Ns5 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Potrzebuje nowego monitora głownie do gier i filmów musi starczyć na kilka lat. Obecnie korzystam z TV Samsunga 40" FHD jedyny minus to rozmazany obraz przy szybkich ruchach na ekranie(tylko podczas gier) na nic innego nie narzekam w końcu to tylko TV(jeden z tańszych) a gram głownie w wolniejsze gry a w FPSy od święta, niestety ze względu na male zmiany w pokoju muszę zaopatrzyć się w osobny monitor. Niestety przyzwyczaiłem się mocno do tych 40" ;) i na stary monitor 22" (1680x1050) nie mogę patrzeć. Zastanawiam się nad formatem 21:9 wygląda to super: LG 34UM57 na + cena(1800zl) i opinie ale rozdzielczość 2560x1080(przy 34") LG 34UM95 na + rozdzielczość (3440x1440) i recenzje, cena prawie 2x większa (3150zl) Dell U3415W na + rozdzielczość (3440x1440), "krzywy ekran" i gwarancja DELL'a czasem występuje Backlight bleed (cena 3550zl) Sprzęt na jakim ma to działać to 6700K@4.6GHz 16GB ram i GTX970 puszczony na 1530Mhz/7900Mhz obecnie najlepiej było by zaopatrzyć się w pierwsza opcje o najniższej rozdzielczości ale boje się ze piksele będą widoczne no i będę musiał włączyć mocniejsze AA a mniejszego ekranu niż 32" nie chce, wiem ze karta dostanie zadyszki w 3440x1440 wiec był bym skłonny w bardziej wymagających tytułach zmniejszyć detale, rozdzielczość jest na tyle duża ze wystarczyło by FXAA? Na co dzień gram w mniej wymagające gry, jakieś sieciówki itp. ale patrząc na to ze monitora nie będę dłuuugo zmieniał (3-5 lat chyba ze wcześniej padnie) mocno się nad drugą(3440x1440) opcja zastanawiam, kartę zamierzam wymienić za jakieś 1-1,5 roku. Jeśli chodzi o cenę to czym wydam mniej tym lepiej bo wcześniej zmienię kartę grafiki ;) . Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 1 Lutego 2016 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/monitor-lg-34um95-p?gclid=CNzxqISV18oCFcfgGwod8nAJXAPromo 2899zł Sam mam wersję 29" i mnie wystarcza. Obraz dobry. Pikselozy nie stwierdzam. Jak masz pieniądze to idź w 34" 1440, oczywiście GPU później tak, jak piszesz do wymiany. Dodatkowo: http://www.morele.net/monitor-philips-bdm4065uc-705950/ http://www.morele.net/monitor-dell-p2715q-210-advo-3-lata-gwarancji-next-business-day-712892/ Masz w czym wybierać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Wielkie dzięki za pomoc NostradamuSek link z media się przydał :) udało mi się go wyrwać jeszcze ciut taniej. Na razie podłączyłem tego LG 34UM95 przez HDMI ale niedługo ogarnę jakiś kabel DP. Pozostałe dwie opcje rozważałem ale 27" i 4K zniszczyło by mi komputer totalnie bo to 50% więcej pikseli do przerobienia no i "tylko" 27" a Philips w testach ma ogromnego input laga i "kiepskie" kolory. Edytowane 2 Lutego 2016 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Te dodatkowe były informacyjnie. Gratulacje. Pochwal się, jakie odczucia z nowego gadżetu i krótką relację co o nim sądzisz. Przyda się innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Za dużo czasu na testowanie nie miałem ale jestem zaskoczony wydajnością GTX970 w tej rozdzielczości. Myślałem ze będzie o wiele gorzej. Sieciówki typu Armored Warfare i War Thunder działają na max ustawieniach bez kręcenia karty Vsync ustawiony na 50hz bo leci przez HDMI. Fallout 4 all max z FXAA, minimalnie 28FPS jak na razie :). SW Battlefront all max FXAA wysoka jakość, najmniej miałem 35 FPS ale karta nie kręcona (choć boost dochodzi do 1500Mhz(mam zmieniony bios :P)). Co do samego monitora to gry w 3440x1440 wyglądają obłędnie, super gładkie, żadnych ząbków czy czego kolwiek tak jak by w FHD ustawić jakieś AAx16 :D Matowa matryca nic nie odbija a monitor w tym samym miejscu co TV który miał błyszcząca matryce w której widziałem siebie przy ciemniejszych scenach, do tego POTWORNIE jasne podświetlenie które można oczywiście zmniejszyć. Na razie to tyle, jeśli ma ktoś jakieś pytania to chętnie udzielę odpowiedzi :) EDIT: GTA 5 wszystko na max po za MSAA(OFF) niestety kończy się pamieć na karcie (wykorzystanie ponad 4000MB V ram) i są spadki i przez chwile jest non stop 25FPS a tak to 40 FPS+ przynajmniej w Benchmarku :P Edytowane 4 Lutego 2016 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekC Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 Czy możesz opisać swoje wrażenia po tych 5 miesiącach użytkowania tego monitora. Sam mam GTX970 i zamierzam kupić LG 34UC87/97 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...