PROplayaPL Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam Mam problemy z wydajnością karty GTX 960. Otóż od sierpnia jestem posiadaczem nowego komputera (specyfikacja niżej) i miewam w Wiedźminie 3 oraz GTA V duże spadki fps. Nie wiem czy to wina optymalizacji , lecz w innych grach wszystko działa dobrze nawet w Assassin’s Creed Syndicate nie mam problemów ze spadkami.Dodam że jakiś dobry miesiąc temu usiadłem do Wiedźmina 3 aby przejść dodatek Serce z kamienia ale mimo zainstalowania kolejnego patcha nadal podczas jazdy konno występują przycięcia oraz dziwne załamania ekranu , jednak wtedy po prostu zabrakło mi czasu na jego ukończenie. W ostatnią sobote odpaliłem Wieśka z nadzieją że tym razem ten dodatek przejdę ale tym razem lagi były coraz bardziej intensywne co prawda ukończyłem ten dodatek ale nie zmienia to faktu że płynność z jaką było mi się mierzyć nie była ciekawa. GTA V cóż mam lagi bardzo podobne do tych z tego filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=yuQu-y0GnPM Czyściłem komputer , czytałem na forach ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chciałem kupić nową kartę graficzną ale mój budżet sięga maksymalnie do kupna R9 380 lub GTX 960 z 4GB VRAM ale nie wiem czy jest to w ogóle opłacalne. Specyfikacja Procesor: I5 4460 Karta Graficzna : Gigabyte GTX 960 G1 Gaming Płyta Główna : MSI H97 Zasilacz : SilentiumPC Vero L1 500W Pamięć Ram : HyperX Savage 2x4GB 1866Mhz DDR3 Obudowa: SilentiumPc Brutus M25 Pure Black Dysk Twardy: Seagate 1TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Nic się nie przegrzewa? Talerzowiec w pełni sprawny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 GPU w Wieśku 62-63 stopnie a dysk jest jak najbardziej sprawny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob7s Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Mam podobny problem. W moim przypadku występuje on w H1Z1,Minecraft,The Forest, praktycznie w każdej grze. Spróbuj odparkować wszystkie rdzenie cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Polecacie jakiś program ? Ma to jakieś skutki uboczne dla cpu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 @up Polecam bios. Wyłącz EIST i opcje oszczędzania energii typu C states itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob7s Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Polecacie jakiś program ? Ma to jakieś skutki uboczne dla cpu ? tutaj masz linkaczaskutki uboczne hmm możliwe ze temperatura troche podskoczy podczas grania w gry, ale warto spróbowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Odparkowałem rdzenie i nie widze różnicy w tych dwóch tytułach :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob7s Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 a próbowałeś doszczetnie usunąc sterowniki nvidi z windowsa za pomocą DDU?-Display Driver Uninstaller? Jeżeli nie możesz spróbowac, linkacz http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html Zalecane jest do tego uruchomienie systemu w safe mode (tryb awaryjny) po odinstalowaniu sterów wejdz na stronke nvidi i pobierz najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Usunąłem sterowniki i nadal brak rezultatów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Po pierwsze dziwne, że tylko w tych dwóch grach to występuje. A w innych nie. GTA V jest dość pamięciożerną grą, jak się domyślam masz gtx960 z 2GB ramu. Więc zacząłbym od zjechania z detalami i sprawdził co się dzieje. Na załamania ekranu/rozrywanie możesz poradzić włączając V-sync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Przesłałem dwa filmiki na youtube Wiedźmin 3 https://youtu.be/oMq47Yns1eE GTA V https://youtu.be/s1COMl-Z4YQ Wydaje mi się że te dropy w wiedźminie są mniej intensywne Edytowane 2 Lutego 2016 przez PROplayaPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob7s Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Hmm a format był robiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Po co mi format skoro na początku sierpnia kupiłem komputer i już wtedy grając w podstawkę wieśka i w gta v te lagi występowały , po prostu wydawało mi się wtedy to normalne , jednak zauważyłem że mam problem tylko z tymi grami Edytowane 2 Lutego 2016 przez PROplayaPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) A wiesiek na jakim patchu działa? Plik stronicowania jaki ustawiony? W gta masz ewidentnie zasraną pamięć, chociaż na moim 280x też taki sam problem występował pomimo zużywania mniej niż 3gb vram. Sprawdź czy w zakładce grafika-zaawansowane masz suwaki na maksa na lewo i obniż ustawienia zależne od pamięci tak aby wskaźnik pokazywał mniej niż 2gb. Włącz też vsync. Pokaż wykresy zużycia gpu oraz cpu w czasie grania np z msi afterburner. W menedżerze zadań jakiś proces nie obciąża zbytnio cpu? Edytowane 2 Lutego 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Dobra po problemie z lagami w GTA V , ustawiłem tekstury na średnie reszta bardzo wysokie i włączyłem Vsync Nie rozumiem tylko jednego że oglądając np.moreleTV podczas testów gtx 960 i i5 4460 w gta v mając przekroczoną "barierę" 2gb vram nadal miał płynną grę podczas jazdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Testy na yt bez frame time. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Podkręć grafikę gpu i vram i sprawdź. Jak masz ssd zainstaluj na nim grę. Sprawdź czy na pewno twoja pamięć ram jest ustawiona na 1600Mhz w biosie, bo czasami bez konfiguracji potrafi z automatu pracować na 1333 lub o zgrozo na 1066Mhz. Prędkość pamięci ram ma też wpływ na gry i na dzisiejsze czasy sensownym minimum to jest 1600Mhz. Sprawdź czy masz swapa na auto. Całkowicie wyłączony lub ustawiony na niską wartość 1-4GB czasami też może mieć wpływ na wydajność. Edytowane 2 Lutego 2016 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) O jakie wykresy dokładnie wam chodzi w msi afterburner ? W Wieśku mocno szarpie w miastach no i w wioskach , a podczas jazdy konno umie od czasu do czasu też przyciąć Tu macie link do tego testu o którym wcześniej wspominałem Edytowane 2 Lutego 2016 przez PROplayaPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Sprawdź w biosie czy pamięci działają na 1600Mhz jak wyżej pisałem i czy masz włączony dual channel. Na zagranicznych forach ludzie testowali i okazało się, że na single channel jest sporo mniejsza wydajność (dużo większe dropy fps co może powodować właśnie takie freeze). GTA V lubi szybkie procesory i ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2016 Mam dual channel oraz w biosie pokazuje taktowanie 1600Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Dobra i tak dzięki że chociaż odpowiedzieliście :) Mam jednak ostatnie dwa pytania Czy warto wymieniać mojego GTX`a na wersje z 4GB Vram lub na R9 380 ? Co może być przyczyną tych spadków,spowolnień w miastach w Wiedźminie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob7s Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Zasilacz może nie wyrabiać, więc zawsze warto wydać te 15 zł na multimetr i upewnić się czy wszystko z nim w porzadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROplayaPL Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Co ma zasilacz do FPS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob7s Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 To że napięcie na lini 12V może wynośic 11.40 lub nawet lekko poniżej przy czym np do karty nie jest dostarczana odpowiednia ilośc V, szczególnie w tak wymagajacym tytule jakim jest wieśiek 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...