SpiderFYM Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam Poszukuje osob, ktore maja taka kombinqcje sprzetowa jak w temacie. Ciekaw jestem jakie taktowanie osiagneliscie i lrzy jakim napieciu. Pytam poniewaz u mnie przy 4.5Ghz, przy napieciu 1.35 nadal nie dziala to zbyt stabilnie. Bylbym wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 A co Ci po wynikach innych? Każdy proc jest inny. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Dokładnie jak powyżej. Każda sztuka procesora ma inny potencjał OC i porównywanie z innymi nic Ci nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderFYM Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ale 4.4GHz powinienem otrzymac na kazdym modelu? Nie chce osiagow typu 5GHz, tylko wlasnie te 4.4/4.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 A kto Ci tak powiedział? Wyczytałeś to na pudełku? Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ale 4.4GHz powinienem otrzymac na kazdym modelu? Nie chce osiagow typu 5GHz, tylko wlasnie te 4.4/4.5 To tak nie działa. To, że kilku różnych recenzjach dany procesor osiąga jakaś tam wartość GHZ to nic nie znaczy. Często redakcje otrzymują specjalnie wyselekcjonowane sample procesorów lub kart graficznych od producentów. Należy przyjąć, że wyniki OC jakie na tych samplach otrzymują to wyniki wzorcowe ale nie będą one osiągalne dla każdego procesora. Wszystko zależy z jakiego kawałka krzemu dany procesor jest "ulepiony". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderFYM Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Rozumiem tez ze w takim razie moga tez byc roznkce w zapotrzebowaniu na napiecie, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Oczywiście - jeden procesor do osiągnięcia pewnej wartości GHz będzie potrzebował przykładowo napięcia 1.25V a drugi już 1.35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderFYM Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 To ostatnie pytanie. Lepiej krecic bezposrednio przez bios czy przez soft, np msi command center? Czy bez roznicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobMaK Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja miałem 4690K + Z97-G43 i działał na 1,34V na 4,61GHz testowany 30h w Prime 95. Niestety PC Mate to okrojona wersja więc mogą być problemy z maksymalnym OC. Po za tym dużo zależy od kawałka krzemu z jakiego jest zrobiony proc są przypadki ze nawet 4,2GHz nie zrobisz na 4690k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderFYM Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja poki co osiagnalem 4.5 i w benchmarkach i cpu test z aidy chodzil ok, a wiedzmin 3 go zabijal. Na 4.4 Wiesiek poki co chodzi stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kog2012 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Niestety PC Mate to okrojona wersja więc mogą być problemy z maksymalnym OC. Po za tym dużo zależy od kawałka krzemu z jakiego jest zrobiony proc są przypadki ze nawet 4,2GHz nie zrobisz na 4690k. Popraw mnie ale zdaje się że Haswelle mają zintegrowany regulator napięcia i płyta główna ma marginalny wpływ na podkręanie? Mocniejsza sekcja zasilania nieco pomoże ale nie popadajmy w paranoję ;) Tutaj raczej liczy się sztuka procesora. Możesz spróbować zwiększyć napięcie VCCIN. Moja sztuka np przy 1.35V i 4.5GHZ rzuca bluescreeny w Prime 95, natomiast w grach hula świetnie, problem ze stabilnością w Prime mam już powyżej 4.2GHz i na takim taktowaniu się zatrzymałem bo już 4.3GHz wymaga znaczącego podniesienia napięcia i rosną temperatury. Zasadniczo lepiej jest podkręcać w biosie niż programowo ;) Nawiasem mówiąc przy zakupie sam wychodziłem z założenia, że każda sztuka powinna osiągnąć bez problemu 4.5GHz i boleśnie się przekonałem, że nie i czytając co nieco dowiedziałem się, że przypadki, w których ciężko przekroczyć 4.2 GHz wcale nie są takie rzadkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...