Skocz do zawartości
blazej30

Laptop (z myszką i SSD) do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zapoznałem się z kilkoma tematami które się teraz przewijają i sam przejrzałem sklepy i mam już jakiś zarys tego co chciałbym kupić - potrzebuję jeszcze porady w kilku szczegółach.

Ogólnie laptop ma być dla koleżanki - cały budżet do 2000zł - w tym ma się zmieścić myszka i SSD (bo sądzę że dziś to absolutna konieczność). Z tym że SSD mogę bez problemu kupić oddzielnie i wmontować, bo zewnętrzny HDD też się bardzo przyda. Nie przedłużając - jeśli lapek nie będzie miał SSD - to do 1500-1600zł, jeśli będzie miał, to 1800zł.

Zastosowania - typowe codzienne typu szkoła, oglądanie filmów, granie w mało ambitne gry typu The Sims 4. Laptop ma być bez systemu. Ekran 15,6 matowy.

Mój obecny wybór padł na Dell Vostro 3546 lub 3558 - problem w tym że nie do końca łapię różnicę między nimi. Z tego co mi się wydaje, różnią się tylko RAMem i pojemnością HDD - mam rację? Różnią się wyglądem? Bo ogólnie to myślę że wybiorę 3546, bo te podzespoły są tam wystarczające.

Kwestia nr 2 - procesor i3 4005U - mało o nim słychać w internecie, stąd nie jestem pewny czy będzie dawał radę, żeby całość chodziła w pełni płynnie i tak w miarę normalnie.

Pyt. 3 - jest taka wersja tego lapka: http://www.x-kom.pl/p/241132-notebook-laptop-156-dell-vostro-3546-i3-4005u-4gb-128500-dvd-rw.html - ma dysk SSD - tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji, co to za dysk, może ktoś się orientuje? Bo ogólnie ja miałem zamiar kupić Samsunga 850 EVO 128GB, byłby to dobry wybór?

Pyt. 4 - czy może w końcu jest jakiś inny, lepszy notebook w tej cenie? Bo ogólnie przede wszystkim zależy mi na dobrym wykonaniu, w miarę bezawaryjności i sprawnej, płynnej pracy.

PS. Czy do takich gier jak wymieniłem (na niskich ustawieniach) warto jest dorzucać do dedykowanej grafiki?

Edytowane przez blazej30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ogólnie ja miałem zamiar kupić Samsunga 850 EVO 128GB, byłby to dobry wybór?

Zły.

EVO 850 nie ma 128GB a 120GB. Dyski w przedziale 120-128GB to tylko budżetowe rozwiązania a okolicach 200 zł mają sens. 120 GB za 300 to bezsens. W okolicach 350 już są 240-250GB ssd, np, EVO 850 250GB, MX200, BX100 (NIE BX200), Sundisk Plus 240GB.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Ponowię jeszcze pytanie:

Czy do takich gier jak wymieniłem (na niskich ustawieniach) warto jest dorzucać do dedykowanej grafiki?

oraz

Dell Vostro 3546 lub 3558 - problem w tym że nie do końca łapię różnicę między nimi

I jeszcze jedno - w sklepie Satysfakcja.pl znalazłem ten sam model 50zł taniej - co to jest za sklep w ogóle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie HD4400 w grach:
http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-4400.91979.0.html
Grywalność jedynie na LOW.. czyli detale niskie całkiem, komfort znikomy.

Postawiłbym na:

Acer E5-573G i3-4005U/8GB/128/DVD-RW GF920M

lub na:
Acer E5-573G i3-4005U/4GB/500/DVD-RW GF920M
Laptop jest dobrze wykonany, dobrze spasowany. Solidne do pracy podzespoły, z grafiką GeForce'a GT920M z pamięcia 2GB vRAM. Serwis 'door to door' 2-lata.

Wydajność w grach:
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-920M.138763.0.html
Tutaj pogra na najwyższych ustawieniach.

do tego dokupił:
Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD BX100

oraz 

Obudowa HDD ICY BOX 3.0 USB na dysk HDD, żeby używać jako zewnętrznego.

Wychodzi mi kwota 1943zł. Do tego dokupujesz:
Logitech M175 
Dobra mysz logitech'a w dobrej cenie.

Całość wychodzi za 2002zł. Wg mnie optymalny sprzęt.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie jest matowa, ale sprzęt jest bardzo dobry w dobrej cenie. Mieści się ze wszystkim w budżecie. Pijesz do propozycji z błyszczącą matrycą i zaraz podajesz taką samą. Trochę hipokryzja. Nie sądzisz?

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postawiłbym na:

Acer E5-573G i3-4005U/8GB/128/DVD-RW GF920M

lub na:
Acer E5-573G i3-4005U/4GB/500/DVD-RW GF920M
Laptop jest dobrze wykonany, dobrze spasowany. Solidne do pracy podzespoły, z grafiką GeForce'a GT920M z pamięcia 2GB vRAM. Serwis 'door to door' 2-lata.

Problemem może być brak pokrywy serwisowej - wymiana dysku nie powoduje wtedy utraty gwarancji?

Co do gier - jeśli lepiej unikać i3-4005U to w co powinno się pójść, bo jeszcze nie padł żaden laptop z innym procesorem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nic. W tej cenie najlepsze będzie i3.
Dysk wymieni Ci sklep, prosisz w uwagach do zamówienia o montaż, oni montują.
Gwarancji nie tracisz.

Co do myszki, to możesz się zainteresować jeszcze:

Logitech M235
Jest to nowszy model, lepiej wykonany z trochę lepszym sensorem i bardziej ergonomicznymi kształtami.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo słabe tandetne wykonanie. Podobnie jak lenovo z niższych serii. Jest ono polecane w najniższych kwotach, jeden z tańszych sensownych laptopów z i3ulv, którego można dostać za około 1200-1300zł. Przy 2 tys., poszukałbym czegoś lepszego. Fakt - co za tym idzie, w niskich pieniadzach oferuje mocne podzespoły, tylko do czego?

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem fizycznie w x-kom zobaczyć jakiegoś Asusa serii R556 i wygląda to całkiem obiecująco.

Zobacze jaką ofertę mi przygotują na ten model: http://www.x-kom.pl/p/254919-notebook-laptop-156-asus-r556lj-xo602h-i3-5005u-4gb-256ssd-dvd-win8-gf920.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi