ProSpeedy22 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Jestem nowy a więc jesli źle umieściłem temat proszę o przeniesienie. Tak jak w tytule. Gdy włączam kompa staje na logu windowsa. Przypuszczam, że coś z dyskiem. Kompa nie kiedy uda się włączyć ale jest to bardzo rzadko. Tryb awaryjny nie działa staje jak laduje pliki Specyfikacja: Amd alcholn II x2 245 Msi neo v2/v3 Sapphire radeon 5450 hd 1gb Samsung 2x2gb ddr2 Segate barracuda 500 gb Take me chyba 400w @edit Zapomniałem dodać że wyswietla mi czy ma wlaczyc win normalnie czy narzedzie do naprawy Podczas ladowania narzedzia tez robi sie czarny ekran i nic I gdy bootowalem ubuntu z plyty to w gparted przy dysku c byl czerwony wykrzyknik. Dysku nie mogłem sformatować, wywalalo jakis blad. Pliki mogłem kopiować normalnie Windowsa tez próbowałem instalowac ale tez nic. Nie pokazuje zadnych partycji i pisze cos load driver dokładnie nie wiem Edytowane 30 Stycznia 2016 przez ProSpeedy22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zasilacz porażka, do zmiany. Spróbuj zmienić tryb pracy dysku z AHCI na IDE. Dokonasz tego w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 A dokladnie gdzie mogę to zmienić? W jakiej zakładce? Zasilacz wymienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zasilacz wymień od razu . W biosie w sekcji Integradet Peripherals masz opcję RAID Mode . Tam masz do wyboru - RAID , AHCI lub IDE . Ustaw tryb IDE . Co do problemu - możliwe że dysk dogorywa , odpal MHDD z płyty CD ( wersja samodzielna lub z pakietu Hiren Boot CD - do znalezienia w necie ) i przeskanuj w nim dysk . Tutaj masz instrukcję obsługi programu . Do rozpoczęcia testu wystarczy wcisnąć 2xF4 , wcześniej trzeba podać nr. dysku ( widoczny na pierwszym obrazku ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Ok spróbuję później i napiszę co i jak. A zasilacz dopiero jutro bo nie mam żadnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) http://imgur.com/NHD9Pdd Zgon ? Mialem ustawione IDE a po zmienieniu na ahci wywalilo mi blue screna http://imgur.com/ppXfNo0 @edit Teraz odkrylem ze test sie nie skończył jeszcze i doszlo jeszcze kilka znaków zapytania. Wysle pozniej zdj jak sie skończy Edytowane 31 Stycznia 2016 przez ProSpeedy22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wywalanie błędu Timeout z reguły oznacza zgon dysku , choć w twoim przypadku to może być problem z zasilaniem dysku . Możliwe że dysk jeszcze jest na chodzie tylko zasilacz ma problemy z jego poprawnym zasileniem . Najlepiej jak byś sprawdził dysk na innym kompie z markowym zasilaczem lub twojego kompa na markowym zasilaczu . Możesz też próbować pobawić się kablami - zarówno kablem danych jak i zasilającym , podociskaj je lub użyj innych kabli . Jak z hałasowaniem dysku - słychać normalne odgłosy pracy czy jakieś chroboty lub trzaski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Wlasnie cos słyszałem ten dzwiek dobiedl jak by z tyłu kompa a wiec możliwe ze zasilacz, ale niestety nie mam gdzie sprawdzic tego dysku ani nie mam zalilacza :( W poniedziałek oddam go do serwisu zeby wymienili zasilacz i napisze co i jak @edit Przerwalem test i bylo 20 pod rząd "?" Edytowane 31 Stycznia 2016 przez ProSpeedy22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Nie oddawaj go do serwisu bo ci wymienią padakę na inną padakę . Jak chcesz mieć dobry zasilacz to kup go samemu i ew. pozwól tylko serwisowi go wstawić albo zrób to sam ( lub z pomocą samego kolegi ) . 20 x błąd Timeout niezbyt dobrze świadczy o kondycji dysku ale to równie dobrze mogą być problemy z zasilaniem lub kablami . Na razie poczekaj . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wiem o tym ze wymienia mi na padake ale ten pociągnął 6 lat i moim zdaniem do niego nie oplaca sie kupować markowego zasilacza bo i tak niedlugo znowu moze cos padnac i nwn czy wtedy bede go naprawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Kup taką deltę http://allegro.pl/zasilacz-delta-electronics-2xsata-350w-fv-gw-6m-cy-i5732825147.htmlza 30 zł z wysyłką. Dużo lepiej na tym wyjdziesz, niż na "wymianie w serwisie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wole oddac do serwisu tam bede mial przynajmniej gwarancje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Może i będziesz miał gwarancję ale będziesz miał nadal <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o w kompie jak ich nie przypilnujesz . Zresztą jeżeli chodzi o gwarancję - to jest gwarancja na poszczególne podzespoły , Delta z linku ma 6 m-cy gwary , wiec jak coś sie będzie dziać to demontujesz zasilacz i go odsyłasz . Jak chcesz mieć spokój w gwarą to kup fabrycznie nowy zasilacz ( AeroCool VP-450 450W / Corsair VS 450W za 150 +zł ) i tylko każ im go zamontować albo poproś jakiegoś kolegę o pomoc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 W serwisie za 30 zł nia otworzą ci nawet obudowy komputera, poniżej 200 zł nie sprzedadzą przyzwoitego zasilacza. Za kolejne 21 zł możesz dorzucić sobie u nich dysk http://allegro.pl/dysk-twardy-samsung-80gb-sata-fv-3m-gw-i5946903640.html i ogarniesz sobie kompa za 50 zł. No niestety nie ma odpowiedniej gwarancji. Bierz więc 200 zł na zasilacz, 200 zł na dysk, jakieś drobniaki na robociznę i maszeruj z kompem do serwisu. ylko nie płacz, że za naprawę kompa wartego 200 zł dałeś 500 zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 @up Dysk 80 gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wystarczy by uruchomić kompa i z niego korzystać. W lapku mam 128GB ale dałem za niego 215 zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProSpeedy22 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 Winny zasilacz. Wymienilem na inny i śmiga jak nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...