Qesterius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam. Opierając się na różnych zestawach komputerowych udało mi się złożyć taką listę (http://pcpartpicker.com/p/ML8NK8) Komputer ma być przeznaczony do gier, chciałbym żeby starczył na długo (narazie śmigam na 7letnim komputerze, który i tak daje nieźle radę w najnowszych tytułach i chciałbym, żeby ten też tak ok. 5 lat śmigał we wszystkim [o ile się da xd] ). Części z poprzedniego kompa nie wchodzą w rachubę. I staram się kupić to wszystko w sklepach zagranicznych typu amazoon (bo taniej chyba, jeśli się mylę to mnie poprawcie :D). Będę się starał ten sprzęt podkręcać (pomimo, że procek nie ma "K", to spotkałem się, że trochę dało się radę podkręcić, a graficzną spokojnie powinno się dać). I teraz pytanie: Czy dobrze dobrałem sprzęt (czy nie wybrałem zbyt wygórowanej płyty głównej)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Generalnie Twój zestaw trzyma parametry. Płytę wybrałeś budżetową na Z97. Wprawdzie na niej wybranego procesora nie podkręcisz, ale wg mnie jest to akceptowalny wybór. Umożliwia późniejszy prosty upgrade procesora na 4690K lub 5675C lub odpowiedniki i7. Płyty na Z97 będą też znacznie łatwiej sprzedawalne niż na H97 czy B85. Zależy jaka jest dopłata, ale jak cos typu $10-20 wobec H97 (bo widzę, że obrabatowana jest ta płyta), ja bym bez wątpienia brał Z97. Z możliwych zmian: cooler CPU można zostać na boxie i trochę zaskakujący jest brak SSD, ale jeżeli stawiasz wyłącznie na gry, a nie na codzienne komfortowe korzystanie z kompa, to małe ma to znaczenie. Płytę brałbym Asrock albo Asus, ale to kwestia osobistych upodobań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qesterius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Nie chciałem inwestować w SSD, bo fps nie robi, tylko przyśpiesza ładowanie gry. Wolałem zainwesować w graficzną. EDIT: Czyli nie dam rady podkręcić procka na tej płycie, czy ogólnie się nie da? Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Qesterius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) tego procka sie nie da podkręcić - haswelle z odblokowanym mnożnikiem mają na końcu swojego oznaczenia literkę "K" np i5-4690K i te da się podkręcać. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qesterius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Czyli lepiej szukać takiego z "K", czy ten wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ten wystarczy do w pełni komfortowego grania (w kontekście CPU). Oczywiście lepszy byłby procek podkręcalny. Ale biorąc pod uwagę, że kartę grafiki bierzesz z segmentu średnio-niskiego, na tej grafice nie dostrzegłbyś różnicy w ogólnym przeciętnym komforcie grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qesterius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) EDIT: A gdyby tak zamienić tą graficzną na https://pcpartpicker.com/part/evga-video-card-04gp41970kr i procek na i5 4460 ? Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Qesterius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Będzie zdecydowanie lepiej pod kątem grania. Tylko drożej i głośniej - to jest karta z pojedyncza turbinką - głośne chłodzenie. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wydajność w grach zdecydowanie wzrośnie jesli zmienisz procek na 4460 i kartę na GTX970 ale jak kolega wyżej wpomniał ta karta akurat nie będzie najlepszym wyborem. Szukaj czegoś z autorskim chłodzeniem a nie turbiną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qesterius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Takie coś udało mi się sklecić: http://pcpartpicker.com/p/Kh9MLk Tylko chciałbym troszkę zejść z ceną, macie jakieś pomysły na czym możnaby zaoszczędzić? (graficzną kupię na amazonie używke za 297$, albo że wiecie może gdzie można kupić taniej) Bo chciałem pozostać w cenie ok. 3000zł, najlepiej poniżej, albo gdzie kupić taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kog2012 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Takie coś udało mi się sklecić: http://pcpartpicker.com/p/Kh9MLk Tylko chciałbym troszkę zejść z ceną, macie jakieś pomysły na czym możnaby zaoszczędzić? (graficzną kupię na amazonie używke za 297$, albo że wiecie może gdzie można kupić taniej) Bo chciałem pozostać w cenie ok. 3000zł, najlepiej poniżej, albo gdzie kupić taniej. Link nie działa ;) Jeśli chcesz zejść z ceny a zdecydowałeś się na i5 4460 możesz wymienić płytę na jakąś z chipsetem B85 albo nawet H81, no ale ucina Ci to trochę pole maneweru jeśli chodzi o późniejszy upgrade. Oszczędzić możesz też na obudowie wymieniając np na Zalmana Z3, który jest w miarę przyzwoity a jakieś 150zł tańszy no i w przypadku zablokowanego procesora pozostać na boxowym chłodzeniu- całość oszczędności wyniesie wtedy około 300zł, ale odbije się na głośności zestawu i jak wcześniej wspomniałem ograniczy możliwości rozbudowy. No i nie jestem pewny ale czy przypadkiem nie będziesz musiał jakiegoś cła zapłacić ? W końcu przesyłka zagraniczna. Miej na uwadze też to, że gwarancja może być w niektórych przypadkach problematyczna ( zależnie od tego skąd zamawiasz części) jeśli przykładowo jest to USA możliwe, że będziesz zmuszony tam odsyłać części, wiąże się to z dłuższym czasem oczekiwania i stratą pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...