Skocz do zawartości
oskikioski

PC do gier ~ 2700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników CO SIĘ KRĘCI :)

Potrzebuje pomocy ! Otóż jestem na kupnie zestawu do gier. Chwilę czasu poświeciłem oddając się lekturze na temat komponentów w komputerze, gdyż w tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem.

Mój budżet jest ograniczony ~ 2400 - 2700 zł ( sugerowałem się zestawem za 2400 zł z drobną modyfikacją ). Złożyłem wirtualnie zestaw którego części zestawiam poniżej:

Płyta główna:  GIGABYTE GA-B85M-D3H-A s1150 4xDDR3

Procesor: Procesor Intel Core i5-4460 4 x 3.20GHz 6MB BOX

Karta graficzna: msi GTX 960 4gb DDR3 128bit

Pamięci: DDR3 Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Dysk SSD: Kingston 120gb 2,5'' SV300S37A SATA 3.0

Dysl HDD: nie potrzebuje bo mam ( myślę że sie nada i pociągnie jeszcze troche )

Zasilacz: Corsair VS 450W CP-9020096-EU

Obudowa: Zalman z3 Plus

I tu pojawia sie moje kilka pytań : 1.Czy taki zestaw ma prawo bytu ? 2. Czy części będą ze sobą współgrały, pasowały ? 3. Co ewentualnie radzicie zmienić na lepsze, wydajniejsze w podobnej cenie ? 4. Czy zasilacz "uciągnie" to wszystko ?  Za wszelką pomoc z góry dziękuje !

Komputer składam z myślą o grach ( tutaj daje najwyższy priorytet ), ale także praca na plikach .CAD .dgn, standardowo przeglądanie internetu i filmy.

( Aktualnie posiadam i działam na procesorze AMD athlon 3200+ 2.0 GHz, o reszcie nie będę pisał :D - czy ktoś z Was posiada taki antyk ? ) - Czas na zmianę !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie bardzo 960 Będzie dużo wydajniejsza od zaproponowanej przez Ciebie 950 i mimo że szynka ma "tylko 128" te 4 Gb ram sa jak najbardziej zasadne. Chyba że bęlize chciał grać w 4K, w Full HD w przypadku nVidi, 128 daje spokojnie radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie 960-tka nie będzie dużo wydajniejsza. Płacenie 1050 zł za 960-tkę to lekka ekstrawagancja.

Trudno wyrokować, bo te karty 950 czy 960 często są w stanie dać jakość na pograniczu komfortu grania i nawet mały ruch w dół powoduje, że już "grać się nie da". Ale patrząc na "procenty" to ani 750-tki ani 960-tki 4GB przy obecnej strukturze cen nie są opłacalne. Jedynie 950-tka lub 960-tka 2GB. A potem od razu 970-tka, nawet najtańsza.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi