xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Cześć! Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu 13" laptopa. Myślałem nad zakupem czegoś mocniejszego (i5/i7, 8GB RAM + SSD), ale z racji, że na co dzień używam komputera stacjonarnego (z którym w razie potrzeby łączę się zdalnie), a laptop ma być tylko komputerem mobilnym, skłaniam się jednak ku czemuś słabszemu. Czy moglibyście mi coś doradzić? Moje wymagania: PROCESOR - minimum, którego oczekuję to i3 4 generacji. W benchmarkach widać duży przeskok między niskonapięciowymi i3 4gen, a 5gen, więc bardziej skłaniam się ku tej drugiej opcji (ale tu wiadomo - koszta rosną). RAM - minimum 4GB, najlepiej gdyby płyta główna miała 1 slot wolny - wtedy w przyszłości, o ile będzie taka potrzeba, dołożę kolejną kość. DYSK - zależy mi na SSD. Jeśli jednak dany sprzęt nie ma go w zestawie, to żeby była opcja samodzielnej wymiany, bez utraty gwarancji. Na pojemności mi nie zależy - 120GB zdecydowanie wystarczy. MATRYCA - matowa, to najważniejsze. Super by było trafić sprzęt działający w Full HD, ale wiem, że w tej cenie będzie ciężko. Dotykowców unikam :P GRAFIKA - zintegrowana, jedyne gry jakie mnie interesują, to proste, niewymagające, 2d ;) SYSTEM - najlepiej brak ;) Komputer docelowo i tak będzie działał pod Debianem. Do czego komputer będzie używany? Przede wszystkim do pracy w terenie, czyli na uczelni, w pracy, w podróży. W związku z tym, fajnie by było, jakby czas pracy na baterii był długi - aczkolwiek nie jest to priorytet, standardowe 3-4h wystarczą. Ucieszyłaby mnie też niska waga komputera. Jak już wspomniałem, w gry praktycznie w ogóle nie gram (a nawet jeśli, to do tego celu raczej wykorzystałbym stacjonarkę). Jestem pewien, że wymieniona wyżej konfiguracja wystarczy do moich "mobilnych" potrzeb ;) Wstępnie przeglądając Allegro, najlepszymi propozycjami wydają się Lenovo E31-70 (w zasadzie mają też całkiem niezłe opinie w sieci). Baaardzo podobają mi się laptopy w obudowach Asusa. http://allegro.pl/laptop-asus-r301la-13-3-i3-4gb-1000gb-windows8-1-i5662597370.html http://allegro.pl/laptop-lenovo-e31-70-mat-i3-5005u-4gb-ssd120-usb3-i5907808891.html http://allegro.pl/laptop-lenovo-e31-70-mat-i3-5005u-8gb-ssd120-usb3-i5930420293.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Jeśli chodzi o Acera V3-371, to rozważałem zakup Acer V3-371 i7-5500U/8GB/128 FHD biały Obawiam się jednak o jego kolor - cena jest kosmiczna, ale czy sprawdziłby się jako komputer dla faceta? :P Jak wygląda sprawa z dostępem do podzespołów w tych obudowach Acera? Czy przy odrobinie wprawy można łatwo, samodzielnie wymienić dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dzięki :-) To jeszcze pytanie apropo tego Acera V3-371 z mojego poprzedniego posta. Czy możecie mnie utwierdzić w tym zakupie? Obawiam się trochę jego ceny - wszak laptopa z takimi parametrami ciężko w tej cenie teraz dostać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Znalazłem jeszcze coś takiego: Acer V3-371 i7-5500U/8GB/240 FHD biały pytanie jak prezentuje się procesor i7-5500U w porównaniu z procesorem i5-5257U? Eh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Nie! Dzięki wielkie! :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Szkoda, że Ci nie wspomnieli, że to nie jest aluminiowa obudowa - tylko pokrywa od matrycy ma dodatek aluminium. Laptop jest plastikowy z kiepskimi zawiasami. Więc typowa budżetówka - wydajność za wykonanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Szkoda, że Ci nie wspomnieli, że to nie jest aluminiowa obudowa - tylko pokrywa od matrycy ma dodatek aluminium. Laptop jest plastikowy z kiepskimi zawiasami. Więc typowa budżetówka - wydajność za wykonanie. A co innego możesz zaproponować? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
410N Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Szkoda, że Ci nie wspomnieli, że to nie jest aluminiowa obudowa - tylko pokrywa od matrycy ma dodatek aluminium. Laptop jest plastikowy z kiepskimi zawiasami. Więc typowa budżetówka - wydajność za wykonanie. Plastik to standard w tej cenie i jeżeli jest dobrej jakości, to nie ma powodu, by taki sprzęt od razu skreślać. Obecnie laptopy zazwyczaj są jedynie stylizowane na aluminium. Czasem zdarza się że sklepy piszą o aluminium, jednak nie jest to czyste aluminium, lub zrobione z niego jest jedynie wieko i pulpit roboczy. Za laptopa w obudowie w całości z aluminium lub magnezu, trzeba dać przynajmniej 3,5k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zależy jeszcze jaki. Należałoby też po prostu o tym poinformować nabywcę, a nie przepisywać ze specyfikacji napisane przez kogoś marketingowe bajki.W tej cenie nie ma dużego wyboru z 13". Laptopy 13" są droższe w danej specyfikacji od większych 15" odpowiedników. Najtańsze są laptopy 15,6", gdzie za 2 tys. jest jako-taki wybór, a co dopiero z 13". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 wmk, zatem jaki sprzęt zaproponowałbyś w tym przedziale cenowym, czyt. w okolicach 2-2,7tys. złotych (nie wychodząc już powyżej, te 2,7 niech będzie absolutnym maksem)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Nie wiem do czego potrzebujesz sprzętu. Piszesz o wydajności ale nie wiadomo jakiej. Chcesz i3ulv, nagle i7. Musisz się sam zastanowić czego potrzebujesz, albo wiesz czego ale nie masz pojęcia jaka wydajnośc Ci do tego będzie potrzebna.Jak ma to być 13" koniecznie, to z max wydajnością dostaniesz w tej cenie tylko Acera V3.Jak chcesz lepsze wykonanie, to możesz poszukać Essentiala od lenovo, którego sam podałeś, z lepszą matrycą IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Wydajność - na ten moment ta na poziomie i3 wystarczy. Skok do i7 wziął się z niewielkiej cenowo różnicy między modelami z i7 a i3. Według przedstawionych wyżej propozycji laptop 13" z i3 5 generacji + dyskiem hdd i 4GB RAM to koszt ok. 2000-2200zł. Za komputer z i5/i7, 240GB SSD i 8GB RAMu w tej samej obudowie Acera wychodzi ok. 500-700zł więcej. Wybór w tym wypadku moim zdaniem jest logiczny. W takim razie co możesz zaproponować w tym zakresie cenowym, ale nie z max wydajnością, 13"? Tylko Lenovo? Czy to czasem też nie jest plastik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Latitude to też plastik. Kwestia nie leży w samym plastiku ale wykonaniu - spasowaniu, matrycy, jakości zawiasów itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xevronix Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Poszperałem trochę w sieci - negatywnych opinii nt. tych zawiasów nie znalazłem ;) Jednak i5/i7 w tym wypadku przeważa nad i3 i lepszym wykonaniem... Pozostaje kwestia i5 5257U vs i5 5500U vs i7 5500U. Prawdopodobnie skuszę się na ten ostatni, jako pośrednik między wydajnością a ciepłem :P Szkoda, że najdroższy :( No chyba, że ktoś mnie skutecznie od tego odwlecze. Do tego pytanie - ile czasu te laptopy w tej cenie mogą się utrzymać w sklepach typu x-kom? W zasadzie jestem zdecydowany na zakup, ale okres sesyjny nie sprzyja testowaniu sprzętu... : ( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Tutaj masz test:http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-V3-371.136015.0.html To dość popularny sprzęt. Można go z pewnością obejrzeć w wielu sieciówkach. Ostatnio nawet go widziałem w media-expercie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Popularny... a dotykałeś go? Nie miałem w rękach tego konkretnego modelu, ale starszy model z serii V5 to tragedia. Po rozkręceniu dwóch Inspiron nie sądziłem, że coś może być bardziej plastikowe, jak widać może ;) To nie ma prawa działać dłużej, choćby ze względu na zawiasy, które są przykręcone do plastikowej podstawy... tak, śruba jest w plastiku, bez niczego. Chyba dlatego te nowsze Inspiron mają inne zawiasy. To tylko takie moje gdybanie co do tego modelu, ale... Obawiam się trochę jego ceny - wszak laptopa z takimi parametrami ciężko w tej cenie teraz dostać... ... jest jak najbardziej uzasadnione i powinna zapalić się "czerwona lampka", że może faktycznie jest coś nie tak. Ja wiem, że w tej cenie można dostać co najwyżej palpitacji serca po pewnym czasie użytkowania, ale chyba lepiej zejść trochę z wymaganiami (ew podnieść kwotę) i kupić coś co będzie działało. Ten Dell 3340 jest całkiem ok, chociaż jest to najniższa możliwa konfiguracja. Nie zrozumcie mnie źle, nie chcę wywołać żadnej [ciach!]oburzy itp, ale parametry to nie wszystko, a jak wydać 2000zł na [ciach!]o co zaraz się zepsuje to chyba słaby interes. Wiem co mówię, bo "po znajomości" grzebię w różnych modelach (tak hobbystycznie raczej) i jak widzę takie Lenovo B, Z, Dell Inspiron czy tanie Asusy co padają jak muchy, to aż się ciśnie na usta "a nie mówiłem". Polecajcie laptopy jakie tam chcecie, jak autor chce w danej kwocie to ok, ale zastanówcie się czy sami byście taki kupili ;) EDIT: Popatrz sobie jeszcze na Lenovo e31-70 Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Bonusso3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...