Skocz do zawartości
wikturrr_145

Problem z instalacją Windowsa 7

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem w końcu nowy komputer. Zmontowałem go i postawiłem Windowsa 7. Niestety przez moją niewiedzę wydzieliłem zbyt mało miejsca na partycję systemową (tylko 50GB). Tak więc chciałem siódemkę przeinstalować, ale tu napotkałem problem. Podczas instalacji instalator wyświetla komunikat "Instalator rozpoczyna pracę..." który nieprzerwanie wyświetla się od 20 minut (napęd optyczny przez cały ten czas nie pracuje). Gdy pierwszy raz instalowałem Windowsa na tym komputerze trwało to jedynie kilka sekund. Jako laik myślałem, że uszkodziłem napęd optyczny przez reset komputera w nieodpowiednim momencie, ale wymiana napędu na ten ze starego komputera nie pomogła. Do tego nie mogę zbootować systemu z dysku SSD - ekran ze świecącym, czterokolorowym okienkiem trwa i trwa. Warto wspomnieć, że przed wystąpieniem problemu zainstalowałem wszystkie sterowniki z płytki dołączonej do płyty głównej Asus Z170 Pro Gaming. Do tego w UEFI pojawił mi się "nowy-stary dysk optyczny" - oprócz pierwszego z przedrostkiem"SATA6_G3:" jest drugi z przedrostkiem "UEFI:". Wydaje mi się, że problem leży w zaktualizowanych ustawieniach BIOSu, ale nie jestem pewien. Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty masz za sprzęt że Win 7 instalował się kilka sekund ?

Na normalnym HDD czas instalacji Win 7 to gdzieś 20-30 min , na SSD pewno będzie szybciej ale nie sądzę że aż tak .

Co do miejsca - dla Win 7 32-bit 50GB powinno starczyć , sam nie raz instalowałem taką wersję Win 7 na partycji ~50GB .

Dla Win 7 X64 50GB też powinny wystarczyć , sam system ma w wymaganiach 20GB wolnego miejsca dla wersji X64 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka sekund trwał komunikat "Instalator rozpoczyna pracę". A instalacja trwała 20-30 minut. Teraz czekam od 20 minut na "zniknięcie" tego komunikatu i dalszy przebieg instalacji. Poczekam jeszcze 40 minut do pełnej godziny i zobaczymy.

Edytowane przez wikturrr_145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo coś jest namieszane na dysku z plikami OS albo to problem z napędem lub płytą z systemem .

Spróbuj sformatować partycję z OS - albo z poziomu instalatora albo z pomocą innych narzędzi np. Gparted .

Zobacz czy da się zainstalować system z pendriva - oczywiście wcześniej trzeba przygotować pendriva .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się ustalić przyczynę problemu wraz z kumplem posiadającym większe kompetencje. Po serii prób okazało się, że problemem jest uszkodzony dysk twardy - nie zauważyłem, że BIOS przestawił kolejność bootowania i to właśnie HDD był ustawiony jako nośnik priorytetowy i nie pozwalał na start systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie. Przy pierwszej instalacji Windows 7 po utworzeniu przeze mnie partycji, system stworzył sobie jeszcze jedną, dodatkową partycję 100MB z opisem "System". Przy drugiej instalacji po spartycjowaniu dysku system utworzył sobie dwie partycje zamiast jednej - wcześniej wspomniana "System" i druga o wielkości 128MB z opisem "MSR". Dlaczego system przy pierwszej instalacji tworzył tylko jedną partycję dla siebie, a przy drugiej już dwie? Czym są partycje "System" i "MSR"? Do tego w UEFI pojawił mi się nowy dysk z którego mogę zbootować system - "Windows Boot Manager"- co to i co przyczyniło się do jego utworzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi