Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.12.2015 o 20:40, baxwill napisał(a):

Witam jaki sterownik do gtx970 polecacię ale stabliny oraz który używacie na win8.1 i gtx970 

Źly dział przepraszam kliknołem źle...

???

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up - w tej karcie BIOS da się zmieniać analogicznie jak w 750Ti. Korzystam z Maxwell BIOS Tweaker 1.36 - działa wszystko, włącznie ze zmianą obrotów wentylatora.

---

Kolejny GTX 950 wpadł w moje łapki, też Asus, ale tym razem krótki - ITX/mini. Za sklepową cenę bym nie kupił, dałem 80zł mniej za kilkunastodniową kartę (nietrafiony prezent świąteczny, raz włożona do kompa i płacz dzieciaka, że jakaś gra nie działa na najwyższych, a u kolegów chodzi).

Tym razem ASIC 69%, karta rozpędza się do ~1250MHz @ 1.21V i dobija do power-targetu. No i kilka uwag:

* nr 1 - kompletnie nie rozumiem osoby odpowiedzialnej za ustawienie obrotów wentylatora - ciut ponad 1300rpm w spoczynku, w pokoju mam ~20*, grafa 24* - po co? ;)

* nr 2 - jak się położy na stole koło siebie Asusy Mini: jeden GTX950, drugi GTX960 to widać jaką biedą jest ten pierwszy: brak backplate, brak rurek cieplnych, prostszy radiator, ogólnie wygląda na duuużo tańszego brata,
* nr 3 - wentylator to jednak bardzo dobra konstrukcja, spodziewałem się znacznie głośniejszej karty, naprawdę jestem miło zaskoczony, temperatury też w porządku (poniżej 70*).

Kartę zostawiam u siebie (myślałem nad 960/4GB, ale to co najmniej +200zł w moim przypadku), idzie do cichego i mało żrącego ITX'a, pierwsze wyniki są obiecujące: 28W spoczynek, 128-130W Unigine Valley, do 135W w Wieśku 3 - a jeszcze się nie zabrałem za obniżanie napięcia rdzenia... (obroty wentylatora też pójdą w dół).

[pozostały sprzęt 'nieco' ;) pomaga w uzyskaniu tak niskich wyników - Core i3 haswell < 0.9V, elektrownia w formacie ATX i oszałamiającej mocy 250W - 17A na linii +12V, ale za to łapiąca się na normę 80+ gold]

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien dać radę bo zestaw po OC nie pobierze więcej niż 350-380W  całość, a zasilacz daje ok. 490W  linii +12V.  Dysków SSD nawet nie wymieniaj bo to nie ma znaczenia. Te dyski pobierają śladowe ilości prądu. HDD zresztą niewiele wiecej.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że będę w niedalekiej przyszłości przymierzał się do podkręcania karty, zależy mi na tym by pamięci były od Samsunga.

Według tego artykułu tak właśnie jest i ten model od msi właśnie takowe pamięci posiada :

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/msi_gtx_980_gaming_4g_wydajna_i_cicha_karta_graficzna

No ale co z tego jak u mnie gpu-z pokazuje że zamontowane są pamięci od nieszczęsnego hynixa :(

Może​ mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co miałoby chodzić?

Do konkretnego modelu karty nie są na stałe przypisane jakieś pamięci. Różne serie mogą wychodzić z różnymi pamięciami, producenci kart kupują pamięci zależnie od bieżących warunków opłacalności, reszta to dorabianie ideologii.

Samsungi też są sprzedawane w różnych binach (czyli różnych nominalnych szybkościach) i w żadnym razie sam brand pamięci nie przesądza o tym, które są lepsze. Reszta to marketing albo wnioski, które ludzie wyciągają na podstawie pojedynczych testowanych sztuk.

Hynixy kiedyś miały bardzo dobre serie, a potem był raczej marsz w dół przeciętnie rzecz biorąc. Elpidy odwrotnie. Ogólnie rzecz biorąc, jak zazwyczaj - loteriada.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z GTX960 4GB od EVGA. Zamówiłem kartę z esc, lecz karta nie działa. Wyświetlają się jakieś paski artefaktopodobne, a po wejściu w bios komputer się zacina. Po zainstalowaniu sterowników karta nadal się zachowuje jakby nie miała sterowników, a w menedżerze urządzeń widać obok niej tylko [!]. Wygląda to tak: 

.Dodam jeszcze, że po włożeniu innej karty graficznej wszystko w komputerze jest w porządku. Mam pytanie. Jaką metodą najlepiej i najszybciej zwrócić kartę, bo pewnie nie ma sensu oddawać na gwarancje (?) Lepiej odesłać kartę z powodu niezgodności towaru z umową czy może po prostu wykorzystać ten okres (14 dni) na odesłanie sprzętu bez powodu (?). Czym to wszystko dokładnie się różni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś miał okazję montować? Zamierzam wymienić dotychczasowe 560 Ti i nie wiem czy będzie jakiś problem z miejscem/zasilaniem. Zasilacz to Seasonic 620 zatem powinno wystarczyć, ale nie wiem czy płyta da sobie radę. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu konfiguracją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest P67 Pro bez żadnego dodatkowego numerka?

Dla świętego spokoju możesz zawczasu wgrać najnowszy beta BIOS:

http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro/?cat=Beta

Cytat

Improve VGA compatibility.

P.S. ale powinno działać i bez tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Pro 3 OIDP. Te sterowniki to nadal bety od 27 IV 2015 - trochę długo...

Opcjonalnie też myslałem nad tą kartą

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-970-gaming-100me-4gb-gddr5-256bit-hdmi-dvi-dp-gtx-970-gaming-100me-719129/

Jest wprawdzie różnica w cenie, ale to kwestia wtórna - chodzi o lepszą kartę. MSI czy ten Asus?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu zastanawiałem się dlaczego karta w spoczynku pracuje tak głośno. 

Jak się okazało na chłodzeniu Windforce jeden z trzech wentylatorów, a dokładnie środkowy pracuje na wyższych obrotach. Wentylatory nr 1 i nr 3 kręcą się zdecydowanie wolniej, pracują dużo ciszej.

Nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego stanu rzeczy i jak sobie z tym poradzić.

Czy jest jakiś program do wyregulowanie prędkości obrotowej wentylatorów, aby wszystkie pracowały na tych samych obrotach?

Bardzo proszę Was o pomoc.

HELP

Edytowane przez Cezarstwo 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może jest to wina sterowników..., chociaż dzisiaj wgrałem najnowsze. Wgrałem również nowszy bios do mobo .... Już nie mam zdrowia do tej kart.

Qfa! Za 2500zł i takie problemy. Cewki piszczą, wentyl nr 2 pracuje prawdopodobnie na najwyższych obrotach.....

Czy może to być wina zasilacza? Mam Enermaxa 625W...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wgrać zmodyfikowany pod oc bios do karty jednak w nvflash wyskoczył mi taki błąd :

Command id:1000000E Command: NV_UCODE_CMD_COMMAND_VV failed
Command Status:NV_UCODE_CMD_STS_NEW
Error: NV_UCODE_ERR_CODE_CMD_VBIOS_VERIFY_BIOS_SIG_FAIL

ERROR: ERROR:BIOS Cert 2.0 Verification Error, Update aborted

Użyłem tych komend do wgrania :
  • chdir C:/nvflash
  • nvflash A.rom --overridesub -6

Wie ktoś jak ten problem rozwiązać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co chcesz przez to powiedzieć, pobrałem stąd :

https://www.techpowerup.com/downloads/2612/nvflash-5-236-for-windows/

Edit : temat do zamknięcia, faktycznie trzeba pobrać specjalny zmodyfikowany program nvflash dla tych kart :)

Edytowane przez Pleps123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Gdy mój sprzęt jest pod obciążeniem to, będąc blisko obudowy, można usłyszeć cichy, bzyczący dźwięk, wydobywający się najwyraźniej z karty graficznej. Według mnie nie brzmi to jak piszczące cewki. Zaraz postaram się przesłać nagranie.

Co o tym sądzicie? Czy jest to normalne dla tej karty graficznej?

Edytowane przez wikturrr_145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi