .

Tak czytałem i nie tylko ten post, ogólnie wiem że. Ludzie zapakowali 16gb ale nie wiele jest konkretów..

2gb mam teraz, czy w jednej karcie czy w 2 to dla mnie bez różnicy większej, ale 4gb według mnie to będzie odczuwalne np w Hardline.. W którego grywam.

Pomijając kwestie gabarytów, bardziej interesuje mnie wydajność chłodzenia oraz zasilania karty.

Ewentualnie jak wcześniej pisałem interesuje mnie przeszczep bebechow z nowszego ufolka do mojego ale tutaj nie liczę na większą pomoc bo wiem że grono użytkowników nie jest zbyt szerokie.

Wytapane z mojego S6 EDGE +.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi