Skocz do zawartości
Qesterius

[3000] Zestaw komputerowy, czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Opierając się na różnych zestawach komputerowych udało mi się złożyć taką listę (http://pcpartpicker.com/p/ML8NK8)

Komputer ma być przeznaczony do gier, chciałbym żeby starczył na długo (narazie śmigam na 7letnim komputerze, który i tak daje nieźle radę w najnowszych tytułach i chciałbym, żeby ten też tak ok. 5 lat śmigał we wszystkim [o ile się da xd] ). 

Części z poprzedniego kompa nie wchodzą w rachubę.

I staram się kupić to wszystko w sklepach zagranicznych typu amazoon (bo taniej chyba, jeśli się mylę to mnie poprawcie :D).

Będę się starał ten sprzęt podkręcać (pomimo, że procek nie ma "K", to spotkałem się, że trochę dało się radę podkręcić, a graficzną spokojnie powinno się dać).

I teraz pytanie:

Czy dobrze dobrałem sprzęt (czy nie wybrałem zbyt wygórowanej płyty głównej)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Twój zestaw trzyma parametry. Płytę wybrałeś budżetową na Z97. Wprawdzie na niej wybranego procesora nie podkręcisz, ale wg mnie jest to akceptowalny wybór. Umożliwia późniejszy prosty upgrade procesora na 4690K lub 5675C lub odpowiedniki i7. Płyty na Z97 będą też znacznie łatwiej sprzedawalne niż na H97 czy B85. Zależy jaka jest dopłata, ale jak cos typu $10-20 wobec H97 (bo widzę, że obrabatowana jest ta płyta), ja bym bez wątpienia brał Z97.

Z możliwych zmian: cooler CPU można zostać na boxie i trochę zaskakujący jest brak SSD, ale jeżeli stawiasz wyłącznie na gry, a nie na codzienne komfortowe korzystanie z kompa, to małe ma to znaczenie. Płytę brałbym Asrock albo Asus, ale to kwestia osobistych upodobań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wystarczy do w pełni komfortowego grania (w kontekście CPU). Oczywiście lepszy byłby procek podkręcalny. Ale biorąc pod uwagę, że kartę grafiki bierzesz z segmentu średnio-niskiego, na tej grafice nie dostrzegłbyś różnicy w ogólnym przeciętnym komforcie grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś udało mi się sklecić: http://pcpartpicker.com/p/Kh9MLk 

Tylko chciałbym troszkę zejść z ceną, macie jakieś pomysły na czym możnaby zaoszczędzić? (graficzną kupię na amazonie używke za 297$, albo że wiecie może gdzie można kupić taniej)

Bo chciałem pozostać w cenie ok. 3000zł, najlepiej poniżej, albo gdzie kupić taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś udało mi się sklecić: http://pcpartpicker.com/p/Kh9MLk 

Tylko chciałbym troszkę zejść z ceną, macie jakieś pomysły na czym możnaby zaoszczędzić? (graficzną kupię na amazonie używke za 297$, albo że wiecie może gdzie można kupić taniej)

Bo chciałem pozostać w cenie ok. 3000zł, najlepiej poniżej, albo gdzie kupić taniej.

Link nie działa ;) Jeśli chcesz zejść z ceny a zdecydowałeś się na i5 4460 możesz wymienić płytę na jakąś z chipsetem B85 albo nawet H81, no ale ucina Ci to trochę pole maneweru jeśli chodzi o późniejszy upgrade. Oszczędzić możesz też na obudowie wymieniając np na Zalmana Z3, który jest w miarę przyzwoity a jakieś 150zł tańszy no i w przypadku zablokowanego procesora pozostać na boxowym chłodzeniu- całość oszczędności wyniesie wtedy około 300zł, ale odbije się na głośności zestawu i jak wcześniej wspomniałem ograniczy możliwości rozbudowy. No i nie jestem pewny ale czy przypadkiem nie będziesz musiał jakiegoś cła zapłacić ? W końcu przesyłka zagraniczna. Miej na uwadze też to, że gwarancja może być w niektórych przypadkach problematyczna ( zależnie od tego skąd zamawiasz części) jeśli przykładowo jest to USA możliwe, że będziesz zmuszony tam odsyłać części, wiąże się to z dłuższym czasem oczekiwania i stratą pieniędzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi