Pazuzu Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 W komputerze stacjonarnym mam SSD - system HDD - dane Mam problem z uruchomieniem komputera, już się poddałem i planuje zrobić format, jednak chciałbym odzyskać kilka plików z tego dysku. Wyciągnąłem dysk i podpiąłem go do obudowy po starym dysku WD 3,5 (zasilanie zewnętrzne). Dysk jest widoczny, partycja 100 MB i druga partycja na której są pliki. Jednak nie mogę go otworzyć. Po podłączeniu chce go formatować, próba otworzenia kończy się komunikatem "H:\ nie jest dostępny. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy." W jaki sposób odzyskać te dane.\ Dysk SSD Plextor 128 m6s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 być może uszkodził sie system plików, dla pewności sprawdziłbym SMART (jak chcesz to wrzuć w odp. dział) aby wykluczyć uszkodzenie samego dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Zastanawiam się czy nie kupić obudowy do dysków 2,5 i może w ten sposób się uda. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Pazuzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 SMART czysty . Sprawdż dysk za pomocą CHKDSK ( komenda chkdsk z linii poleceń ) . A podpinacie dysku z pomocą kieszeni to raczej średni pomysł , skoro natywnie na sata są problemy z dyskiem to podpięcie dysku na USB niekoniecznie może pomóc . Jak możesz to sprawdź dysk u kogoś innego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 SMART czysty . na pewno ? naruszone bloki rezerwowe, 21 badblocks, data errors na 1 i inne zainstaluj plextool i sprawdź jeszcze raz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zauważyłem że dysk ma format RAW (był ntfs). Jakim programem najlepiej odzyskać teraz dane? Próbuje testdiskiem ale coś średnio mi to idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zacznij od TestDisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 W tym momemcie wszystko wskazuje na to ze dysk jest uszkodzony. W takim razie zależy mi na odzyskaniu danych. Proszę jaki sposób to zrobić przy pomocy testdiska? Planuje zrobić obra z partycji. Teraz dałem żeby analizował, po analizie obraz dysku i potem jakoś wyciągać z obrazu pliki które mnie interesują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jest duża szansa, że odtworzy ci partycję całą. Szczegółów ci nie podam, w sieci jest wiele instrukcji do tego programu, w tym na yt pewnie też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 Analizowanie w testdisk zatrzymało się na 88%, tzn nic się nie zmienia od ponad 3 godzin. Zastanawiam się czy coś się nie zawiesiło. Przerwać analizowanie i puścić jeszcze raz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 Raczej tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2016 kolego, rób format, jak wartości krytyczne SMART zaczną sie powiększać to gwarancja i tyle, tu nie ma co dywagować ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim za pomoc. Najważniejsze dane zgrane, format zrobiony. Teraz tylko kwestia co dalej z tym dyskiem. czy te dane SMART mówią że dysk mam już teraz wysłać na gwarancję bo lada moment znowu będzie sprawiał problemy. Czy może jest duża szansa że po postawieniu na nim partycji systemowej podziała bezproblemowo z 3-4 miesiące (wtedy planowałem kupić coś większego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 1. Jakimi narzędziami odzyskałeś dane? 2. Na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 Pliki odzyskałem programem DMDE. Spróbuje zainstalować na nim system, jak znowu coś się stanie wtedy wysyłam na gwarancję. Co nie zmienia faktu że za 2-3 miesiące i tak kupię nowy dysk, a ten pójdzie na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 szkoda czasu, system awaryjnie postaw na HDD, a ten na gwarancje, za dużo uszkodzeń na nim i co gorsza rosną patrząc na dane które rzuciłeś wczoraj ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 Witam prawie po roku. Jakoś tak się złożyło że dalej używam tego dysku. 1-2x w tygodniu robię kopię najważniejszych plików. Obecnie SMART wygląda jak na załączonym screenie.Nowy dysk kupuje w następnym tygodniu (GoodRam Iridium Pro). Mógłby mi tylko ktoś napisać czy przez ten rok dysk coś więcej się uszkodził? Przez ten rok miałem może 2-3 razy niebieski ekran i tylko to, jednak obawa przed trwałym uszkodzeniem wygrała i kupuje dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 wychodzi na to, że użył bloków rezerwowych i gangrena się zatrzymała, powinno już być ok 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 To w takim razie nie kupować nowego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 jak dysk działa i robisz kopie zapasowe (co w zasadzie powinno się robić i przy zdrowym dysku) to nie widzę powodu do zmiany, sprzedać i tak nie sprzedasz za dobrą cenę, więc jak kasą nie śmierdzisz to używaj dalej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 No to dobrze że napisałem. Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...