Skocz do zawartości
Chytruseq

Zestaw do grania za około 7000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że się mega rozpisałem, więc to co najważniejsze pogrubiłem, żeby trochę czytelniejsze było i można było najważniejsze informacje na szybko wyczytać :P

Witam.
Chcę kupić zestaw głównie do grania.
Zestaw ma zawierać komputer + monitor
Kwota jaką sobie ustaliłem to około 7000 zł. Jeśli trzeba będzie dopłacić i będzie to odpowiednio uzasadnione to coś sie pomyśli :P Nie mam nić przeciwko, żeby wydać mniej :P Przy takiej kwocie pewnie będzie można uzyskać jakiś rabat ale nie mam pojęcia ile mogę sie spodziewać :P Nigdy nie składałem komputera ale to raczej nic trudnego i chce go sam złożyć więc można też szukać części w rożnych sklepach taniej. 

Chciałbym kupić dobry zestaw pozwalający grac w gry ma max ustawieniach i posłuży na długie lata. Wiadomo, że tego się nie przewidzi i to zależy od wielu czynników(m.in. optymalizacja). Mam tu na myśli przemyślany zestaw, w którym nie będę musiał wymieniać za każdym razem połowy części, dlatego chciałbym kupić porządną płytę główna,do tego najlepszym wyborem moim zdaniem będzie procesor Skylake, który jest na sockecie 1151(Kaby Lake 2016 i Cannonlake 2017 prawdopodobnie też będą mieć 1151) więc zmieniając procesor na jakiś nowszy nie będę musiał zmieniać płyty głównej i do tego już jest obsługa DDR 4, zasilacz z dużym zapasem mocy, który nie będzie chodził teraz na dużych obrotach i też nie będzie męczył się po wymianie na mocniejsza kartę graficzna w przyszłości.

Nigdy nie podkręcałem procesora, ale z tego co widzę to teraz nie jest to skomplikowane, więc planuje zabawę z podkręcaniem.

Jako taki wyjściowy zestaw złożyłem coś takiego i myślę czy go lekko nie zmodyfikować (o czym napisze niżej):
http://www.morele.net/configurator/configurations_list/?id=207&load=true&tplName=konfigurator-zestawu-komputerowego

Moje przemyślenia i uzasadnienia co do tego zestawu.
Składając ten zestaw kierowałem się tym, że części które nie będę lub będę w ostateczności wymieniał (obudowa, zasilacz, płyta główna, procesor) brać jak najlepsze. Monitor też już porządny starałem się wybrać. Nie ukrywam, że kierowałem się też wyglądem, żeby wszystko fajnie wyglądało.

Procesor i7 6700K Skylake - tutaj chyba w moim przypadku nie warto go brać, ponieważ grafika, wideo itp sie nie zajmuje, więc raczej nie wykorzystam jego potencjału i wydam niepotrzebnie pieniądze. Z tego co wyczytałem to gry obecnie raczej ledwo co 4 rdzenie w pełni wykorzystują a o 8 watkach to już nie ma co wspominać, więc do grania w zupełności wystarczy na długo i5-6600K Skylake. W momencie jak gry zaczną wykorzystywać 4rdzenie/8wątków to mogę wymienić w przyszłości np. na i7 Kaby Lake/Cannonlake 
Chłodzenie CPU Cooler Master V8 Vapor Chamber - przyznaję się tutaj kierowałem się głównie wyglądam :P . Bardzo mi się podoba, jest symetryczne. Poza tym zmieści jak coś pamięci wysokoprofilowe. A jeśli chodzi o to co najważniejsze, czyli chłodzenie to chyba jest na wysokim poziomie? Obiło mi sie o uszy cos o wyginaniu się procesorów przez chłodzenie. Cos więcej a ten temat? Czym to jest powodowane? Ciężarem chłodzenia? To chłodzenie ma jakiś backplate, to nie powinno zabezpieczyć przed wyginaniem? A może dołożyć już do chłozdenia wodnego np. Nzxt KRAKEN X61
Płyta główna ASRock Z170 GAMING K6 - jak czytałem inne tematy to tak droga płyta główna jest raczej nie potrzebna, ale z racji, że to cześć, którą raczej wymieniać się będzie w dalekiej przyszłości to starałem się nie oszczędzać. Dodatkowo jest promocja i przy zakupie płyt ASRock dostaje się kod do Uplay, na grę Assassins's Creed: Syndicate, która może uda się sprzedać za 100zł :P No i wizualny aspekt również :P
RAM - tutaj to był zwykły strzał i liczę na wasza pomoc. Wiem tyle, że MHz jak najwięcej a CL jak najniższe :P Z tego co wyczytałem to DDR4 jest nowością i jeszcze trzeba czasu żeby stosunek ceny do wydajności był odpowiedni i nie wiem czy teraz kupić 8GB (2x4GB) a jak już DDR4 dopracują to te sprzedać i kupić wtedy dopiero 16GB (2x8GB)?
Zasilacz Corsair RM Series 750W Modular 80Plus GOLD - jesli chodzi o model to kierowałem sie ocena na morele.net, żeby był w pełni modularny. Chciałem, żeby mocy miał sporo w zapasie aby jak najrzadziej odpalał wentylator oraz żeby tej mocy wystarczyło jak będę wymieniał podzespoły w przyszłości i wtedy też nie miał zadyszki.
Obudowa Fractal Design Define S Czarna -  obudowa mi sie podoba, ma dobre oceny, jest podobno cicha, jest tańsza od Fractal Design Define R5 o 150 zł a napędu optycznego i tak nie chcę więc te szyny i tak wszystkie bym wyciągał dla lepszej cyrkulacji powietrza, z przodu mogę zamontować 3 wentylatory zamiast 2 (R5). Jest dostosowania do założenia chłodzenia cieczą (może kiedyś nie będę miał co robić z kasą :P). Zastanawiam się ewentualnie czy nie wziąć wersję z oknem. Duża różnica w głośności?
SSD - w konfiguracji nie dałem dysku SSD, ponieważ w swoim laptopie ok 1,5 roku temu wsadziłem dysk Crucial MX100 256GB i jak będe sprzedawał laptopa to wsadzę z powrotem HDD 500GB a SSD sobie zostawię. Będzie to dobry dysk czy lepiej go sprzedać i kupić coś lepszego?
HDD - dysk wybrałem pierwszy lepszy, który na morele był jako BESTSELLER i rekomendacja eksperta :P Nie wiem czy uda mi się go zapełnić, ale 500GB chyba nie ma sensu brać a różnica w cenie między 1TB a 2TB jest taka, że lepiej juz te 2 TB wziąć a i i gry na PC teraz sporo więcej miejsca zajmują.
BenQ XL2411Z - jak komputer do grania to i monitor gamingowy :P 24" wystarczające chyba (mam jeszcze TV 32" FHD LCD LED 3D wiec tez można podpiąć). Ma bardzo dobre oceny, 60/120/144Hz i inne bajery. Wydaje mi się dobrym wyborem.
Karta graficzna - celowo na końcu pisze o tym, ponieważ mam największy problem z wyborem.GTX 980Ti za 3000 zł to spory wydatek i nie wiem czy na razie jest sens w to bawić? Czy taka moc już jest potrzebna? Z kolei czytałem, że różnica w wydajności między GTX 980 a GTX970  jest nie warta aby dopłacać do GTX 980. Więc najlepszym wyborem wydaje się byc GTX970. Słyszałem coś o aferze z GTX 970 i jego 3,5GB VRAM, ale to w koncu chyba rozdmuchane za bardzo było. Nie znam się i zastanawiam się czy kupując GTX 970 nie kupie karty, która przez obecne nowe gry nie jest już wykorzystywana w 100% a gry które niedługo wyjdą już będą wymagały mocniejszej karty. Kolejna sprawa, że w tym roku nVidia ma wypuścić jakiś nowy układ Pascal. Czy w takim wypadku nie lepiej kupić teraz coś tańszego i poczekać na nowe GPU od nVidii?

Będę wdzięczny za opinię o tym zestawie i ewentualne propozycje zmian :)
Edytowane przez Chytruseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowa sprzętu do wymiany .

Do gier spokojnie sporo starczy tańszy I6 6600K za 1159 zł , płyta to przesada - brał bym coś podstawowego na Z170 np. Asrock Z170 Pro 4S za 449 zł albo coś z serii Mortar /Bazoka / Elf od MSI .

Chłodzenie CPU z [gluteus maximus] wzięte , spokojnie starczy o połowę tańszy Thermalright HR-02 - Macho Rev. B za 209 zł .

Monitor - wybrałeś <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>o na matrycy TN , w tej cenie to brał bym jakiegoś dobrego IPS-a z 60 hz .

PSU - nie dość że kiepski model to przesadzona moc - do tego sprzętu spokojnie wystarczy dobre 550W np. XFX XTR 550W lub EVGA SuperNova G2 550W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reyden
Połowa sprzętu do wymiany, ponieważ pomimo, że jest dobry to go nie wykorzystam czy jest drogi a kiepski?

@Devil
Nie wiem czy czytałeś w całości mój post (jeśli nie to się nie dziwie :P ) ale w zestawie podałeś napęd optyczny, które nie potrzebuje, ponieważ tak jak pisałem wyżej, mam zewnętrzny USB (w ciągu 4 lat użyty może 2 razy). Pewnie dlatego też Fractal Design Define S zamieniłeś na R5?  Lepiej chyba Fractal Design Define S ponieważ jest 150zł tańszy.

To samo z SSD. W zestawie nie dałem SSD, ponieważ mam już Crusial MX100, a to przecież dobry dysk. Chyba nie ustępuje temu, który podałeś?

Dysk HDD zamieniłeś na Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB.  Z czym on jest lepszy, bo jest aż o 100zł droższy?

Ramu faktycznie może wezmę więcej (2x8GB). Tylko teraz zgłupiałem. Niby ma być jak najwięcej MHz i najniższy CL. Te, które ja wybrałem maja 2400MHz i CL 12. Natomiast sporo osób poleca ramy 3000MHz i CL15 (ciężko coś z niższym CL znaleźć przy 3000MHz) i piszą ze do płyt Z170 lepiej brać 3000MHz. Nie wiem co ważniejsze, MHz czy CL?

Zasilacz może faktycznie przesadzony. Może ten, który w swoim zestawie podał Devil,czyli XFX Black Edition XTR 650W Fully Modular 135mm 80+ Gold ?

Co do płyty to zastanawiałem się, też nad Asus Z170 PRO GAMING (665 zł), która podał Devil.
Jest jeszcze MSI Z170A GAMING M5 za 781zł - 125zł Cashback od MSi wiec wychodzi za 656zł.

Chłodzenie, które wybrałem rozumiem, że jest dobre ale za mocne, więc przepłacam?

Co do monitora to chciałbym gamingowy, ponieważ pod komputer mogę też podpiąć i w razie potrzeby przełączać sie na mój TV LG 32LA620S, który ma 32" FHD, IPS, 3D, 200Hz (wg specyfikacji). Rozdzielczość TV mogłaby być większa ale kupowałem go 2 lata temu. 
Zamiast Benq zastanawiam się teraz nad LG 24GM77-B. Podobno lepszy od Benq. Co prawda ma lakierowane części obudowy (nie lubię bo rysują sie od ściereczki do kurzu nawet) ale do przeżycia.
Zdaję sobie sprawę, że to matryca TN, ale kąty widzenia mnie raczej nie będą interesować, ponieważ przez 99% czasu tylko ja będę przed nim siedzieć na wprost :P a jak będę chciał komuś coś pokazać to zawsze można przechylić monitor albo na TV się przełączyć na szybko :P A komputer kupuję m.in do grania w strzelanki, ponieważ zatęskniłem za strzelankami, gdzie gram na myszka + klawiatura zamiast na padzie. Gram z przerwani w CS:GO na laptopie ASUS U36JC a i inne strzelanki też pewnie się znajdą jak już będzie nowy PC. Do innych gierek mogę sobie podpiąć pada z x360 i przełączyć się na TV. Dlatego wydaje mi się, że ten monitor nie będzie złym wyborem.

Co do grafiki. Wiem ze pisałem, że chcę pograć na ustawieniach max, ale wydaje mi się, że lepiej poczekać na nowe grafiki (Pascal), które wyjdą za ok 6 miesięcy to jest sens kupować GTX 970 za 1600zł. Nie lepiej kupić jakąś tańsza grafikę np do 1000zł (GTX960)/500zł. Z tymi max detalami mogę poczekać. A na stronie PCLAB jak na zawołanie pojawiły się testy kart graficznych do 1000zł i do 500zł i tak na szybko je przejrzałem to na GTX960 (do 1000zł) i nawet na GTX 750Ti (ok 560zł), po podkręceniu można pograć na przyzwoitych ustawieniach. Przypominam, że do tej pory grałem na x360 więc grafika medium pewnie będzie dla mnie i tak lepsza od tego co do tej pory widziałem na x360 :P bo na XOne i PS4 jeszcze nie grałem :P a i tam podobno grafika i FPSy nie zachwycają jak na te czasy.
Ogólnie rzecz biorąc wszystko rozchodzi się o pieniądze :P Czy czekając na nowe GPU, niezależnie od tego czy kupie teraz kartę za 1600zł, 1000zł czy nawet 500zł i jak wyjdą nowe GPU to przy sprzedaży stracę tyle samo? Czy może za pół roku/rok na GTX 970 stracę np 400zł, na GTX 960 200zł na 750Ti tylko 100zł. Nie siedzę w desktopach od ponad 7 lat i nie obserwowałem rynku, więc nie wiem już jak działa rynek, jak szybko sprzęt się starzeje i traci na wartości. Teraz sporo moim zdaniem miesza rosnący kurs dolara :/ 

Wiem, że nikt nie wróży z kuli, ale tak teoretycznie, patrząc jak w zeszłych latach to wyglądało, to... Jak zazwyczaj nVidia wydaje nową serie grafik? tzn... Co roku wersja podstawowa i Titanium... Czyli teraz wyjdzie np GTX 990 i GTX 990Ti? GTX 980Ti będzie mocniejszy od zwykłego GTX990? Czy po wyjściu 990 ceny 980, 970 polecą nagle w dół, bo teraz 980Ti kosztuje 3 - 3,5 tyś zł? Zaraz po wyjściu 990 pewnie będzie miała bardzo wysoką cenę z z racji "podatku od nowości" :P Długo się czeka na unormowanie cen?
Pytam, ponieważ od tego też zależy jak długo będę musiał czekać na zmianę grafiki i siedzieć na tej, którą kupie teraz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ciężko tu o odpowiedź.... na innym forum doszliśmy do wniosku, że dobry dla mnie będzie ten zestaw.
www.morele.net/inventory/info/qxioz7

oraz SSD Crucial MX 100 256GB (już posiadam), monitor LG 24GM77-B

Proszę o ocenę tego zestawu.
Czy zasilacz wystarczy z sporym zapasem do podkręcenia procesora i karty graficznej Pascal, którą zakupię w przyszłości oraz reszty komponentów?

Czy ramy są dobre i czy wiadomo czy ramy zmieszczą sie pod chłodzeniem bez przesuwania wentylatora? Jakie inne dobre ramy, które się zmieszczą? Chciałbym aby były koloru, czarnego/szarego itp, czerwonego ewentualnie białego.

Możecie polecić jakieś dwa dodatkowe wydajne i ciche wentylatory 140mm z PWM (4pin) do założenia w obudowie? Chce mieć dwa z przodu zaciągające świeże powietrze, jeden z tyłu i jeden na dole wyciągający powietrze.

Co do płyty to wiem, że do mojego użytku może wystarczy Asus Z170 PRO GAMING, ale jeśli ASRock jest lepsza i nie ma przeciwwskazań, żebym ją zakupił to wole ASRock ale rozważe jeszcze Asusa.

Naprawiłem link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś słabe to forum jak dali gtx 960? [nie mów że bedziesz się kisił na tym do czasu paskala] że o takiej przepłaconej płycie nie wspomnę i niepotrzebnie do tego takim zasilaczu

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pisze też tutaj, ale doczekać sie na odpowiedź graniczy z cudem. Około 750 wyświetleń a uzyskałem raptem dwie odpowiedzi na pierwszego posta, przeanalizowałem, wyjaśniłem swój punkt widzenia i czekam na wyprowadzenie mnie z błędu jeśli się mylę... ale ile można czekać? Cztery dni a tu zero odpowiedzi, wątek już dawno na kolejnej stronię i nawet już do niego pewnie nikt by nie zajrzał, gdybym nie napisał kolnego posta.

Zasilacz wybrałem 750W ale obecny polecono mi w tym wątku. Po co kupować zasilacz na "styk" i potem znowu wymieniać. Kupie 550W a będę podkręcał procesor, może coś dołożę do zestawu w przyszłości, może zrobię SLI i nagle okaże się, że braknie mocy i będę musiał wymieniać. 

Płyta główna wiem, że droga i pisaliście mi już, że wystarczy ASUS Z170 GAMING PRO, dlatego napisałem, że to rozważam, ale płyta powinna mi starczyć na lata więc 140zł więcej to nie jest dużo moim zdaniem, a płyta ma bardzo dobre recenzje, dobrze się na niej podkręca, obsługuje DDR4 do 3600MHz itd 

Czemu kisił ? Na PCLab był test kart graficznych do 1000zł i był tam m.in. GTX 960, który pozwalał np. na grę w GTA na wysokich ustawieniach i rozdzielczości FHD. Jak kupię PC to nie będę od razu grał codziennie po 6h i przechodził od razu wszystkie gry jakie wyjdą w tym roku. Mam zaległości w grach, więc zanim kupię Pascala mogę je nadrobić, oraz pograć w nowe gry ma wysokich/medium ustawieniach. Przypominam, że do tej pory grałem na laptopie z i5 480M i  grafiką GF 310M (CS:GO i LOL,reszta konsola) oraz Xboxie 360, więc skok w wydajności/jakości i tak powinien być spory nawet na medium.

Wyjdzie Pascal, który na początku pewnie będzie drogi z racji "podatku od nowości", więc trzeba będzie poczekać aż cena sie unormuje... w tym czasie pewnie pokażą się testy wydajności... jednocześnie w tym czasie ceny GTX 980TI, 980, 970 polecą w dół. Rożnica w cenie między GTX 970,980 i 980Ti pewnie ulegnie zmniejszeniu... i na forach wszyscy będą pisać "... Nie kupuj GTX 970, ceny spadły, różnica się zmniejszyła, lepiej kupić 980 a jak masz kasę to 980Ti..." I co ja zrobię z GTX 970? Za ile ją sprzedam? 800 - 1000 zł przy dobrych wiatrach, żeby ktoś się zainteresował, a może jeszcze taniej? Nie dość, że będzie to już używana karta, to może dolar trochę/dużo spadnie a z nim ceny sprzętu, nowa generacja grafik obniży cenę starych.   Kupie GTX 970 to prawdopodobnie stracę dużo na nim... 980Ti nie opłaca się teraz kupować moim zdaniem. Wydam 3 - 3,5 tyś zł a okaże się, że Pascale faktycznie zrobiły spory skok w wydajności, to wole poczekać na Pascale. Przeczekując na GTX 960 wydaje mi się, że powinienem być mniej stratny.

Ogólnie myślenie moje jest takie, żeby złożyć dobry komputer na lata, i aby utrzymywał sie na dobrym poziomie modernizować, ale nie trwoniąc pieniądze. czyli w pierwszej kolejności to co wymienia się najrzadziej, kupić najlepsze aby starczyło jak najdłużej, grafike jak wiadomo wymienia się najczęściej, a że teraz jesli chodzi o grafike jest taki okres przejściowy i będę ją i tak wymieniał najpóźniej pod koniec roku (jak wyjdą pełne wersje Pascali) to wolę teraz kupić, gorszą aby być mniej stratnym.

Tak jak pisałem w pierwszym poście... nie siedzę w sprzęcie od około 7 lat, dlatego zwróciłem się do was z pomocą, bo mogę się mylić w niejednej rzeczy i czekam na wasze rady... konstruktywne z argumentami, a nie, że sprzęt do [gluteus maximus] wymień se, bo tak... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co piszesz o 970 to w 100% odnosi się do 960 tylko że bardziej bo nikt nie bedzie wtedy chciał tak słabej karty

z drugiej strony to konsola bedzie dla ciebie optymalna bo mało na niej stracisz 

co do płyty gł to że dokladasz do nie nie znaczy że starczy na dłużej

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ale laptop i tak muszę wymienić. Za laptopa tak z 3500zł muszę dać. Konsole obecnej generacji wciąż stoją po 1700zł to się robi już ponad 5200zł, a obecne konsole nie sa udanymi (i nie wiadomo czy będą tak długo trwać jak x360 i PS3). Do tego gry po ponad 200zł, abonament roczny 200zł na multi, mało znajomych ma konsole itd Więc mimo wszystko lepiej chyba PC. A że traci na wartości to wiadomo, że wiecznie tyle samo kosztować nie będzie. Tyle, że chce przemyślany zakup zrobić, żeby tracić jak najmniej.

To ja już nie wiem co z tą kartą ;/ Wiem, że GTX 960 też traci na wartości, ale wydaje mi się, że w przypadku starszego i tańszego sprzętu tempo spadku wartości jest mniejsze. Podobnie jak np z telefonami,samochodami itd A GTX 960 też ktoś, kupi bo nie każdy kupi grafikę za 1000zł i więcej... Teraz też są osoby co kupują np 770Ti (czy jaki to tam model) a chodzi, że grafika ma być tymczasowa i żebym jak najmniej stracił.

Wiem, że to, że płyta główna droższa to nie znaczy, że starczy na dłużej. Wystarczy ze wyjdzie procek na nowym sockecie i będę musiał zmieniać płytę. Jednak, zakładam, że wystarczy na bardzo długo (dlatego pozwalam sobie na ten kaprys kupienia o 140zł droższej), ponieważ tempo wzrostu wydajności procesorów jest bardzo małe, a jeśli nie wzrośnie to z tego co czytałem, ludzie mają procesor na 4-5 lat spokojnie...  na dodatek w internecie wyczytałem, że Kaby Lake i Cannonlake maja też chyba być na 1151? Czyli procesory z 2016 i 2017 powinny do mojej płyty głównej pasować. Czy jednak się mylę? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o zasilacz zamiast rm750 wez ten z koncowka x lub i. Wentylator 140mm ktorego szukasz to ucev14 przeceniony z 50 na 22zl. Niestety 3pinowy, ale takimi plyta tez bez problemu steruje, ewentualnie zrobi to za ciebie wbudowany sensor.

Wiecej info w moim poscie w temacie:

http://forum.purepc.pl/topic/370182-zestaw-do-gier-6-8tys/

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nemayu obejrzałem na Youtube dość rzetelny moim zdaniem test wersji "i" 750W oraz 1000W (650W nie dostał) i zachwalane były bardzo. Ten test przekonał mnie. Tylko jaką moc wybrać. W większości wątków, jak i w moim polecają 550W twierdząc, że mocniejsze są zbędne. Ceny tych Corsair są dziwne trochę :P

Na morele:
Corsair RM550X 457,61 zł
Corsair RM650X 482,30 zł

Corsair RM750X 531,51 zł

Corsair RM650i  589,51 zł

Corsair RM750i  589,00 zł

Teraz zależy jaka wersja. Czy warto brać wersję "i"? W wątku do którego podałeś link, pisałeś że "i" ma lepszy wiatrak (z czym lepszy?) i obsługuje program Corsair Link. Jest to warte dopłaty ok 50-100zł?
Brać wersje X 550W kompletnie się nie opłaca. pozostaje 650W lub 750W
W przypadku wersji "i" tylko i wyłącznie wersja 750W która jest o 0,51 zł tańsza od 650W :P

Chodzi Ci o ten wentylator?  W specyfikacji pisze, że jest 4 pinowy. Czyli chyba PWM? Czy one świecą na niebiesko(trochę psuje moją koncepcje czarno czerwonej kolorystyki :P )?

Czy ramy są dobre i czy wiadomo czy ramy zmieszczą sie pod chłodzeniem bez przesuwania wentylatora? Jakie inne dobre ramy, które się zmieszczą? Chciałbym aby były koloru, czarnego lub czerwonego ewentualnie białego.

Ktoś coś doradzi co z kartą graficzna robić, bo już sam nie wiem? :/ Żebym to jeszcze wiedział, czy $ wzrośnie czy spadnie :P Ja wzrośnie to tak nie straciłbym na 970 a jak spadnie to kicha :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"x" ma went riffle bearing(NR135L), a "i" ma fdb (NR135P)

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story5&reid=432

http://www.tomshardware.com/reviews/corsair-rm750x-power-supply,4303-3.html

Co do ceny. Nie wiem czy warto dopłacać bo nie miałem RM750X. Ja za RM750i zapłaciłem 558zł, więc wybór był znacznie prostszy.
Corsair RM650X 482,30 zł

Corsair RM750i  589,00 zł

Różnica w cenie 107zł, czyli dość dużo, ale:

-Zasilacz jak to zasilacz wydziela ciepło. Wentylator w zasilaczu włącza się dość późno(może być tak, że nigdy ci się nie włączy, a nawet jeśli to na chwilę), a więc całe ciepło trafia do wnętrza obudowy i tu pomaga corsair link, który pozwala zmienić krzywą wentylatora, by jednak kręcił się powoli i pozbywał ciepła. Dodatkowo możesz monitorować zużycie prądu, napięcia itd.

-Wentylator FDB, który na pewno jest cichy(ten tańszy niekoniecznie->nie miałem, więc nie wiem), a cena między dobrym wentylatorem 50zł+, a słabym 20zł różni się o 30zł lub więcej.

Moja wycena wygląda tak: lepszy wentylator i możliwość jego regulacji 60zł + zabawa corsair linkiem 10zł + ryzyko zwrotu zasilacza w przypadku zbyt niskiej jakości wentylatora 20zł.
60+10+20=90zł

Do tego 100W więcej to koszt 49zł (531zł-482zł).

90+49=139zł

107zł dopłaty za coś z mojego punktu widzenia wartego 139zł. Według mnie jeśli zależy ci na ciszy to się opłaca. Zwłaszcza, że zasilacz ma 7 lat gwarancji, więc raczej przez 7 lat go nie zmienisz.
Jeśli nie zależy ci na ciszy wtedy dopłacasz za coś co jest ci tak na prawdę obojętne.

Zawsze możesz przed zamówieniem napisać maila do moreli z prośbą o zniżkę. Jeśli dobrze ją umotywujesz to na pewno ci obniżą cenę.

Pamiętaj, że RM750i jest dłuższy o 2cm od RM650i, ale went 140mm i tak powinien się zmieścić na spodzie w Define S.

Też stałem przed wyborem Define R5 i S. Zdecydowałem się na R5 bo ma bitum w drzwiczkach, bo ma drzwiczki, a nie tak jak define S front panel na plastikowe zatrzaski, dolny filtr wyciągany z przodu i przedni filtr też wygodniej wyciągany. Ilość miejsc na wentylatory w define S i R5 jest taka sama. W define S masz 1 więcej z przodu, ale za to mniej o 1 na spodzie. Zatoki 5,5" można obłożyć czymś żeby nie było dziur i masz "skrytkę" za drzwiczkami :P

W Define R5 z zasilaczem RM750i zmieszczą ci się na spodzie 1x 120mm + 1x 140mm lub jeśli zdemontujesz z jednego ucev14 ramkę(jest demontowalna na zatrzaski) to zmieszczą się na styk (jeden będzie wyżej o grubość ramki opierając się o przód obudowy i o pierwszy wentylator).

Wentylator ma 3 pin. Niebieskie LEDy, ale tak jak pisałem w każdej chwil możesz je guzikiem wyłączyć.

Dołączona przejścówka 3pin-4pin to 3pin-molex.

http://www.enermax.pl/products/fans/everest0/

Jeśli regulacja wentylatorów jest dla ciebie ważna to rozważyłbym na twoim miejscu zakup płyty, która ma opcje taką jak Asus Fan Xpert, czyli możliwość ustawienia prędkości wentylatorów poniżej specyfikacji producenta zarówno 3pin i 4pin. W przypadku wentylatorów ucev14 minimalna prędkość to około 600RPM. Na Asus Z97 Pro Gamer moge ustawić je na 300RPM. Można też ustawić by wentylator był wyłączony i po przekroczeniu pewnej temperatury się włączał. Jakby co regulacja obrotów zmienia natężenie światła LEDów.

Z ramem ci nie pomogę bo twój koszyk nie działa.

Odnośnie HDD 2TB vs 1TB. Sprawdź ilość talerzy. Im więcej talerzy tym dysk głośniejszy, więc jeśli 2TB ma większą ilość talerzy to ten 1TB będzie kosztował cię troche głośniejszą pracę dysku. Seagate są ogólnie cichsze jakbyco. Przynajmniej tak wynikało z testu, który czytałem z 1,5 roku temu. Każdy jeden testowany Seagate był cichszy od wszystkich WD o minimum 2dB (3dB to 2x głośniej). Moje doświadczenia z dyskami są identyczne z tym co pokazywał test.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wyszedł mi taki zestaw
http://www.morele.net/inventory/info/G1Bl01/
Jakieś uwagi? Coś wymienić na lepsze?
Czy potrzebuje WD Red czy Blue tez doby i wystarczy? Seagate chyba nie warto (mimo popularności na morele) bo to loteria czy dostanie się wersje z 2 talerzami czy z 3 talerzami.
Jaki zasilacz w końcu lepiej? Corsair RM 650X czy Corsair RM750i?
Ramy dobre?

I najważniejsze. GTX 960 czy 970? Wydaje mi się, że 960.  (uzasadnienia wyżej, nie będę pisał po raz kolejny, bo za długie teksty pisze i czytać sie Wam nie chce :P  )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zaoszczędzić na chłodzeniu i kupić http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-true-spirit-140-power-638984/

Wentylator najcichszy jaki miałem, a wydajnościowo z tego co sprawdziłem chłodzenia tak same.

Jedna osoba nawet pokusiła się o przerobienie frontu define R3 żeby je zmieścić bo tak mu przypadły do gustu.

Wtedy problemu z ramem na 100% nie będzie.

WD blue wystarczy. Mnie osobiście dźwięk dysków WD irytuje.

Co do zasilacza to tak jak napisałem: zależy od tego jak bardzo cenisz sobie ciszę.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie miałem czasu od stycznia zajmować sie kupnem PC.. ale temat powraca :P
Rano coś więcej napisze o całym zestawie PC ale teraz żeby nowego wątku nie zakładać chciałem zapytać o SSD, ponieważ muszę dzisiaj dać informację czy się decyduję.

Otóż jak pisałem w tym wątku mam w laptopie SSD Crusial MX 100 256 GB, który będę przekładał do nowego PC, dlatego miałem zamiar dokupić tylko HDD, jednak znajomy ma do sprzedania dysk SSD Patriot Pyro 240 GB (szczegóły w linku) dla mnie w cenie za 260 zł, myślicie że warto go zakupić? Tak na szybko przeczytałem o nim to ma chyba średnie oceny i jest chyba na kościach NAND TLC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki, więc daruję sobie ten dysk, jeden juz mam wiec wystarczy na system, programy i parę głównych gierek typu CS:GO itd

On go własnie na gwarancje wysłał bo mu nagle padł i dane stracił. Nie wiem co on za dyski kupuje jak to juz niby byl jego trzeci (każdy innej firmy) i mu padały :P (ja mam jeden już ponad 2 lata i odpukać jest ok :) ), a teraz kupił Samsunga PRO i tego sprzedaje bo nie mógł czekać aż ten przyjdzie z gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem taki zestaw. Czekam na Wasze opinie :)

ASRock Z170 GAMING K6 (740 zł) wiem, że poleliście Asus Z170 PRO GAMING (669 zł) ale dzisiaj ASROCK była dostępna w ilości 19 szt. na morele i kosztowała 669 zł, niestety w kilka godzin wyprzedała się i została jedna sztuka za 740 zł :/ Może cena znowu spadnie jak sprowadza nowe sztuki? Na x-komie podoba dzisiaj sytuacja 600 zł kosztowała dzisiaj a teraz już 845 zł !!!

Dysk Western Digital WD Bluee - (WD20EZRZ) - Barracuda 2TB nie bardzo chce brać mimo ze ma 7200 obr/min ale duże prawdopodobieństwo, że dostanę wersje 3-talerzową, która jest podobno awaryjna. Znowu WD Blue 2TB ma 5400 obr/min. Spora różnica jest między 7200 a 5400? I wg. tego artykułu WD Blue wchłonęło serię Green i dyski z końcówka "Z" (WD20EZRZ) zamiast "X" to właśnie Green. Nie mogę znaleźć wersji 2TB z końcówka "X". Dysk ma służyć do przechowywania multimediów i do gier, które nie zmieszczą na moim SSD 256GB. Jakiś inny dysk lepszy, a może wystarczy WD Blue 1TB 7200 obr./min. WD RED podobno nie warto do użytku domowego, jest pod NAS i płaci sie za właściwości, które w domu sie wykorzysta

Gigabyte GTX960 Windforce 2X 4GB GDDR5 (128bit) 2xDVI, HDMI, 3xDP (GV-N960WF2OC-4GD)- ta Gigabyte'a, czy może jakaś innej firmy lepiej sie sprawuje?
Tutaj mam też dylemat cały czas i rozważam 3 warianty:
1. Polegać tylko na zintegrowanej grafice z i5 i zostawić kasę na nowe grafiki, ale zanim one wyjdą, pojawią się jakieś testy i potanieją (na początku jest podatek od nowości w cenę wliczony :P ). Grałbym na niej w CS:GO, LOL... może w coś jeszcze pogra sie na niej? Jaką ona ma wydajność porównując do jakiegoś GTX?
2. Kupić teraz GTX 970 i na niej zostać na dłuższy czas albo wymienić jak wyjdą nowe :P
3. Kupić GTX 960  i na niej zostać na dłuższy czas albo wymienić jak wyjdą nowe :P

Ogólnie rozchodzi się to, że nie siedzę w desktopach od 7 lat i nie pamiętam jak ten rynek wygląda. Czy nowe karty z racji, że są nowsze to będą droższe od GTX980Ti? Czy wyjdą rożne wersje cenowe? Czy obecne 970, 980, 980Ti sporo spadną na ich przedziały cenowe wejdą nowe grafiki?
Nie wiem czy będę chciał wydać na samą grafikę aż 3000 zł i poczekam aż potanieją, więc już teraz grafika by się przydała (wariant 2 lub 3). W sumie to nie gram aż tyle... może jak będzie sprzęt to będę grał :P ... Jak pobieżnie przeglądam jakieś artykuły GTX 970 a nawet GTX 960 chyba radzi sobie jeszcze z nowymi tytułami i pozwala na granie na wysokich detalach (zależnie od optymalizacji gry)?

Swoją drogą ceny  euro i dolara poleciały sporo w dół od lutego a jakoś nie widać tego w cenach sprzętu :/ warto jeszcze poczekać z zakupem aż ceny spadną dzięki spadkowi kursu walut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym ja miał wydać taką kwotę:

Intel i5-6600K 3.50GHz 6MB BOX
Thermalright HR-02 - Macho Rev. B

ASRock FATAL1TY Z170 GAMING K4 (Z170 2xPCI-E DDR4)

Corsair 16GB 2400MHz Vengeance LPX Red CL14 (2x8192)

MSI GeForce GTX970 4096MB 256bit GAMING

Samsung 250GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO

Toshiba 2TB 7200obr. 64MB

Be Quiet Silent Base 600 czarna

Antec EDG750 EC 750W / 80+ Gold

Iiyama GB2488HSU czarny G-MASTER

~6760zł więc zostaje na myszę + klawiaturę + podkładkę 

GTX970 teraz pozwoli pograć bez problemu, sama wydajność w grach bliźniacza (+/- te parę % w benchmarkach bo memki "tylko" 2400MHz), przede wszystki SSD na system;
Monitor kwestia preferencji, ja lubię produkty iiYama ale równie dobrze może wpaść AOC G2460FQ (TN / 1MS / 144Hz / 1017zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@serwal4 dzięki, za odpowiedź  :) Co do Twojej propozycji... Mam już SSD Crucial MX100 256GB dlatego biorę tylko HDD do przechowywania danych. Czy ta Toshiba jest faktycznie lepsza/mniej awaryjna od awaryjnej Barracudy i WD Blue 5400obr/min czy tylko na papierze to dobrze wygląda? Jeśli jest dobra to biorę tą Toshibe  

Monitor chyba zostawię LG. Ma dobre opinie. Z iiyama nie miałem styczności. Dobra firma? w iiyamie dopłaca sie chyba za m.in. głośniki, których nie potrzebuję. Do tej pory miałem tylko jeden monitor kilka lat temu i był to CRT LG Flatron F700B i byłem zadowolony  :P później to już laptopy.

Antec EDG750 EC 750W / 80+ Gold z czym jest lepszy od Corsair RM Series 750i (CP-9020082-EU)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta Toshiba, która polecił serwal4 w poscie #23 jest faktycznie lepsza/mniej awaryjna od awaryjnej Barracudy i WD Blue 5400obr/min czy tylko na papierze to dobrze wygląda? Jeśli jest dobra to biorę tą Toshibe  

Rozważę kupno GTX 970. A co z Radeonami? 

GTX970 teraz pozwoli pograć bez problemu, sama wydajność w grach bliźniacza (+/- te parę % w benchmarkach bo memki "tylko" 2400MHz), 

Skoro między GTX 960 a GTX 970 jest parę % róznicy w wydajności, to nie lepiej zaoszczędzić 600 zł i kupić GTX 960 a kase zostawić na wymiane nowej grafiki, która wyjdzie.

W podjęciu decyzji na temat tego za jaką kwotę kupie grafikę, pomogła by mi odpowiedź na  nurtujące mnie pytania

Ogólnie rozchodzi się to, że nie siedzę w desktopach od 7 lat i nie pamiętam jak ten rynek wygląda. Czy nowe karty z racji, że są nowsze to będą droższe od GTX980Ti? Czy wyjdą rożne wersje cenowe? Czy obecne 970, 980, 980Ti sporo spadną na ich przedziały cenowe wejdą nowe grafiki? Jak to zazwyczaj  nVidia i ATI robi z nowymi produktami?

Jak nowe grafiki bedą kosztować 3-4 tyś to na pewno nie kupię i zostanę z obecną grafiką na dłużej albo jak potanieje do 2000 zł wymienię na 980Ti    :P

Co do obudowy to ta Be Quiet Silent Base 600/800 mnie nie przekonała. Napędów i tak nie chce więc wole obudowę która nie ma tego lub ma pochowane. Poszukałem inne obudowy i rozważam dwie obudowy:

Czy warto brać chłodzenie WaterCooling AIO np. NZXT Kraken x61? Nie ukrywam, że bardzo mi się to podoba. Powiedzmy, że przy wyborze chłodzenia pieniądze się nie liczą (ale z umiarem, bo na customowe chłodzenie kasy jeszcze nie mam :P ), tylko wygląd, wydajność, jakość :P No i nie będę miał problemu z ramami wysokoprofilowymi.

Jakieś inne uwagi/propozycje co do mojego koszyka http://www.morele.net/inventory/info/5ahS7t/ (nie zmieniałem go jeszcze , bo nadal nie wiem jaka dokładnie obudowa, grafika, chłodzenie , dysk ostatecznie)? 

Prosiłbym o sporo szybkich odpowiedzi, ponieważ chciałbym już ten komputer zamówić,bo bujam sie z nim od stycznia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przepłaciłem za zestaw z i7-6700k i drogimi elementami(obudowa,zasilacz) a jak przeczytałem ten temat-link(post7-zestaw),to stwierdziłem,że można dobry sprzęt o bardzo niewiele mniejszej wydajności zakupić znacznie taniej.

Z zestawu który został wybrany przez autora zmienił bym płytę na Asus Pro Gaming - ma wyjście dźwiękowe SupremeFX.Dysk SSD by wzią <237gb pro evo 256 samsunga> a karte GTX970 lub ew..jak to miały by być multimedia,net,filmy a gry bardzo rzadko wystarczyła by mi 960-tka,ponieważ jest bardzo energooszczędna.

Zasilacz zdecydowanie 500watt Straigt Power10 lub inny 500watt z certyfikatem gold80+.

Kupno zasilacza 750watt stanowczo odradzam,bo nie ma takiej potrzeby.

Zasilacza 550watt do zestawu,który zużyje max około 300watt  na 100% bym nie brał. 

http://forum.purepc.pl/topic/371462-zasilacz-550watt-wywala-bezpiecznik-10a/

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/intel-core-i5-6600k-test/strona/24505.html

Nie wiem jak i5-6600k zachowuje się przy grach,oraz szybkim przeglądaniu neta,bo i7-6700k to expres na zawołanie.

Jak by można było cofnąć czas,to na pewno nie wywalił bym zbędnie kasy na drogi zasilacz DPP550w,ktory wywala bezpiecznik :sad: ,oraz obudowę CC330R która sprawuje się 100% o.k.,tylko kosztowała mnie ponad 400zł i jest duża na moje małe biurko.

Może wzią bym tansze chłodzenie,chociaż to co mam DR3 cieszy oko jak zdejmę górną klapkę z obudowy,bo jest znakomite. :>

Pamięć bym zakupił DDR4 2400mhz CL12;

http://www.morele.net/pamiec-hyperx-savage-ddr4-2x8gb-2400mhz-cl12-hx424c12sb2k2-16-842721/

lub tą co mam G.Skill 3200mhz cl15-15-15 :>  

Obudowa Fractala S ktorą wybrałeś jest całkiem spoko jak masz miejsce.Ja mam wąskie biurko i węższa o ponad 2cm 330r jest za duża.

Monitor weź BenQ ,ale nie ten co ja mam xl2411z ,tylko 2430t.Przynajmniej ja bym dopłacił i wzią w czasie trwania promocji cenowej 2430t jak bym ``cofną czas``.2430 ma mysz z regulacją profili obrazu i nie ma tego wypustu na dole po prawej stronie panelu.``Ponoć`` kolory  2430 ma nieznacznie wyrazistrze niż 2411.

Już mineła promocja z okazji oemu,bo 2430t był za 1300 z hakiem a szkoda,bo za ta cenę warto było go kupić.

Eizo jak Devil polecił nie znam.

Edytowane przez pablo27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi