Skocz do zawartości
ProSpeedy22

Help! Podczas uruchamiania Windows 7 zatrzymuje sie na "Trwa uruchamianie systemu windows"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy a więc jesli źle umieściłem temat proszę o przeniesienie.

Tak jak w tytule. Gdy włączam kompa staje na logu windowsa.

Przypuszczam, że coś z dyskiem.

Kompa nie kiedy uda się włączyć ale jest to bardzo rzadko.

Tryb awaryjny nie działa staje jak laduje pliki

Specyfikacja:

Amd alcholn II x2 245

Msi neo v2/v3

Sapphire radeon 5450 hd 1gb

Samsung 2x2gb ddr2

Segate barracuda 500 gb

Take me chyba 400w

@edit

Zapomniałem dodać że wyswietla mi czy ma wlaczyc win normalnie czy narzedzie do naprawy

Podczas ladowania narzedzia tez robi sie czarny ekran i nic

I gdy bootowalem ubuntu z plyty to w gparted przy dysku c byl czerwony wykrzyknik. Dysku nie mogłem sformatować, wywalalo jakis blad.

Pliki mogłem kopiować normalnie

Windowsa tez próbowałem instalowac ale tez nic. Nie pokazuje zadnych partycji i pisze cos load driver dokładnie nie wiem

Edytowane przez ProSpeedy22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wymień od razu .

W biosie w sekcji Integradet Peripherals masz opcję RAID Mode .

Tam masz do wyboru - RAID , AHCI lub IDE .

Ustaw tryb IDE .

Co do problemu - możliwe że dysk dogorywa , odpal MHDD z płyty CD ( wersja samodzielna lub z pakietu Hiren Boot CD - do znalezienia w necie ) i przeskanuj w nim dysk .

Tutaj masz instrukcję obsługi programu .

Do rozpoczęcia testu wystarczy wcisnąć 2xF4 , wcześniej trzeba podać nr. dysku ( widoczny na pierwszym obrazku ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://imgur.com/NHD9Pdd

Zgon ?

Mialem ustawione IDE a po zmienieniu na ahci wywalilo mi blue screna http://imgur.com/ppXfNo0

@edit

Teraz odkrylem ze test sie nie skończył jeszcze i doszlo jeszcze kilka znaków zapytania.

Wysle pozniej zdj jak sie skończy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalanie błędu Timeout z reguły oznacza zgon dysku , choć w twoim przypadku to może być problem z zasilaniem dysku .

Możliwe że dysk jeszcze jest na chodzie tylko zasilacz ma problemy z jego poprawnym zasileniem .

Najlepiej jak byś sprawdził dysk na innym kompie z markowym zasilaczem lub twojego kompa na markowym zasilaczu .

Możesz też próbować pobawić się kablami - zarówno kablem danych jak i zasilającym , podociskaj je lub użyj innych kabli .

Jak z hałasowaniem dysku - słychać normalne odgłosy pracy czy jakieś chroboty lub trzaski ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie cos słyszałem ten dzwiek dobiedl jak by z tyłu kompa a wiec możliwe ze zasilacz, ale niestety nie mam gdzie sprawdzic tego dysku ani nie mam zalilacza :(

W poniedziałek oddam go do serwisu zeby wymienili zasilacz i napisze co i jak

@edit

Przerwalem test i bylo 20 pod rząd "?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oddawaj go do serwisu bo ci wymienią padakę na inną padakę .

Jak chcesz mieć dobry zasilacz to kup go samemu i ew. pozwól tylko serwisowi go wstawić albo zrób to sam ( lub z pomocą samego kolegi ) .

20 x błąd Timeout niezbyt dobrze świadczy o kondycji dysku ale to równie dobrze mogą być problemy z zasilaniem lub kablami .

Na razie poczekaj .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i będziesz miał gwarancję ale będziesz miał nadal <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>o w kompie jak ich nie przypilnujesz .

Zresztą jeżeli chodzi o gwarancję - to jest gwarancja na poszczególne podzespoły , Delta z linku ma 6 m-cy gwary , wiec jak coś sie będzie dziać to demontujesz zasilacz i go odsyłasz .

Jak chcesz mieć spokój w gwarą to kup fabrycznie nowy zasilacz ( AeroCool VP-450 450W / Corsair VS 450W za 150 +zł ) i tylko każ im go zamontować albo poproś jakiegoś kolegę o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W serwisie za 30 zł nia otworzą ci nawet obudowy komputera, poniżej 200 zł nie sprzedadzą przyzwoitego zasilacza.

Za kolejne 21 zł możesz dorzucić sobie u nich dysk http://allegro.pl/dysk-twardy-samsung-80gb-sata-fv-3m-gw-i5946903640.html i ogarniesz sobie kompa za 50 zł. No niestety nie ma odpowiedniej gwarancji. Bierz więc 200 zł na zasilacz, 200 zł na dysk, jakieś drobniaki na robociznę i maszeruj z kompem do serwisu. ylko nie płacz, że za naprawę kompa wartego 200 zł dałeś 500 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi