Meva Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Po wielu próbach poddaje się i proszę o pomoc, bo albo zapomniałem jak się podkręca CPU w co wątpię, albo z płytą główna lub procesorem jest coś nie tak. Płyta główna - MSI Z97M CPU - i5 5675C Mnożnik po jakichkolwiek zmianach w Biosie cały czas utrzymuje się maksymalnie na x36( czyli maksymalne wartości turbo dla tego CPU) Próbowałem już chyba wszystkich ustawień, które są dostępne i nic ( tryb dla wszystkich rdzeni dla pojedynczych, wyłączanie EIST, trybu turbo, opcje z offsetem, adaptive itp ) Na obecnej płycie głównej poprzednio pracował G3258 i nie było żadnych problemów z OC , pracował super stabilnie na 4,5GhZ. Przeglądając podobne wątki na różnych forach starałem się znaleźć rozwiązanie ale nic nie pomaga.. Update biosu nic, starsza wersja również to samo, reset ustawień po kilka razy też bez efektu. Na pewno nie jest to problem z pamięcią RAM bo posiadam pamięci DDR3L czyli taka jaką Intel rekomenduje dla Brodwella. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Z97M to mało, tych płyt były 2 lub 3 rodzaje. Dobry BIOS wgrałeś? Jaka wersja: 1.8, 1.A? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meva Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Z97M to mało, tych płyt były 2 lub 3 rodzaje. Dobry BIOS wgrałeś? Jaka wersja: 1.8, 1.A? MSI Z97M Gaming, Obecnie 1.8, ale próbowałem na wcześniejszym 1.7 i niestety żadnych rezulatatów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 profil wydajnościowy w Windows masz ustawiony na "max wydajność" lub jakiś równoważny? Że z prockiem jest coś nie tak to najmniej prawdopodobne. Już bardziej z płytą. A najpewniej to jednak soft. CPU-Z jaki przedział mnożników prezentuje w windzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meva Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 profil wydajnościowy w Windows masz ustawiony na "max wydajność" lub jakiś równoważny? Że z prockiem jest coś nie tak to najmniej prawdopodobne. Już bardziej z płytą. A najpewniej to jednak soft. CPU-Z jaki przedział mnożników prezentuje w windzie? Profilu wydajnościowy ustawiony na zrównoważony, ale zmieniałem na wysoka wydajność i również bez efektów. CPU-Z pokazuje zwiększony mnożnik, ( np 40 ) ale procesor korzysta max z 36 czyli górna granica trybu turbo. Już nie mam naprawdę pomysłu. Na g3258 bardzo często modyfikowałem różne ustawienia napięć, mnożnika i nie było problemów. BLCK da się efektywnie przestawić np na 103 i rzeczywiście następuje wzrost taktowania, ale mnożnik jak stał tak stoi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Może BIOS płyty nie radzi sobie z OC Broadwella. Napisz do supportu MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...