gman Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Witam. Posiadam następujący zestaw- 2 letni (budżet +-1000zł) służy do użytku codziennego i grania CPU i3-3240 3,4GHz MOBO Gigabyte p61a-d3 PSU Chieftec gps-600a8 80+ MEM Goodram 4gb ddr3 GPU Gigabyte gt 430 1gb Postanowiłem wymienić kartę graficzną bo pewnie jest najsłabszym elementem . Oscylowałem pomiędzy gtx 960 a r9 380 ale wybrałem radeona przekonała szyna pamięci 256bit z tego co wiem jeden z ważniejszych elementów . Karta będzie 4gb ponieważ wygląda bardziej przyszłościowo a planuje dalszą modernizację (zmiana procka na jakąś i5 , dołożenie ramu) Wybór padł na ten konkretny model http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-box-strix-r9380-dc2oc-4gd5-gaming-770049/ Czy jest to słuszna decyzja ?? Zamierzam odpalić Wiedźmina 3 Proszę o szybką odpowiedź bo karta na promocji. Z góry dzięki za każdą radę :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) szyna pamięci w przypadku Radeona nie jest żadną przewagą wobec GTX960 a i 4GB VRAM zarówno w GTX960 jak i R9 380 nie jest przyszłościowe. Obie karty są tak samo wydajne. Geforce bierze mniej prądu przez co mniej się grzeje a co za tym idzie wykazuje się lepszą kulturą pracy. Obie karty są tak samo wydajne, w jednych grach minimalnie wygrywa jedna w innych minimalnie wygrywa druga. Edytowane 3 Lutego 2016 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Do i3 to raczej bym włożył gtx 960 4gb, cena bardzo podobna do r9 380, a jednak gtx będzie mniej obciążał procesor co przełoży się w tym wypadku na lepszą wydajność. Edit. zauważyłem, że planujesz i5 to wtedy bierz co wolisz. Edytowane 3 Lutego 2016 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepie Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja bym jednak postawił na gtx960 jako bardziej przyszlościowe, bo róznica wydajnościowa nie jest znaczna, spokojnie na razie ci wystarczy a do i5 też się nada, nawet teraz pograsz w większość tytułów. Asusa gtx960 strix nie grzeje się i chłodzenie jest zupełnie niesłyszalne, a przy dobrej wydajności ma mały pobór mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Brał bym GTX-a - przedewszystkim to nowa karta a nie ogrzewany kotlet jak R9 , kwestia wydajności i poboru prądu to tak jak mówi @Piehursson . GTX też ma lepsze wsparcie w sterach . Jedyny plus R9 to rzekome wsparcie DX12 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burrito Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 GTX 960 ma jeszcze przewagę w OC. Radeon kręci się słabo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) W Twoim przypadku GTX 960 ze wzgledu na procesor. AMD ma troszkę większy narzut na procesor. Ale nie popadajmy w paranoje z tymi gorszymi sterownikami od AMD. Nvidia też się ostatnio nie popisuje Reyden... Edytowane 4 Lutego 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burrito Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Nie troszkę większy narzut. Nawet na i7 jest to widoczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gman Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Dobra przekonaliście mnie na gtx 960 Pozostała kwestia jaki model. Mam 3 na oku Asusa http://www.x-kom.pl/p/260976-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx960-4096mb-128bit-directcu-ii-strix.html#specification Gigabyte http://www.x-kom.pl/p/251535-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-geforce-gtx960-4096mb-128bit-windforce-2x.html Evga http://www.komputronik.pl/product/282448/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_960_4GB_SuperSC_GAMING_ACX_2_0_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Nie troszkę większy narzut. Nawet na i7 jest to widoczne. Akurat największy problem z narzutem mają 290/390ki i Fury. W przypadku r9 380 i5 na 3.5Ghz już wystarcza. Sam testowałem w GTA V i już przy 3.5Ghz na i5 nie ma problemu z dropem fpsów, przy 4.5Ghz jest ich po prostu więcej. Ale 3.5Ghz spokojnie wystarcza do gry w stabilnych 60fpsach na mixie high/very high. Oczywiście testowałem w mieście w miejscach najmocniej procesorowych. @gman bierz Evga lub Asusa. Jakość bardzo podobna, ale EVGA jak coś ma lepszy serwis. Edytowane 4 Lutego 2016 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gman Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 Wybrałem tego Asusa ze względu na dłuższą gwarancje ma dłuższą gwarancje Wielkie dzięki za wszystkie rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...