Skocz do zawartości
noso

Jak przewiesc sprzet z ..................

Rekomendowane odpowiedzi

z USA jestem wlasnie w stanach i chcialbym kupic sobie laptopa no i mzoe jakos plyte glowa i cos tam jeszcze do kompa w Polsce pytanie : czy ma ktos doswiadczenie jak przewiesc sprzet z USA do POlski zeby ominac wiadomo CLo itd ( moze jakis kurier czy ianczej) , z gory dzieki za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cło jest. Możesz coś wziąć w bagaż podręczny, albo wpakować do walizy. Jeśli celnicy nie będą zbyt gorliwi to oleją kwestie i przywieziesz...

Jeśli kupujesz sprzęt poza granicami Polski to teoretycznie powinieneś zapłacić cło. Chyba, że sprzęt był kupiony wcześniej w Polsce a Ty z nim podróżujesz. Wtedy na granicy powinieneś zgłosić, że cuś takiego masz i dostajesz na to świstek i jak wracasz a celnicy się czepiają to pokazujesz im dokumenty wywozu... Pogmatwane, nie??

Tak czy owak musisz zaryzykować i spakować w walizę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cła sie chyba nie płaci jak sprzet był uzywany (czytaj oddzielnie pudełko , brak kabla zasilającego itp.) z laptopem problemu byc nie powinno ale napewno beda go sprawdzać (nie wiem co oni robią z nim i po co ale widzilem kilka razy jak wkładali w szczeliny jakis cienki kawałek papieru czy czegoś no i oczywiscie x-ray) w zeszym roku sam chciałem sobie coś przywiesc ale nic ciekawego nie było (sklep o powierzchni ok 500m2 a wiekszosc zajmują kable , sieciówki i obudowy, a na mobo mały regalik i w witrynie 2 AMD i duzo wiecj pentium4 -jkos nie mogłem trfic na dobry sklep :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z USA wiozac laptopa to cla nie ma (na nowy) - pytalem mailem w UC tylko vat ci doliczą jak cie wezmą na kontrolę , w USa ci go sprawdza czy nie ma bomby ;) hehe baterie musisz wyjac przewozac i wlozyc osobno , laptopa najlepiej w plecaku, w Polsce moga cie przegladnac i wtedy byc moze vat musisz zaplacic jak masz fakturke/rach udowadniajacy pochodzenie.

Empirycznie sprawdzone ze mozna przewiezc w plecaku nie gadajc z celnikami ;) - malo sie nakradną??zeby jescze biednemu polakowi vat kazac placic? ;)

i nie rzucac sie w oczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszce mi sie nie zdarzyla kontrola przy powrocie z usa. Ostatnio wiozłem laptopa, nagrywarke, proca, grafike i dwie kości ram, żadnych pytań nie było.

Co do brania na laptopa na pokład samolotu to nie ma sprawy, ja w nocy, po filmie, pogrywałem sobie w championship managera az mi bateria padła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mojego info wynika ze mozesz przewozc sobe sprzet do ilustam sztuk

jak bedziesz wiuzl z 10 laptopow to ci wat przywala a jak 1 i ta plyte to sie kwalifikuje chyba do drobiazgow turystycznych (pamiatki :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha przywiez jakies marzocchi bombery . manituo blacki i nne amortyzatory rowerowe tam sa tanie jak barszcz a u nas Drogie :) - pisze sie na taki sprzet :) ok 200 $

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z USA  wiozac laptopa to cla nie ma (na nowy) - pytalem mailem w UC tylko vat ci doliczą jak cie wezmą na kontrolę , w USa ci go sprawdza czy nie ma bomby ;) hehe  baterie musisz wyjac przewozac i wlozyc osobno , laptopa najlepiej w plecaku, w Polsce moga cie przegladnac i wtedy byc moze vat musisz zaplacic jak masz fakturke/rach  udowadniajacy pochodzenie.

Empirycznie sprawdzone ze mozna przewiezc w plecaku nie gadajc z celnikami ;) - malo sie nakradną??zeby jescze biednemu polakowi vat kazac placic? ;)

i nie rzucac sie w oczy :)

Moze pijani byli jak Ci to mówili, albo sam coś piłeś, bo cło jest jak najbardziej i to całkiem spore. Wynosi coś koło 9%, jeśli produkt pochodzi z kraju, który ma podpisaną umowę z WTO czyli m.in. USA i Kanada, a jeśli z innego, to 30%, do tego oczywiście dochodzi VAT 22%. Czyli minimum jakie trzeba zapłacić to 30%. Oczywiście jest pewna kwota wolna od cła, ale są to groszowe sprawy, około 20, czy 40USD. Owszem cła nie zapłacisz za laptopa, którego tam wwiozłeś i zabierasz z powrotem, ale za kupionego w USA jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mojego info wynika ze mozesz przewozc sobe sprzet do ilustam sztuk

jak bedziesz wiuzl z 10 laptopow to ci wat przywala a jak 1 i ta plyte to sie kwalifikuje chyba do drobiazgow turystycznych (pamiatki :D )

Możesz przewozić i jedną sztukę i Ci dowalą cło i podatek. Drobiazgi turystyczne są do określonej kwoty, za którą na pewno nie kupisz płyty, a już tym bardziej laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi