lemon Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 w koncu skompletowalem wszystkie podzespoly by zlozyc nowego kompa. dzis w koncu kupilem pamiec twinmosa 512mb 400mhz (temat geile czy twinmosy)... przesmarowalem delikatnie jadro proca (axp 1700+ 0308 jiuhb dlt3c na waflu 28 od arkadiusza nowaka :))) ) pasta titan ze srebrem, coppershim, wpakowalem to na asusa a7n8x deluxe, zalozylem coolermastera x-dream (boooze jakie to lotnisko), wlozylem ram itd, itd. nastepnie to wszystko w bude prostation modecoma, pierwszy start i zima!!! monitor czarny na standby`u, bzyczek ani bzyknie, wiatraki rycza, zasilanie jest, a komp nie bangla... nie wiem co je grane panowie... nic nie bzyka, nic sie nie odzywa, zresetowalem cmos i nadal bez rezultatu... proc wyglada tak samo jak przed startem, nic nie ukruszone, brak oznak sfajczenia, ram osadzony w ddr1, grafa sprawdzona w drugim kompie i dziala - ma ktos jakis pomysl? prosze o diagnoze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlaos Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Procka nie wykrywa , ja mialem taką sytuacje na MSI kt266 :( po zmianie biosu wykrył i juz smigalo a teraz mam KT4V i śmiga bezproblemowo :) Proc to jedyne co moze być :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Wez przesledz jeszcze raz kabelki z obudowy podlaczone do plyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 u mnie to samo na kt7a raid, plyta nadawal sie jedynie do wyzucenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemon Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 przesledzilem wszystkie kable juz chyba z 10x, instrukcje zrylem od deski do deski... tylko jak zmienic bios, skoro komp nie startuje, a ja innego procka nie mam :( w serwisie mnie za to skroja :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Jeśli to by było coś z procem to by były jakieś BIPY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemon Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 odpalilem sama plyte, bez ramu i bez proca... cisza! ratujcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kloper Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Ja kiedys mialem tez tak. Zlozylem wszystko dobrze a mimo to komp nie chodzil. Pozniej dopiero dostrzeglem (przypadkowo) ze jak ruszam kabelkami od zasilacza to zaczyna chodzic. I okazalo sie ze zasilacz nie lonczyl, a ja myslalem ze cos rozwalilem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 odpalilem sama plyte, bez ramu i bez proca... cisza! ratujcie! A dobrze podłączyłeś kabelek do speakera???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz K. Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Ja mialem takie cos z EPOX'ami 8K3AE. Nie dzialaly na nich proce z vcore 1,5V - konkretnie AMD Athlon XP 1700+ DLT3C. Mialem identyczne objawy jak u Ciebie. Moze masz to samo... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kloper Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 a jak to nie pomoze to po kolei sprawdzac trzeba co nie tak ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mąki Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Wyjmij proca i włóż go jeszcze raz. U mnie pomogło. Jak nie pomoże to załóż proca bez shima. A jak to nie pomoże, to do serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Gorzej jak chłopak złego shimma założył :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlaos Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 U mnie nie dawał znaku zycia jak proca niewykrywal dopiero jak wsadzilem inny i bios zmienilem to ruszyło bez problemu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Jeśli to by było coś z procem to by były jakieś BIPY. Jeśli to by było coś z procem to raczej nie było by żadnych bipów!!! Bo niby skąd ? cos musi zyć żeby zasterować chociażby "bipami". Zwykle musi to być i procesor i płyta główna. Ale może się mylę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlaos Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Nie mylisz sie to jest na 100% proc a jak sie mylisz to stawiam piwo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 aby bios mogl sie zaladowac do ramu musi byc proc sprawny on padnie to nic nie drgnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Nie mylisz sie to jest na 100% proc a jak sie mylisz to stawiam piwo :wink: to samo było u mnie: wiatraki się kręciły i zima dopiero jak proca wyjąłem i założyłem jeszcze raz to ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 z walniętym ramem tak samo ci nie wystartuje i zadnych bipów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lockhed Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 z walniętym ramem tak samo ci nie wystartuje i zadnych bipów. E tam jak ram jest padaka to jest chyba 1 dlugi + 2 krotkie albo cos takiego... dawno juz nie slyszalem ;) A co do tematu to sprobuj jeszcze raz wyjac/wlozyc proca. Jak nie to pozycz od kolegi proca i zrob upgrade biosa. Jak nie pomoze to serwis ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Jeśli to by było coś z procem to by były jakieś BIPY. Jeśli to by było coś z procem to raczej nie było by żadnych bipów!!! Bo niby skąd ? cos musi zyć żeby zasterować chociażby "bipami". Zwykle musi to być i procesor i płyta główna. Ale może się mylę? Mylisz się. BIOS (basic input/output system) jest min. właśnie od tego. U mnie jak spaliłem antka 900, to darło ryja aż miło 8) A właśnie: clear CMOS był? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koz@k Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 wpakoj ram do innego slota i splawdz mi cos takiego podzialalo na solteku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Pozostaje ci testowanie ramu, Cpu, grafiki na innej płycie - tak najszybciej dojdziesz co jest nie tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlaos Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 z walniętym ramem tak samo ci nie wystartuje i zadnych bipów. Chyba mialeś jakąś magiczną płyte jak ci nie dawala bipów przy jebnietym ramie :lol: Jak ram jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>lniety to daje Bipy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Może to dziwny sposób ;) ale spróbuj wystartować płytę z wciśniętym INSERTEM. Wiem, że resetowałeś BIOS, ale spróbuj tak. Jak kiedyś oddałem do komisu płytę to mówili, że padnięta - CLEAR CMOS, wymiana procków, ramów, grafiki itd. i nic nie pomagało. I takie same objawy - wiatraki się kręcą i zero "bipów". Zabrałem do domu, kilkakrotnie włączałem i wyłaczałem kompa z wciśniętym INSERTEM i po 5 minutach komp odpalił 8O . Nic innego nie robiłem. Mam nadzieję, że ten sposób pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlaos Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ewentualnie jest jeszcze jeden sposób, włącz kompa z wciśniętym F13 ( resetem) :) Czasami pomaga to jest tak zwany miekki reset biosu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 wiem ze pierwsze modele asusow a7n8x i a7v8x byly b. wrazliwe na lowendowe zasilki i czesto cos sie krochmalilo nawet przy pierwszym starcie (moj a7v8x chodzil spox na codeshicie 300W) moze u ciebie stalo sie podobnie najprostszy sposob wyprobowac wszycho na innej mobo. Poproboj jeszcze z insertem jak radzi ci Krootki ja pamietam mialem tak na a7v133 bios mi sie zworka (tzn srubokretem :D nie chcial zresetowac) insert pomogl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemon Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 nic z tego, odpalanie z insertem, resetem, zmiana bankow pamieci, kilkakrotne proby resetu cmos`a nic nie pomogly... nadal glucha cisza, zero pipnięć... tylko szum wiatrakow... no a zasilka chyba raczej dobra, bo nuwelas modecom axt-300gtf robiony dla modecoma przez fsp. sam juz nie wiem, moze uda mi sie wykombinowac karte testujaca... no bo nie mam innego kompa by testowac kazdy element z osobna (kazdy to tlumaczy - nie mam czasu by rozbierac kompa, albo mam gwarancje na obudowie) :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 nic z tego, odpalanie z insertem, resetem, zmiana bankow pamieci, kilkakrotne proby resetu cmos`a nic nie pomogly... nadal glucha cisza, zero pipnięć... tylko szum wiatrakow... no a zasilka chyba raczej dobra, bo nuwelas modecom axt-300gtf robiony dla modecoma przez fsp. sam juz nie wiem, moze uda mi sie wykombinowac karte testujaca... no bo nie mam innego kompa by testowac kazdy element z osobna (kazdy to tlumaczy - nie mam czasu by rozbierac kompa, albo mam gwarancje na obudowie) :/ zakladajac ze nie spaliles proca to na moje oko mobo do servisu ew. zasilacz (chociaz watpie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 z walniętym ramem tak samo ci nie wystartuje i zadnych bipów. Chyba mialeś jakąś magiczną płyte jak ci nie dawala bipów przy jebnietym ramie :lol: Jak ram jest <font color="#FF0000">[ciach!]</font> to daje BipyNo to zalęży bo na ECS K7VZA (chyba) włozyłem źle ram i nie było nic zero bip nieźle się wtedy spociłem. Ale generalnie to powinno robić BIP chyba że komp wogóle nie wykrywa kości. Bipy oznaczają że jest cos nie tak ale jeśli wogóle kość jest nie wykrywana to komp nie piszczy. Taka jest moja teoria ale pewnie nie do końca jest ona trafna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...