noso Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 z USA jestem wlasnie w stanach i chcialbym kupic sobie laptopa no i mzoe jakos plyte glowa i cos tam jeszcze do kompa w Polsce pytanie : czy ma ktos doswiadczenie jak przewiesc sprzet z USA do POlski zeby ominac wiadomo CLo itd ( moze jakis kurier czy ianczej) , z gory dzieki za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Nie jestem pewien ale jeden laptop(jako osobisty) mozna przewieźć. Jeżeli jest inaczej proszę mnie zbesztać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 a czy czasem nie ma tak, ze nie ma cla na sprzet komputerowy ?? :roll: jak cos to nie bic mnie ! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aster Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 do jednego laptopa sie raczej nie przyczepia, ale przeczytaj warunki wnoszenia sprzetu na poklad, czyli co mozna wniesc itp. bo z tego co pamietam :/ to nie mozna brac do bagazu podrecznego zapasowych baterii itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Cło jest. Możesz coś wziąć w bagaż podręczny, albo wpakować do walizy. Jeśli celnicy nie będą zbyt gorliwi to oleją kwestie i przywieziesz... Jeśli kupujesz sprzęt poza granicami Polski to teoretycznie powinieneś zapłacić cło. Chyba, że sprzęt był kupiony wcześniej w Polsce a Ty z nim podróżujesz. Wtedy na granicy powinieneś zgłosić, że cuś takiego masz i dostajesz na to świstek i jak wracasz a celnicy się czepiają to pokazujesz im dokumenty wywozu... Pogmatwane, nie?? Tak czy owak musisz zaryzykować i spakować w walizę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 cła sie chyba nie płaci jak sprzet był uzywany (czytaj oddzielnie pudełko , brak kabla zasilającego itp.) z laptopem problemu byc nie powinno ale napewno beda go sprawdzać (nie wiem co oni robią z nim i po co ale widzilem kilka razy jak wkładali w szczeliny jakis cienki kawałek papieru czy czegoś no i oczywiscie x-ray) w zeszym roku sam chciałem sobie coś przywiesc ale nic ciekawego nie było (sklep o powierzchni ok 500m2 a wiekszosc zajmują kable , sieciówki i obudowy, a na mobo mały regalik i w witrynie 2 AMD i duzo wiecj pentium4 -jkos nie mogłem trfic na dobry sklep :( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 z USA wiozac laptopa to cla nie ma (na nowy) - pytalem mailem w UC tylko vat ci doliczą jak cie wezmą na kontrolę , w USa ci go sprawdza czy nie ma bomby ;) hehe baterie musisz wyjac przewozac i wlozyc osobno , laptopa najlepiej w plecaku, w Polsce moga cie przegladnac i wtedy byc moze vat musisz zaplacic jak masz fakturke/rach udowadniajacy pochodzenie. Empirycznie sprawdzone ze mozna przewiezc w plecaku nie gadajc z celnikami ;) - malo sie nakradną??zeby jescze biednemu polakowi vat kazac placic? ;) i nie rzucac sie w oczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake16 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ja "wywozilem" laptopa z polski jak lecialem na teneryfe , na teneryfie kupilem kamere cyfrowa , minidisc i kilka innych gadzetow i nikt sie nie przyczepil ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Zawsze wyjezdzajac z kraju z jakims sprzetem na granicy dawajcie liste co wywiezliscie bo w drodze powrotnej moga byc klopoty. Ja ostatnio musialem na spisywaniu sprzetu na granicy stracic z 30minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Jeszce mi sie nie zdarzyla kontrola przy powrocie z usa. Ostatnio wiozłem laptopa, nagrywarke, proca, grafike i dwie kości ram, żadnych pytań nie było. Co do brania na laptopa na pokład samolotu to nie ma sprawy, ja w nocy, po filmie, pogrywałem sobie w championship managera az mi bateria padła :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 z mojego info wynika ze mozesz przewozc sobe sprzet do ilustam sztuk jak bedziesz wiuzl z 10 laptopow to ci wat przywala a jak 1 i ta plyte to sie kwalifikuje chyba do drobiazgow turystycznych (pamiatki :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 do jednego lap[topa bez opakowan nikt sie nie powienien przyczepic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 aha przywiez jakies marzocchi bombery . manituo blacki i nne amortyzatory rowerowe tam sa tanie jak barszcz a u nas Drogie :) - pisze sie na taki sprzet :) ok 200 $ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 z USA wiozac laptopa to cla nie ma (na nowy) - pytalem mailem w UC tylko vat ci doliczą jak cie wezmą na kontrolę , w USa ci go sprawdza czy nie ma bomby ;) hehe baterie musisz wyjac przewozac i wlozyc osobno , laptopa najlepiej w plecaku, w Polsce moga cie przegladnac i wtedy byc moze vat musisz zaplacic jak masz fakturke/rach udowadniajacy pochodzenie. Empirycznie sprawdzone ze mozna przewiezc w plecaku nie gadajc z celnikami ;) - malo sie nakradną??zeby jescze biednemu polakowi vat kazac placic? ;) i nie rzucac sie w oczy :) Moze pijani byli jak Ci to mówili, albo sam coś piłeś, bo cło jest jak najbardziej i to całkiem spore. Wynosi coś koło 9%, jeśli produkt pochodzi z kraju, który ma podpisaną umowę z WTO czyli m.in. USA i Kanada, a jeśli z innego, to 30%, do tego oczywiście dochodzi VAT 22%. Czyli minimum jakie trzeba zapłacić to 30%. Oczywiście jest pewna kwota wolna od cła, ale są to groszowe sprawy, około 20, czy 40USD. Owszem cła nie zapłacisz za laptopa, którego tam wwiozłeś i zabierasz z powrotem, ale za kupionego w USA jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 z mojego info wynika ze mozesz przewozc sobe sprzet do ilustam sztuk jak bedziesz wiuzl z 10 laptopow to ci wat przywala a jak 1 i ta plyte to sie kwalifikuje chyba do drobiazgow turystycznych (pamiatki :D ) Możesz przewozić i jedną sztukę i Ci dowalą cło i podatek. Drobiazgi turystyczne są do określonej kwoty, za którą na pewno nie kupisz płyty, a już tym bardziej laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...