Skocz do zawartości
D.rek

Cichy laptop do ok 1700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Kupiłem HP 250 G2 (i3 3110M, 4GB, matowy ekran), jednak nie jestem zadowolony z jego kultury pracy - czy uda się znaleźć laptopa w cenie do ok 1700zł, który by nie grzeszył kulturą pracy (cichy wentylator, którego dźwięk byłby bardziej przyjazny dla ucha niż w obecnym HP'ku)?

Myślałem, by

• nie brać kompa z mniejszym prockiem niż i3-5005U
  • Koniecznie matowy ekran 
  • 4GB ramu (nie potrzebuję więcej)
  • dysk HDD (SSD na zamianę już mam)
  • min 1 USB 3
  • integra mi wystarczy, chodź nie pogardzę GF 820/920 (AMD odpada, ponieważ w pracy siedzę na HP DVD-6 z jakąś grafą AMD i mam problemy z przełączaniem między grafikami, lub wyłączeniem AMD)
  • mile widziany lap bez systemu 

Obecnie moją uwagę zwrócił 

ASUS R556LJ-XO568D (i3-5005U/4GB/1TB/DVD GF920)

Lenovo B50-70 i5-4210U/4GB/500/DVD-RW

Dell Vostro 3558 i3-4005/4GB/1000/DVD

ew coś w stylu

Lenovo B50-80 i3-4030U/4GB/1000/Win10X

Przy Asusie trochę się boję, że dołożenie GF 920 jako dodatkowego źródła ciepła może się przełożyć na jego pracę, ale tak nie musi być, więc proszę Was o opinię i radę, na co ew. innego zwrócić uwagę.

Dzięki!

Edytowane przez D.rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serie B od lenovo sobie odpuść, to bardzo budżetowo wykonane laptopy. Przypuszczam, że nie będziesz zadowolony z nich tak jak i z tego HP.
W tej cenie jak chcesz mieć opcję z grafiką dedykowaną, to szczególnie skup się na:

ASUS R556LJ i3-5005U/4GB/1TB/DVD GF920
Ma on bardzo dobrą kulturę pracy wg testów - pod obciażeniem nie przegrzewa się i chodzi cicho. Grafiki są dwie - masz integrę która działa standardowo w codziennych czynnościach + dedyka który uruchamia się automatycznie podczas wymaganej większej wydajności od układu graficznego lub gdy sam go wywołasz, także opcja przednia. Obudowa dobrze spasowana, matryca matowa antyrefleksyjna. Procesor nowszej 5-tej generacji.

Taniej, ale z matrycą glare:
Dell Inspiron 5558 i3-4005U/4GB/500 GF920

Wyższa seria inspirona - seria konsumencka od dell'a. Naprawa typu domowego, z gwarancją 2-letnią. Dobre wykonanie, podzespoły z grafiką dedykowaną w dość niskiej cenie.

Bez grafiki dedykowanej:
Dell Vostro 3546 i3-4005U/4GB/500/DVD-RW
Najniższa seria biznesowa od Dell'a z serwisem typu NBD - naprawa następnego dnia roboczego przez serwisanta u Ciebie na miejscu. Dobra kultura pracy i dobre wykonanie w tym budżecie. Matryca matowa antyrefleksyjna. Gwarancja 3-letnia. Cena atrakcyjna.

Acer E5-573 i3-4005U/4GB/500/DVD-RW
Wykonanie lepsze od budżetowych lenovo. Obudowa dobrze spasowana. Matryca matowa. Niska cena za dobrą jakość (adekwatną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy ostatnio robiłeś konserwacje wentylatora czyszczenie i wymianę pasty?

Dell Vostro 3558 i3-4005/8GB/1000/DVD w tej cenie ;)

Lap jest nowy (ma tydzień czasu), więc czyszczenie nie jest mu potrzebne a smarowanie lepszą pastą na niewiele się zda, skoro nie mam problemów z temperaturami a z kulturą pracy wentylatora, która dla mnie jest mizerna, dlatego też myślę o oddaniu obecnego lapika i kupieniu czegoś, co mnie będzie satysfakcjonowało

Bardzo fajny laptop ale troche drożej masz 

HP ProBook 450 i5-5200U/4GB/500/DVD-RW

Fajnie wygląda, ale raczej za drogi (hamulce w samochodzie trzeba zmienić ;) )

Miałem dwa laptopy, w których Intel współgrał z grafiką AMD i z żadnego nie byłem zadowolony, więc odpada w przedbiegach

Czyli bazujesz na testach i go nie słyszałeś? Jednak póki co, zostaje on moim faworytem, bo to samo wyczytałem ;)

Taniej, ale z matrycą glare:

Dell Inspiron 5558 i3-4005U/4GB/500 GF920

Glare=odpada

Bez grafiki dedykowanej:

Dell Vostro 3546 i3-4005U/4GB/500/DVD-RW

Trzeba nad którymś Dell'em się zastanowić i mocniej poczytać o nich

Też nad nim myślałem

Z praktycznego punktu widzenia, zauważę różnicę w działaniu lapika (net, muzyka, film HD) między i3-5005u a i5-4210u, gdy system będzie postawiony na SSD Samsunga 850 Evo 120GB?

W sobotę przejadę się do stacjonarnego sklepu X-komp przy Reducie i może tam jakiś w/w model spotkam. Polecacie jeszcze jakieś inne sklepy w stolicy, gdzie na miejscu mieliby duży asortyment i możliwość porównania między nimi?

P.S. Kto daje te minusy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kogo ty oszukujesz? To konstrukcja z przełomu Q2 2012 a Q1 2013

Nowy,na zasadzie nowo kupiony z leżaka magazynowego,dlatego mam prawo zwrotu i szukam czegoś innego-poszedłem w cenę i w miare wydajnego proca (w tej cenie),ale to był mój błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla szukających podobnego sprzętu jak ja - ostatecznie kupiłem Dell'a Vostro 3558, ponieważ ma większy dysk niż Vostro 3546 (ustawiałem system szwagierce) i możliwość rozbudowy pamięci RAM. Obydwa laptopy są niesłyszalne (wentylator załącza się bardzo rzadko (szczególnie w 3546, przez co, jest cieplejszy) a jak już się załączy, to pracuje cicho). Przeglądanie internetu z kilkoma kartami z flashem, YT nie powoduje startu wentylatora. Lapik nie jest urodziwy, ale po włożeniu SSD mam to czego szukałem - CISZA !

Przed Dell'em miałem na 5 dni ASUSa R556LJ-XO568D (i3 5005u, 4GB) - nie powiem, jest bardziej urodziwy niż Vostro 3558, ale wentylator załącza się znacznie częściej a przez to, że otwór wentylacyjny jest skierowany w stronę szpary między obudową ekranu a głównym korpusem, to jego głośność jest dodatkowo potęgowana.

Miałem trochę problemów z instalacją W7, ale po przebojach udało się (bios "nastawiony" na w8 i wyżej) ale ostatecznie wsio hula 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi