Skocz do zawartości
ISeeYou

upgrade z 3770k do... x99? x170?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dawno nie zagladalem na rynek PC (tak samo jak i na forum! ;) ).

i teraz pytanie:

x99-

5820k (a raczej broadwell-e)

asus rampage V Extreme

czy

z170-

6700k

asus maximus 8 formula

zakladam ze komputer ma wystarczyc na 2lata (tak jest z obecnym).

komputer sluzy do edycji sporych ilosci zdjec (w tym RAW`ow po 45mb), czasami do edycji filmow z gopro (sony vegas), w wolnych chwilach gram w tytulu typu: bf4, gta5 w 1440p (grafika jest - 970). uprzedzajac pytanie, tak sprzet bedzie podkrecany, i caly zwodowany blokami EK.

ilosc zlaczy itp jest poza moim zainteresowaniem, kozystam z 2xssd, 4xhdd i to sie nie zmieni - pytanie dotyczy tylko X99 vs. z170 do w/w zastosowan

chetnie wyslucham konkretnych ZA i PRZECIW!!

Pozdrawiam Serdecznie.

Edytowane przez ISeeYou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU+ płyta:

Skylake  ~2200zł

Haswell-E ~3200zł

Do Twoich zastosowań zdecydowanie wydajniejszy będzie 5820k ze względu na więcej rdzeni. Jeśli zarabiasz na obróbce zdjęć/filmów i masz dodatkowy 1k zł to wybór jest wiadomy. Z drugiej strony Skylake dużo nie ustępuje (nie są kolosalne różnice), a wynika to tylko z 2 rdzeni mniej. Testy masz, sam oceń czy opłaca się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z170 - procesor 1700 + plyta 1700 (360euro w przedsprzedaży... przy dzisiejszym kursie :/)
x99 -  procesor 1800 + plyta 2100 - roznica 500zl...

jasne, ze patrzac tylko z perspektywy pracy ilosci rdzeni, nie odkopywal bym konta na purepc ;)

jestem ciekaw komentarzy osob ktore kozystaja z ktoregos z tych zestawow - np. przy x99 doczytalem o problemach z plytami (sekcje zasilania), z drugiej strony skylake ma przyklejona "czapke" nie przylutowana... itp. rzeczy ktorych nie wyczytasz w recenzjach sprzetu, a w perspektywie miesiecy/lat moga robic roznice (np. awaryjnosc jest dla mnie wazna, bo pomijajac wymiane dyskow i odkurzanie co kilka miesiecy nic nie zmienialem przez dwa lata w swoim pc).

Edytowane przez ISeeYou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co jest nie tak z cenami?

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-6700k-skylake-socket-1151-64bit-4-2ghz-95w-cache-8mb-box-bx80662i76700k-707265/

1750zl
https://azerty.nl/0-6462-912064/asus-maximus-viii-formula-moederbord-atx-lga1151-socket-z170-gigabit-ethernet-hd-audio-usb-3-1-wifi.html?channel_code=57

1660zl + przesyłka

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5820k-lga2011-64bit-3-3ghz-140w-15mb-box-bx80648i75820k-660963/

1830zl

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rampage-v-extreme-x99-quadddr4-2133-sata-express-sata3-raid-e-atx-665714/

2100zl

514zl różnicy na niekorzyść x99

ojjj z170... ;)   "to nie wiem po kiego Ci takie coś" - PROSZĘ, wiem ze w genach mamy skąpstwo i przeciętny polak szybciej przepije w ciągu roku 4k niż wyda na PC... ale nie zaczynajmy rozmowy o tym "po co ci takie", "starczy ci tańsze", "inni pracują na wolniejszych" itp. komputer służy mi do pracy i zabawy, spędzam przy nim dużo czasu, i w tym przedziale cenowym chce NAJ.

ale widzę ze na polskim forum uzyskam tylko podpowiedzi na poziomie - idę szukać dalej...

Edytowane przez ISeeYou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wolisz. Foch jak mała dziewczynka ;)

chetnie wyslucham konkretnych ZA i PRZECIW!!

Chodziło mi o to, że oba procesory ~1800zł, przy czym dobra płyta na Z170 to ~700zł, a na X99 już ~1300zł.

Przy Twoich zastosowaniach 6rdzeni/12wątków będzie wydajniejsze. Nie wiem czego jeszcze oczekujesz ;)

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bonusso3, co sie odzywasz, jesteśmy biedakami polakami którzy nie zarabiają w euro, my ludzie gorszego sortu nie jesteśmy w stanie zrozumieć potrzeb klasy wyższej. Jakbyś zasugerował szanownemu Panu Xeona E5-2698 v3 to może nasza klasa znów by nie straciła w oczach Panów.

Edytowane przez GeMtin1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bonusso3 - ale ja nie proszę o dobór płyty, ani nie pytam która będzie lepsza... naprawdę pokrętnie napisałem ze chodzi o z170 vs. x99? a jeszcze czego oczekuje? hmm rozumiem ze umknęło, wiec przeleje:

"jestem ciekaw komentarzy osob ktore kozystaja z ktoregos z tych zestawow - np. przy x99 doczytalem o problemach z plytami (sekcje zasilania), z drugiej strony skylake ma przyklejona "czapke" nie przylutowana... itp. rzeczy ktorych nie wyczytasz w recenzjach sprzetu, a w perspektywie miesiecy/lat moga robic roznice (np. awaryjnosc jest dla mnie wazna, bo pomijajac wymiane dyskow i odkurzanie co kilka miesiecy nic nie zmienialem przez dwa lata w swoim pc)."

GeMtin1 - pogadałeś sobie nie na temat, nie wnosząc nic poza złośliwością i swoja frustracja, rozumiem ze już ci lepiej?

NostradamuSek - mam taki zamiar, tylko raczej 6800K, bo nie zamierzam robić sli, a nawet jeśli różnica w cenie proca vs. wydajność przy pci-e 16/16 nie są warte dopłaty.

To co nie udało się na purepc, szybko zostało konkretnie wyjaśnione na overlockers... niedopracowanego skylake będą ratować przez nowe biosy do płyt głównych, możne uda się, możne nie - a ja nie chce wnerwiać się ze praca poszła w pi... bo komputer zawiesił się przez cpu. Nowe płyty pod 1151 wyginają się, dlatego producenci typu asus wzmacniają je od tylu... tez dobrze wiedzieć.

Edytowane przez ISeeYou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno nie zagladalem na rynek PC (tak samo jak i na forum! ;) ).

I to jest podsumowanie. Kompletnie nie ogarniasz o czym mówisz.

Z góry zakładasz i obstawiasz przy swojej tezie. To po co zakładasz temat? Zapytałeś co jest lepsze X99 czy Z170, więc odpowiedziałem. W [gluteus maximus] mam ile masz na to hajsu bo to Twoje pieniądze. Odpisałem tylko, że w zależności od opcji, X99 jest droższa, ale wydajniejsza. Jasne, że możesz dowalić do Z170 najdroższą płytę i wyjdzie kosztowo na to samo. Tylko logika podpowiada, że to bez sensu.

x99 doczytalem o problemach z plytami (sekcje zasilania)

Na początku były jakieś problemy z obciążeniem sekcji zasilania chyba w Asusach.

strony skylake ma przyklejona "czapke" nie przylutowana...

Jak każdy inny konsumencki procesor Intela. Tylko najwyższe modele z serii "-E" mają wciąż lutowany.

Nowe płyty pod 1151 wyginają się

Z tego co wiem to nie płyty, tylko procesory.

niedopracowanego skylake będą ratować przez nowe biosy do płyt głównych, możne uda się, możne nie - a ja nie chce wnerwiać się ze praca poszła w pi... bo komputer zawiesił się przez cpu.

Klik! Jest to błąd który wyszedł na jaw w jakichś tam specyficznych warunkach.

Wszystko jest w necie, połowa to ściema/nieistotne, połowa przydatne informacje. Prawda jest taka, że jak dla Ciebie lepszy na chwilę obecną będzie X99 ze względu na wydajność. A takie pytanie "co by było gdyby", szczególnie, że napisałeś "zakladam ze komputer ma wystarczyc na 2lata (tak jest z obecnym)" nawet nie zdążysz zauważyć problemów wynikających z jakiegoś zużycia/degradacji.

Edytowane przez Bonusso3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bonusso3 - "Kompletnie nie ogarniasz o czym mówisz."? bo...? chcialem uzyskac podpowiedz od osob ktore uzytkuja ktorys z podobnych zestawow? aaaa... racja... sory...

kasa? cena? To ty zaczoles "przy czym dobra płyta na Z170 to..." w momencie kiedy nie pytalem o to!!

Gigabyte tez mialy problemy z zasilaniem,

Zatrzymalem sie na ivy bridge a one nie mialy tych problemów z przegrzewaniem się, jak widać po tym ze nic u siebie nie dotykałem przez 2lata - wiec naprawde takie dziwne, ze dopytuje?

nie płyta? procesor wygina się... jeszcze lepiej!

błąd który będą naprawiać... mi to wystarczy żeby darować sobie z170, bo nie zamierzam zastanawiać się czy ex-port czy runda w bf4 padła, przez procesor, czy coś innego.

dziękuje za podpowiedz - jak sam napisałeś, wszystko jest w necie... dlatego założyłem watek na forum, żeby poznać zdanie osób które MAJA któraś z tych platform, a wnerwia się na mnie osoba która sama korzysta z cpu o jedna generacje starszego... dlatego dzięki za info, 50min po tym jak już wszystko (a raczej większość) znalazłem sam, albo podpowiedziały mi osoby uzwajaczce tego co mnie interesuje, ale na zagranicznym forum! 

wsunie przypomniałem sobie czemu, zniknionym z tego forum.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ISeeYou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi, że nie uzyskałeś pomocy na naszym forum.

Gdybyś bywał tutaj częściej niż raz na 8 lat, wiedziałbyś kto ma jakie highendowe platformy i czy uzyskasz pomoc w swojej sprawie.

To też może różnica pomiędzy polskim i zagranicznym forum, że tam ludzie z tym sprzętem się udzielają na forum, u nas ci co mają "budżet i na sprzęcie pracują" pojawiają się na forum, gdy są w potrzebie lub w potrzasku.

By zaoszczędzić tobie i innym użytkownikom czasu, cennego czasu, temat został zamknięty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...