Skocz do zawartości
Pinki

Złodzieje hubów!!! Za jaja powiesić!!! - Długie

Rekomendowane odpowiedzi

GRRRRR :arrow: :?

Ostatnio cos dziwnego dzieje sie w Krakowie i mojej sieci osiedlowej :cry: Trzy dni temu ukradli huba z sasiedniego bloku, calkowicie rozwalili metalowa skrzynke na korytarzu i wyjeli huba :!: Wszystko w bialy dzien okolo godziny 15.00 :!: Musieli miec lom lub cos w tym stylu 8O Raz na jakis czas mozna ewentualnie wliczyc w koszty sieci ale dzis znowu zajebali huba :!: Tym razem w moim bloku. Znowu okolo 15.00 stracilem net "kabel sieciowy jest odlaczony" Wybieglem natychmiast z domu ( mieszkam na parterze a hub jest na trzecim pietrze ) na klatce zobaczylem jakiegos lysego typka, koles byl nieciekawy i gdy mnie zobaczyl zaczal schodzic na dol. Pojechalem na trzecie pietro i oczywiscie skrzynka otworzona ( nie wylamana, tak jakby kluczem otworzyli ) a huba nie ma :!: Oczywiscie nikogo nie udalo sie zlapac, rozpoznac itd :( Ostatnie trzy dni to 300zł strat admina :( A spoko koles :(

Przed chwila gdy "pomagalem" naprawiac a raczej montowac jakies zabezpieczenie na skrzynke, klodke to do mieszkania obok wracala rodzinka. Babka chyba pracuje w Policji bo powiedziala ze dzis miala 12 zgloszen do podobnych przypadkow w calym Krakowie :!: Jedna siec stracila sprzet za 12 000zł :!:

Bardzo ciezko jest ich zlapac na goracym uczynku :( U was tez tak jest/bylo :?: Poradziliscie sobie jakos :?: Co robic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe a czemu nie załorzycie w tych skrzynkacgh takich pojemniczkow z taka wybuchowa substancja.. ? QRde nei wiem co jest w srodku niej ale jak sie przykada do 9V bateri to niezle potrafi twarz "znieczulic" :) Sprzedawali te małe czrne gowienka z alarmen anty włamaniowym chyba rosyjskiej produkcji.. napewno znajdziesz inne takie bajery! :) W sam raz na złodziei! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mnie providerem jest hyperion(celowo z małej litery). Gdy w zimie zakładali siec byl miesiac opuznienia, gdyż ktos wzioł sobie switche zanim jeszcze nawet siec w bloku została uruchomiona. Na początku była jedna kłódka w metalowej skrzynce- na srodku. Gdy to nie pomogło była kłódka na srodku i na dole bo tam właśnie odgieli blache. Za trzecim razem odgieli od góry ale troche im to zajeło czasu. Teraz albo są trzy kłódki albo switch mieści się w takiej prawie pancernej skrzynce. Ale zapewne i to do czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nam zarabali slicznego huba co mi sie go udalo kupic za pol ceny (blad w cenniku pewnej krakowskiej firmy) ale straty pokrywa teraz provider - chociaz siec nie nalezy do niego to w jego interesie jest zeby LAN dzialal bo wtedy moze sprzedawac dostep do netu;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to jakas firma "zlecila" kradzieze hubow itp. bo skoro w calym krakowie to sie dzialo to napewno to jakas konkurencja byla, albo firma ktora chce wejsc na rynek.

Albo jacys admininstratorzy z innego miasta postanowli ze maja za malo hubow itp wiec sie wybrali na polowanie do innych miast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nie mozna tych hubow montowac wyzej :?:

np jest sobie klata to czesto hub jest monotwany obok skrzynki od kablowki - co jest bledem skrzynka na hub lub inny sprzet od sieci powinna byc pod syfitem - wtedy sie do skrzynki idzie z drabinka, a nikt kto zamierza krasc nie bedzie biegał po klatce ze stołkiem lub drabina:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim wypadku HUB'a montuje sie w domu lub w innym pomieszczeniu prywatnym

no wlasnie ja mam w domu 2 hub'y i przy okazji odrazu z adminem zalatwilem sobie ze musze jemu mniej placic (30->5zl na miesiac) i pozatym mam kontrole nad ludzmi podlaczonymi do tych hub'ow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinki na którym osiedlu mieszkasz?? U nas na Cegielniana/Róczaj (sieć jest na dwa ośiedla) też niestety zdażały się takie przypadki :evil: i zdażało się że nie miałem netu, nawet całkiem niedawno - tydzień temu. Oj zle się dzieje w grodze Kraka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenosic teraz te skrzynki z hubami jest ciezko :( Wisza 2 metry nad ziemia :( 7 skrzynek przenosic do domow, nie realne

Mieszkam na Mogilskiej, admin zarzadza chyba jeszcze siecia na Sadowej i tam gdy nie mogli dostac sie do skrzynek poprzecinali kable :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sięnazywa chamstwo... Mam rade dla niego, niech kupi x sztuk pastucha elektrycznego. Ktoś dotknie skrzyni/zamka to popieści go prąd że bedzie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ł aż zgubi majty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz trzeba maskowac kable, switche starac sie umieszczac w kanalach na kable itd zeby nic nie bylo widac. A juz najlepiej to umieszczac urzadzenia u zaufanych ludzi lub w pomieszczeniach w budynku do ktorych nie maja dostepu ludzie z zew. schron, rozdzielnie ciepla, centralki itd. Acha i jeszcze moze przydac sie tak jak wczesniej wspomniano jakis alarm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi