Neris Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na ile czasu powinienem zostawić włączony Prime95? Czytałem różne wersje, niektóre dosyć hardkorowe jak na 24 godziny. 1 godzina powinna wystarczyć? Testuje na 'Test Small FFTs'. BIOS: http://imgur.com/a/hUmWS Chciałem zmniejszyć vcore z 1.435 do 1.4 ale niestety po ~17 minutach 'first worker' przestał pracować. Źle mam ustawione napięcia czy po prostu powinienem zrezygnować z 4,0GHz i zejść na przykład do 3,8GHz z mniejszym vcore. Mam wrażenie, że vcore 1.435 to gruba przesada dla PCta który bardzo często działa po 10 godzin + dziennie. Płyta główna - Gigabyte P55-UD3 Chłodzenie - Scythe Mugen II Rev.B Pamięć RAM -G.Skill 4GB (2x2GB) DDR3 1600MHz CL9 RL Karta graficzna - Asus Radeon R7 250X 1GB DDR5 Zasilacz - OCZ 550W http://www.amazon.com/FirePower-Fully-Modular-Performance-formerly-Cooling/dp/B005SCYFPQcoś takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 A ja myślałem, że dowiedziałeś się wszystkiego na angielskim forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neris Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Tak dowiedziałem się wtedy wielu rzeczy o których nikt mnie nie chciał tutaj napisać, ale wtedy próbowałem maksymalnie do 3,8GHz a teraz próbuję ze stabilnym 4,0GHz. Ostatnio zepsuła mi się grafika i rozważam dwie opcje, czyli złe nałożenie pasty przez mojego brata a później poprawianie to 'z tym samym materiałem', a druga opcja to są właśnie zbyt duże napięcia. Po prostu nie chciałbym żeby ta sytuacja się powtórzyła. Na razie wróciłem do 3,8GHz i takich ustawień: CPU Vcore - 1.33125QPI/VTT - 1.330PCH Core - 1.140CPU PLL - 1.900DRAM Voltage - 1.660 Pamiętam, że wtedy Prime95 działał przy takich napięciach przez godzinę bez problemu. Może to po prostu 'sweet spot' dla tej sztuki skoro przy 4,0GHz potrzebuje vcore 1.435. Albo po prostu coś źle ustawiłem dlatego dałem zdjęcia ustawień. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Neris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Tego procka jeżeli dobrze pamiętam to najlepiej było katowac linxem z 1h, prime to musi leiec co najmniej dobę żeby mieć jako taka pewność że komp jest w "pełni" stabilny. O napięciach nic ci nie powiem procka nie mam od bardzo dawna... Edytowane 21 Stycznia 2016 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niszczy Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 zejdź na 3,8. te 200mhz w to w zasadzie zysk iluzoryczny a niższe napięcie=niższa temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ja mam jeszcze gdzieś mojego i5 760 co latał na 4.0, zapakuje i potestuje chyba, bo mi smaka narobiłeś :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Poprzednio miałem właśnie i5-750 podkręconego na 3,8 i to było maksimum jeśli chodzi o racjonalną dawkę prądu jak i niskie temperatury na chłodzeniu powietrzem. Podkręcanie do 4.0 kończyło się ogromnym zapotrzebowaniem na dodatkowe volty a co za tym idzie skokiem temperatur... bez sensu. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Piehursson 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Podobnie jest z Xeonem X3440 którego mam aktualnie, na 4.0 wstaje, ale prądu chce starszliwe ilości, na 3.6 działą na w miarę niskim woltarzu bez problemowo 12/24/7... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...