Skocz do zawartości
bercik_bercik

Płyta główna pod i5 6600K w rozsądnej cenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Składam zestaw z procesorem i5 6600K i kartą GTX 970 i próbuje dobrać płytę główną pozwalającą na podkręcenie tego procesora do ok. 4,5GHz. Wydaje mi się że dobrze nadawałyby się do tego płyty: MSi Z170A GAMING PRO, ASUS Z170 PRO GAMING lub ASRock Z170 Extreme 4. Ponieważ nie potrzebna mi jest obsługa SLI, CrossFireX, RAID, ani wyposażenie w dobrą karte muzyczną oraz aż tyle wyjśc ile oferują w/w płyty, zastanawiam się nad modelem ASUS Z170-P. Czy pozwoli ona na takie OC procesora? A może jeszcze inna płyta nadawałaby się lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wziać pod uwage jeszcze te dwie płyty

tańsza:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-pc-mate-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707325/?gclid=Cj0KEQiAz5y1BRDZ4Z_K_eGa84cBEiQAtQkeaKtf36mc_i5G2DGVwWgKDCSjNcxXyisOfiIgSl3a9LwaAm7C8P8HAQ&gclsrc=aw.ds

droższa i z "bajerami":

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-m3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-7978-001r-768604/?gclid=Cj0KEQiAz5y1BRDZ4Z_K_eGa84cBEiQAtQkeaKbh1vPgCIm2HnNeyoQjQncI8dFAsF-yBYU7JjVb3TUaAjZD8P8HAQ&gclsrc=aw.ds

Na obu powinieneś bez większych problemów osiągnąć 4,5 GHz sam jestem posiadaczem modelu Gaming M3 i udało mi się wycisnąć 4,6 GHz powyżej tej wartości niestety temperatury zaczynają rosnąć w sposób wykładniczy (napięcia zresztą też).

Różnicy nie odczujesz chyba że twoja buda ma okienko i lubisz podziwiać bebechy swojego PC, dlatego nie warto dopłacać do żadnej wersji "pokolorowanej" (może gdyby różnica była 40-60zł ale nie ponad 100...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi