Skocz do zawartości
Cezarstwo 2016

WIATRAKI na full obrotach . . .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od kilku dni, nie wiem z jakiego powodu wiatrak chłodzący procesor chodzi na 100% ponad 1900 RPM.

Z wiatrakami karty graficznej jest dokładnie to samo, chodzą na full obrotach - ponad 2500RPM.

Zrobiło się naprawdę głośno i nie mam pojęcia jak do tego doszło.

Postawiłem system od nowa (win 7 64bit), wgrałem sterowniki od płyty głównej (MSI Z97 Gaming 5) oraz sterowniki do karty graficznej (Gigabyte GTX 980 Gaming) i ....... nic, wielka D -pa

Nie wiem dlaczego tak się stało, z jakiego powodu.... :sad:

W biosie próbowałem zmienić wartości obrotowe względem temperatury, ale to zupełnie nie działa...... Nie mam pomysłu :wisielec:

Dodam że żaden z podzespołów nie przegrzewa się. Procesor 32*C, Grafika 29*C.

Bardzo proszę o Wasz pomoc.

PS. w OC GURU II również nie mogę zmienić wartości obrotowych karty. Ustawiam na manual, zapisuję, ale niczego to nie zmienia.

Edytowane przez Cezarstwo 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm - skoro wszystkie wiatraki chodzą Ci na full, to muszą sporo prądu produkować... (jakbyś nie zrozumiał, to sprawdź słowo "wiatrak" i "wentylator").

Zaglądałeś do środka budy? Czy jesteś w stanie powiedzieć, jak są podłączone wszystkie te wentylatory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez względu w ustawieniach biosu czy włączę na full obroty czy przywrócę domyślne, to i tak suszarka pracuje na full.

Wentyl procesora podłączony jest pod CPU FAN 1

Mam nadzieję że nie jest to nic poważnego ... :sad:

Może potrzebny jest reset cmos ram...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja bym zrobił:

Wejdź do BIOS-a, włącz ustawienia domyślne. Zapisz.

Jak nie pomoże to otwórz obudowę, znajdź jakąś starą zworkę z innej płyty głównej/HDD, bo MSI oczywiście nie dodaje do swoich płyt czegoś co kosztuje najwyżej kilka groszy... Ewentualnie weź śrubokręt i zresetuj cmos. Jak to zrobić masz ładnie opisane w swojej instrukcji od płyty.

Jeżeli i to nie pomoże to weź dokładnie sprawdź czy odpowiednio podłączyłeś kable od zasilacza do płyty głównej.

Dawno temu na któreś z płyt głównych jak miałem taki cyrk (wszystkie wentylatory 100%), problem okazało się to, że zapomniałem o jedynym kablu, aczkolwiek nie wiem czy w dzisiejszych płytach też coś takiego mogłoby się dziać. Ewentualnie podłącz inny zasilacz do płyty.

Jak to nie pomoże to po kolei odłączaj wszystkie wiatraki z obudowy, chłodzenia CPU, wyjmij GPU (i podłącz monitor do iGPU).

W tym momencie moje pomysły by się już skończyły i oddałbym płytę na RMA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na piszczące cewki w ciągu max 2 tygodni zmieniałem 4 razy karty graficzne. Oprócz tego niczego innego nie zmieniałem, nie instalowałem innych programów niż sterowniki do grafiki.

Bios zresetowany już dwa razy (bateria + zworka), ustawiania wentylatora na domyślne, ale nadal pod CUP 1 zasuwa na full 1900 RPM :/

OC GURU II regulacja MANUAL wentylatorów karty również nie działa. Mogę sobie klikać, ustawiać, zapisywać, a program robi i tak po swojemu....FQ! ;X

Niestety nie mam zastępczego zasilacza, nie mam też od kogo pożyczyć :|

Czy może flash biosu do nowszej wersji...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ostateczności na CPU możesz kupić przejściówkę za 20zł i regulować ręcznie, co do grafik to jak na każdej wentyle chodzą na max to może jest problem programowy, spróbuj jeszcze regulacji w msi afterburner

możeliwe też że płyta jest uszkodzona i ma problem z napięciami i regulacjami (co mogłoby tez po części tłumaczyć cewki, a może piszczą na płycie ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewki piszczą na GTX 980, ale do tego jakoś się można przyzwyczaić.

Z obrotami wentyli na graficznej było do pewnego momentu ok...., prawdopodobnie podczas zmieniania kart graficznych coś mogło się ....., choć nie powinno.

Na początku było tak, że grafa startowała z wysokimi obrotami i po chwili wszystko się wyciszało. Teraz od samego początku wszystkie wentyle na grafice pracują na takich samych wysokich obrotach....WHY? :wisielec:

Wentyl CPU mogę wziąć na regulator obrotów, to raczej nie problem, chociaż wolałbym rewaluować obroty z poziomu mobo.

PS. Jak sprawdzić czy płyta ma problem z napięciami???

PS2. znalazłem źródło wysokich obrotów..... to środkowy wentylator na Windforce który kręci się dużo szybciej - GŁOŚNIEJ :sad: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi