Skocz do zawartości
Mike_JL

Laptop do 2500 zł - amatorska obróbka foto/wideo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pod koniec tego miesiąca chciałbym kupić laptop. Maksymalny budżet to 2500-2600 zł. Sprzęt koniecznie z windowsem i być może matrycą Full HD, choć nie wiem czy jest ona konieczna, aby wyświetlać i edytować filmy w 1920x1080.

Laptop będzie mi służył głównie do amatorskiej obróbki foto oraz wideo 1080p, ale także i sporadycznego grania w mało wymagające gry. Lekki retusz zdjęć z wyjazdów i przeważnie darmowe gry na Steam.

Przeglądam codziennie oferty sklepów i już nie mam pojęcia co mógłbym wybrać...

Edytowane przez Mike_JL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że do Twoich zastosowań w tym budżecie, i5 to minimum.
Jak chcesz matrycę FullHD, to trochę za niski budżet z systemem:
Lenovo Z50-70 i5-4210U/16GB/1000/Win10X GF840M FHD
Matryca FullHD o dużym obszarze roboczym, niezłe podzespoły, ładny design, aluminiowe wnętrze. Grafika dedykowana z klasy średniej. System operacyjny w zestawie.

Ewentualnie:
Acer F5-572G i5-6200U/8GB/1000/Win8X GT940M FHD

Ma solidniejsze wykonanie, lepsze podzespoły. Matryca matowa antyrefleksyjna. Mocniejszy procesor i grafika. Serwis 'door to door'.

Do Twoich zastosowań, najlepszym sprzętem byłby:

Ma on 17" matrycę, fullHD matową - tutaj jest to IPS (najlepsze matryce jakościowo pod względem odwzorowania kolorów, kontrast, kąty widzenia). Dla Ciebie to ważna rzecz, przy obróbce wideo czy filmów. Różnica jest naprawdę duża, a lepszej matrycy nie dostaniesz do grubo ponad 3 tys. Głośniki marki JBL, procesor i5ulv 5-tej generacji Broadwell. Grafika dedykowana z tego przedziału cenowego jedna z najlepszych. System w zestawie.

Z laptopów tańszych ale bez matrycy FHD:
ASUS R556LB i5-5200U/8GB/1TB/Win10 GT940M

Acer V3-574G i5-5200U/8GB/1000/Win8 GT940M

Pierwszy - asus ma dobrze spasowaną obudowę, ale w pełni wykonaną z plastiku. Matryca matowa antyrefleksyjna. Solidne podzespoły w tej cenie - procesor i5ulv 5-tej generacji Broadwell i grafika GeForce'a GT940M, w tym budżecie najlepsza. Niskie temperatury pracy pod obciążeniem wg testów. Acer natomiast posiada obudowę wzmocnioną aluminium - wewnątrz i w pokrywie matrycy, ma także podświetlaną klawiaturę. Wg testów jednak, jego kultura pracy jest słabsza - wykazuje wyższe temperatury obudowy, szczególnie w miejscu wylotu powietrza z radiatora i nad radiatorem (alu się nagrzewa). Systemy w zestawie.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jedna rzecz... Jeśli podłączę np Asusa R556LB/i5-5200U/8GB/GT940M (brak fullHD) do TV z FullHD to filmy w 1080p będą odtwarzane płynnie? I czy bez monitora zewnętrznego fullhd, obraz będzie płynny?

Edytowane przez Mike_JL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez problemu. Będzie działał w takiej rozdzielczości, jakiej jest telewizor. 
Tak i5ulv Broadwell'a pozwala na odtwarzanie filmów w FullHD bez przycięć.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy wskazują na asus'a ze względu na lepsze temperatury pod obciażeniem, dobre czasy pracy na baterii i ogólnie mimo, że plastikowe to dobre wykonanie.

Acer jest wzmocniony w obudowie, dodatkowo na plus podświetlana klawiatura. Temperatury wskazują na wyższe, jednakże mimo to ma bardzo dobre opinie wśród użytkowników z tego co zauwazyłem. Ciężko to jednoznacznie określić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi