Skocz do zawartości
rudepc

Cały zestaw za 2 tysiące bez GPU

Rekomendowane odpowiedzi

tldr - brać i5 6400 (839 zł) i płytę za 360 zł, czy dorzucić 140 zł do płyty pozwalającej podkręcić procesor?

A co z i5 6500 (929 zł) niewiele droższym? A co z brakiem OC?

A gtx 960 czy r9 380?

Dłuższa wersja:

Proszę o pomoc w dobraniu zestawu do gier itd bez karty graficznej za 2 tysiące zł, o karcie niżej napiszę coś.

Czy takie rzeczy będą dobre?

i5 6400, 839 zł
płyta główna, 360 zł
ram 8 GB, 250 zł
hdd 1TB, 219 zł
zasilacz, 179 zł
i jakaś obudowa do tego

Całość wyniesie około 2 tysiące zł. Mógłbym też celować w starszą generację w i5 4460, ale na morele chcą za niego aż 859 zł, czyli więcej niż za skylake, którego idzie podkręcić na droższej płycie, zestaw z tym starym i5 byłby w zbliżonej cenie więc chyba lepiej już skylake kupić.

Kolejna sprawa to istnieje i5 6500 za 929 zł, czy dopłacenie tych niecałych 100 zł jest warte zachodu?

A z kolei inna sprawa to, że płyty główne pozwalające podkręcać te skylake są za 500 zł, czyli dopłata 140 da OC. Zagmatwana sytuacja, trudny wybór.

Czy uważacie, że i5 6400 + płyta za 500 zł i podkręcenie procka będzie ok, czy wg was wzrost wydajności będzie niewielki? I co w przypadku i5 6500 i płyty za 500? wtedy jeszcze więcej pieniędzy się straci, ale czy warto, czy może ten tańszy wystarczy? A może ktoś z was radzi w ogóle nie podkręcać tych procków?

A na koniec zapytam o kartę graficzną. Którą byście wybrali, gtx 960, czy r9 380? Celować w wersje 4 GB od razu, bo bardziej przyszłościowe, tak? Osobiście lubię odmienność i brałbym kartę amd, ale może popełniłbym błąd, dlatego wolę was zapytać, bardziej doświadczonych ludzi.

Za pomoc dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie bierzesz dodatkowej karty to zapomnij o OC procka non-K .

OC zablokowanych SK wyłącza integrę w procku .

Co do karty - opinie są podzielone , GTX to chłodna i nowa karta ale niewiadomo jak w końcy wygląda sytuacja z DX12 , R9 380 to ogrzewany kotlet o większym poborze prądu ale może się lepiej sprawić w DX12 ( skrajny przypadek - gry oparte o DX12 mogą tylko działać na radeonie ) .

Wydajnościowo obie karty są podobne , osobiście bym brał GTX-a .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem, że podkręcanie wymaga wyłączenia karty zintegrowanej, ale dziękuję, że też o tym napisałeś (bo mogłem nie wiedzieć). Gdybym podkręcał, to na pewno miałbym kupione GPU jakieś.

Wydaje mi się, że warto dorzucić do płyty głównej Z170, zawsze w przyszłości OC się przyda (a gdybym kupił GPU od razu, to od razu OC bym zrobił).

Czy ta płyta główna wg ciebie jest ok?

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-pc-mate-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707325/

W opisie jest info o RAMie, 3200 Mhz, czyli innych kości nie przyjmie ta płyta? Np. tych

http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-8gb-2x4gb-2400mhz-cl14-red-cmk8gx4m2a2400c14r-764779/

Jeśli one nie pasują, to czy nie lepiej wybrać inną płytę główną i te przykładowe kości RAM? Czy może wg ciebie warto dopłacać za RAM 3200?

I czy jest różnica (w grach) między jedną kością 8GB, a dwiema 4GB?

I czy ten cooler jest wystarczający wg ciebie? A może inny polecasz?

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-pure-rock-bk009-667931/

I ty brałbyś i5 6400, czy i5 6500?

Na youtube ten 6400 kręci się na 4.6 ghz u jednej osoby:

Edytowane przez rudepc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

morele.net to w wielu przypadkach drogi sklep, polecam (po raz kolejny), jeśli to dla Ciebie nie problem kupować podzespoły 2+ sklepach. Można zaoszczędzić sporo pieniędzy. Np. tutaj i5-4660 za 798PLN z przesyłką. Akurat sam tam kupowałem, zamówiłem w ndz. a we wt. miałem procesor u siebie: http://www.neo24.pl/?p=product-119333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-pc-mate-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707325/

W opisie jest info o RAMie, 3200 Mhz, czyli innych kości nie przyjmie ta płyta? 

inf. na temat podzespołów szukasz na stronach ich producentów

http://www.msi.com/product/motherboard/Z170A-PC-MATE.html#hero-specification

DDR4 Memory 3200(OC)/ 3000(OC)/ 2800(OC)/ 2600(OC)/ 2400/ 2133 MHz

Mobo na z170 aż się prosi jednak o pamięci 3000MHz.

Co do ogólnego dylematu, OC/bez OC - jeśli nie masz zamiaru wydać półtora klocka na gpu pokroju gtx970, odpuść oc, weź i5 6500 + B150 + SSD, bo go nie widzę w zestawieniu.

Chłodzenie z wentylatorem 92 mm ma sens tylko w małej obudowie. Jeśli wejdzie coś większego to bierzesz SPC Fera, Grandis, Macho.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus bardzo dziękuję, szczególnie za te nazwy coolerów, ten pierwszy jest za niecałe 100 zł, czyli jest tańszy niż ten podany przeze mnie, a pewnie są podobne w chłodzeniu dla Kowaslkiego?

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-2-he1224-spc094-616308/

A co z obudową http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m20-pure-black-spc125-707037/

czy ona jest mała, duża, jaka? Niestety nie znam się na wymiarach zupełnie. Czy będzie do niej pasował ten cooler wyżej wymieniony (fera 2)?

I na prawdę wg ciebie lepiej brać i5 skylake nie kręcąc go? Zawsze fajnie wyglądają dodatkowe cyferki np. 4.5 ghz, sugerują zauważalny wzrost wydajności i spokój na długie lata z procesorem. Może jednak lepiej brać i5 6400 i płytę za 515 zł?

A karty graficznej powyżej tysiąca złotych na pewno nie kupię, przynajmniej w tym roku, a przyszłości nie przewidzę, ale gdybym miał pieniądze w przyszłości, to czekałbym aż karta za te około tysiąc zł przestanie być wydajna w grach, dopiero wtedy rozważałbym zakup nowej (czyli może się tak stać za 4, 5 lat, konsole jeszcze trochę zostaną na rynku, a raczej przełomu graficznego nie będzie zbyt szybko).

Swoją drogą dysku SSD w zestawie nie ma, bo nie zamierzam go kupować na razie, w przyszłości zawsze mogę SSD dokupić.

Edytowane przez rudepc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fera 2 ma 152 mm, obudowa mieści chłodzenia do 158 mm, zmieści się więc.

Jeśli masz parcie na oc, bierz mobo na z 170 i i5 6400. Co do płyty, nie wypowiem się. Nie wiem czy wszystkie z170 mają w biosie opcje potrzebne do oc. Coś mi się obiło o modowanych biosach. Jeśli taki jest potrzebny, dowiedz się do jakich płyt są dostępne. Nie zgłębiałem tego tematu jeszcze. 

Fera 2 jest dość wydajnym chłodzeniem, jest znacznie większe niż BQ którego wcześniej wymieniłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus dziękuję. A gdybyś ty osobiście miał składać sprzęt od zera z myślą o karcie graficznej do tysiąca złotych, a sprzęt miałby posłużyć jak najdłużej (wiele osób nie chce zmieniać nic przez 5 lat), to poszedłbyś w stronę tego skylkake 6400 i podkręcił go na 4.5 ghz (zakładając, że trafiłby ci się taki egzemplarz), czy brałbyś i5 4460 i nie martwił się, że 1.1 Ghz mniej ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli budżet pozwoliłby na na oc, poszedłbym w tym kierunku. Trzeba mieć jednak świadomość, że ten 1,1GHz nie jest gratis. Trzeba dołożyć do chłodzenia i płyty.

W przeszłości kręciłem co się dało kręcić, odblokowywałem co się dało odblokować ;) Obecnie mam zabawki niekrętliwe, chyba mnie starość dopada :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus od założenia tematu trochę pogooglowałem ceny różnych rzeczy i powiedzmy, że do tego skylake (do podzespołów) trzeba te 400 zł dorzucić, można by zminimalizować trochę koszt wybierając najgorsze rzeczy, ale po co.

Karta graficzna jakaś to wydatek 900 zł. Gdyby oszczędzić te 400 zł kosztem wybrania starszego, gorszego i5, to nadal będzie to za mało na gtx 970, który kosztuje aż 1600 zł. Za drogo.

A innych kart, tańszych chyba nie ma? Jedynie r9 380x będzie za 1069 zł? ale ta wersja z iksem chyba za bardzo nie odbiega od tańszej wersji bez iksa i chyba nie warto brać i5 4460 z r9 380x zamiast skylake z gtx960 lub r9 380 bez iksa. Jak sądzisz?

Pewnie powiesz, że "to weź i5 4460 i dysk SSD pojemniejszy zamiast siedzieć na HDD". Pomysł ciekawy, ale nie mam pociągu do dysków ssd, potrafię bez nich się obejść, a dysk na system za 200 zł wystarczy, można go dokupić np. za pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicy w wydajności pomiędzy 4460 a 6400 bez oc nie dostrzeżesz. Jeśłi będziesz kręcić, to wybór oczywisty. Z grafik to 960 lub 970. Jak ktoś lubi AMD, można brać pod uwagę 380x.

To że w jednym temacie radziłem większy ssd i odejście od hdd, nie znaczy, że wszędzie będę tak robił. Łatwoej tego dokonać w budżecie 6k, trudniej w 3k. HDD doprowadzają mnie do paski w moim kompie i może dlatego innym sugeruję odejście od dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus nie przeglądałem tematów, w których się wypowiadałeś więc nie wiem czy radziłeś innym zakup ssd, sam wymyśliłem sobie zdanie z pojemniejszym ssd przy zaoszczędzeniu na procku z pytaniem, czy taką sugestię też byś dał.

Przy okazji, teraz sprawdziłem co się stanie gdy przy i5 4460 wybiorę strasznie tanie rzeczy np. płytę za 175 zł i wyszło na to, że:

i5 4460 + bardzo tanie rzeczy + gtx 960 za 905 zł to łączny koszt 2630,99 zł, (zestaw cały z morele, w innym sklepie procek 40 zł tańszy, ale znowu koszt wysyłki trzeba dodać, inna opcja to allegro, wtedy 90 zł oszczędzić można)

i5 6400 + rzeczy do OC z coolerem, nie wybierałem najtańszych opcji + gtx 960 to łączny koszt 3128,50 zł

Czyli 500 zł z hakiem różnicy. I tu można pokusić się o stwierdzenie, że do karty za 900 zł dorzucamy te 500 zł i mamy 1400 zł, na siłę dokładamy 200 zł i mamy GTX 970, ale znowu będzie się prosiło by zasilacz dać lepszy za 230 zł (530 watowy) do tej karty.

Ale zmierzamy w stronę jeszcze droższego zestawu.

Mi osobiście gtx 960 jak i r9 380 wystarczyłby w 100% (żeby było dosadniej, w 10 000%) do gier, nie mam kompleksu gimbusa, nie muszę grać na ultra z AA maksymalnym. Dla mnie gry z wyłączonym AA są wystarczająco ładne więc nie widzę potrzeby by gtx 970 mieć (ale wiadomo, że gdybym w lotto wygrał, kupiłbym gtx 970).

Ale poza grami chciałbym od czasu do czasu użyć 3ds max do czegoś, emulator androida (ten powolny z sdk), chciałbym czasami używać 2, 3 maszyn wirtualnych w virtualbox. Czasami chciałbym przekonwertować pliki wideo, albo nagrać gameplay z gry. Czasami chciałbym programować w kilku innych rzeczach (rad studio, unity i tak dalej). W tle byłby photoshop odpalony, albo wspomniany 3ds max, ale to tylko czasami, a nie na co dzień.

Teraz mniej więcej wiesz co mogę robić poza graniem, dlatego ten wybór jest tak ciężki dla mnie. Aktualnie siedzę na złomie, laptopie z dwurdzeniowym procesorem (bez możliwości podkręcenia, bez wirtualizacji itd), przestarzałym, który ma problemy z jedną, wirtualną maszyną z lekkim systemem, a kilka innych rzeczy na tym procku chodzi katastrofalnie wolno, wręcz można o nich zapomnieć. Nie wiem jak bardzo są wydajne i5 i nie wiem który i5 mi wystarczy, nie miałem okazji na takich siedzieć, dlatego nie chcę po zakupie komputera żałować wyboru i po 3 latach mówić sam do siebie "mogłem brać skylake, bo teraz widzę, że skylake spisywałby się lepiej w paru sprawach, a na GPU po tylu latach już mam kasę i starą kartę mogę na allegro upchnąć".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus masz rację, że wolę Skylake, dlatego, że pierwszy raz w życiu miałbym coś nowej generacji i DDR4 od razu na przyszłość. Aktualnie nadal używam DDR2.

To teraz pomóż mi proszę z wyborem GPU, jeśli będę kupował jakąś kartę, to brać gtx 960, czy r9 380? Wiem, że 80% ludzi (wymyśliłem procenty) wybrałoby GTXa bo uważają, że nvidia ma lepsze karty od zawsze i na zawsze, a mnie kusi by być w tej mniejszości ludzi i wybrać kartę amd, ale nie chcę popełnić błędu. Wydajnościowo, w uproszczeniu obie karty są podobne więc raczej wybór nie powinien mieć znaczenia?

Czy gtx 960 ma coś czego r9 380 nie ma? Jakimi programami dzisiaj nagrywa się gry? Nadal frapsem? Co wtedy się liczy przy nagrywaniu? Czy obie karty potrafią wykorzystywać jakiś kodek w GPU, zamiast zostawiać wszystko procesorowi? Nie chcę by okazało się, że kupię kartę amd i okaże się, że gdy odpalę GTA 5 i włączę nagrywanie gry, to spadną mi fpsy z 50 do 25 fps, a przy gtxie spadną z 50 do 45, wtedy faktycznie byłbym wkurzony, że jedna karta ma ogromną przewagę w danej rzeczy. Jak to jest?

I jeśli możesz to wypowiedz się na co patrzeć przy wyborze GPU, na zastosowane technologie w opisie karty np. coś z OC związanego? Czy ignorować to i tylko zwracać uwagę na chłodzenie?

I czy lepiej brać kartę, która wymaga zasilania np. 2x PCI-E 6-pin, czy może 1x 8-pin, albo innych kombinacji? Bo może okaże się, że im więcej tych rzeczy, pinów w zasilaniu, tym więcej energii ma karta, czyli bardziej się podkręci ją, OC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja nt. karty jest w tym momencie bezcelowa. Kiedy będziesz ją kupować? 

Przy zakupie karty najczęściej decyduje wydajność. Sprawdzasz i porównujesz wyniki testów na różnych portalach. Chłodzenie jest istotnym elementem, decyduje ono komforcie twoim i karty. Najlepiej czytać opinie o danych modelach.

Co do nagrywania itd, nie pomogę ci.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy userzy, którą wersję R9 380 w wersji 4 GB powinienem kupić? I czy wg was warto dopłacić do najtańszej wersji R9 380x?

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-380-gaming-g1-4gb-gddr5-256-bit-dvi-dp-hdmi-gv-r938g1-gaming-4gd-751572/

Ta będzie dobra jeśli chcę oszczędzić, czy nie warto tej brać?

Bo znowu droższe wersje są po tysiąc parę złotych, a przecież r9 380X chodzi po 1069 zł

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-380x-4gb-gddr5-256bit-2xdvi-hdmi-dp-box-gv-r938xg1-gaming-4gd-815131/

a chyba będzie minimalnie lepszy od najlepszej R9 380 bez X? Jeśli tak to nie widzę sensu kupować r9 380 bez X za więcej niż tysiaka.

Proszę doradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi