oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Witam serdecznie. W ciągu najbliższego miesiąca zamierzam kupić sobie laptopa. Ogólnie będzie on jedynym komputerem w domu, więc będzie używany do przeglądania internetu, słuchania muzyki, oglądania filmów itp.+chciałbym nadrobić zaległości w grach (fajnie by było pograć w miarę najnowsze tytułu nawet na low, ale żeby było tych 40-50 fps'ów) + wirtualna maszyna z oprogramowanie STEP7 i TIA Portal. Ogólnie w głowie mam już mniej więcej co i jak laptop miałby mieć:1) CPU: i5-6300HQ // i7-6700HQ 2) RAM: 8GB // 16GB 3) 128GB SSD + 1TB HDD 4) GTX 960M 5) Ekran 17,3" 6) Koniecznie podświetlana klawiatura 7) Windows 10 Patrząc na powyższą specyfikację znalazłem laptopa Lenovo Y700-17, ale tutaj rodzi się kilak pytań do Was, drodzy użytkownicy:1) Czy przy tym co będzie robione na laptopie jest sens dopłacania ok 300zł do i7? Będę w stanie wykorzystać jej "potencjał"? 2) Pytanie podobne do powyższego - jest sens brania 16GB ramu? 3) Wiem, że do 14 lutego na x-komie jest promocja na SSD, ale obawiam się że nie wyrobię się do tego czasu, wiec nie rozpatruję tej promocji ;) Ale też pytanie - co to jest Express Cache 8GB?? Występuje w kilku z Y700. 4) Wg strony x-kom, laptopy Y700-17 z 960M występują w dwóch wersjach: a) samo GTX 960M; b) GTX 960M + Intel HD Graphics 530 -> czy to nie jest błąd w specyfikacji? czy nie jest tak ze każdy laptop ma integre która działa przy małym obciążeniu? W tym momencie w pracowniczym laptopie mam HD'ka + 940M i podczas normalnej pracy (kiedy działa HD) laptop jest bezgłośny. 5)... 6)... 7) Co się lepiej opłaca - brać lapka już z Windowsem, czy kupować oddzielnie? A może brać 8.1 i aktualizować do 10? Ten Lenovo Y700 z wyglądu fajny i specyfikacja w miarę wporzo, ale może macie jakieś inne propozycje? Dodatkowe pytanie - czy jest może sens poczekania dłużej, aż cena dolara spadnie? Kwoty jakiej mogę przeznaczyć na laptopa nie mam sprecyzowanej, ale przewiduje że w 5tysiakach powinienem się wyrobić. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) W konfiguracji musiał być błąd. Laptopy aktualnie jeśli mają grafikę dedykowaną to i mają integrę. Dysk z Express Cach'em to dysk hybrydowy, coś jakby pomiędzy HDD a SSD. W praktyce wygląda to tak, że ma trochę lepsze osiagi od zwykłego HDD, ale do SSD wciąż mu daleko.Jeśli masz zamiar stawiać na nim wirtualną maszynę to tak - warto zainwestować w i7HQ z większą ilością wątków i 16GB ramu. Taniej jest wziąć laptopa od razu z systemem. Lenovo Y700-17 i7-6700HQ/16GB/1000/Win10 GTX960M FHD Taka opcja byłaby dla Ciebie optymalna. Plus do tego w koszyku w miejscu na kod promocyjny dopisać kod: dysk-gratis i skorzystać z promocji na darmowy dysk SSD 128GB pod M.2. Byłaby to optymalna specyfikacja dla Ciebie i Twoich zastosowań - no i zamknąłbyś się w budżecie. Istnieje też opcja, jeśli twierdzisz że się nie wyrobisz - pod koniec promocji dokonać zamówienia laptopa z odbiorem w punkcie jeśli masz taki niedaleko. Zostaniesz poinformowany mailowo i sms'em jak będzie gotowy do odbioru, czyli będzie na Ciebie czekał, a masz na odbiór 10 kolejnych dni, więc grasz na czasie a promocja jeśli obowiazywała przy złożeniu zamówienia - będzie obowiązywała i przy odbiorze. To samo możesz także zrobić z jego wersją 15":Lenovo Y700-15 i7-6700HQ/16GB/1000/Win10 GTX960M FHD Także jest na nią promocja i możliwość uzyskania dysku SSD. Ta wersja ma trochę gorszą jakościowo matrycę ale to wciaż IPS dobry. Trochę niższe temperatury obudowy (parę stopni, w zależności od testu). No i wielkość matrycy - różnica 1,7" na przekątnej czyli jakieś +/- 4cm. ---- Z innych opcji 17" dla Ciebie, możesz zobaczyć: -----Acer VN7-592G i7-6700HQ/8GB/120+1000/Win10X GTX960M FHD IPS Odświeżony model Acer'a VN7-791g, bardzo dobra jakościowo matryca FullHD IPS matowa - wysokie oceny w testach. Dobrze spasowana obudowa, bardziej stonowany design. Solidne podzespoły jak wyżej, od razu z dyskiem SSD. Mniejsza ilość ramu, możesz doinwestować w kość później w tym przypadku (przekracza budżet). Ewentualnie jego starsza wersja: Acer VN7-791G i7-4720HQ/16GB/256+1000/Win8 GTX960 FHD Procesor 4-tej generacji Hasswell, ale również mocny 4-rdzenie 8-wątków o wysokim taktowaniu. Tutaj ram DDR3, od razu w optymalnej ilości. Szybki dysk SSD pod M.2 pojemniejszy, przydać się może pod wirtualkę - nie wiem ile tam planujesz na nią miejsca. Matryca równie dobra FHD IPS matowa jak w modelu wyżej. System operacyjny w zestawie. Jest też jeszcze ale w wyższych cenach:ASUS GL752VW-T4053T i7-6700HQ/8GB/1TB/DVD/Win10 GTX960 FHD EWV Asus z bardzo dobrą kulturą pracy, niskie temperatury pod obciażeniem. Bardzo dobrej jakości matryca EWV - odpowiednik IPS'a od asus'a. Wykonanie pokrywy może pozostawiać trochę do życzenia - jest dość 'giętka', mogłaby być solidniejsza. Mocne podzespoły. Możliwość upgrade'u o dysk SSD pod M.2 czy o dodatkowy ram (obsługuje do 32GB). Dysk HDD w zestawie - 7200rpm, trochę szybszy od standardowych. System w zestawie. Edytowane 7 Lutego 2016 przez wmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 W konfiguracji musiał być błąd. Laptopy aktualnie jeśli mają grafikę dedykowaną to i mają integrę. To w czym różnią się te laptopy (poza ceną): http://www.x-kom.pl/p/274389-notebook-laptop-173-lenovo-y700-17-i7-6700hq-16gb-1000-win10x-gtx960m-fhd.html a tym http://www.x-kom.pl/p/269219-notebook-laptop-173-lenovo-y700-17-i7-6700hq-16gb-1000-win10-gtx960m-fhd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
410N Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Jeżeli myślisz o kupnie systemu oddzielnie, to kup BOX'a, a nie tańszego OEM'a - gdy zmienisz komputer, to nie będziesz musiał ponownie zakupywać systemu. Moim zdaniem najlepiej od razu zakupić win10. Co do kursu dolara, to niestety nie wygląda to tak, że wraz z jego spadkiem, od razu spadają ceny elektroniki w naszych sklepach, więc nie ma powodu, by opóźniać zakup. Edytowane 7 Lutego 2016 przez 410N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Poprawiłem już link w 1 poście powyzej, wybacz - mój błąd.Różnica wynika w cenie, ze względu na system operacyjny. W wersji win10X (tak nazwanej przez sklep) dostajesz system operacyjny nie tylko na partycji recovery - wydzielonej na dysku, ale także w formie oryginalnej płyty z systemem operacyjnym. Edytowane 7 Lutego 2016 przez wmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Racja, skupiłem się na tej integrze HD, a nie zwróciłem uwagi co oznacza "X" przy Windowsie 10. wmk - co do acerów - wygląd w miarę fajny, ale patrząc na swojego pracowniczego F5-572G gdzie obudowa wydaje się jakby była wykonana z plasteliny to podziękuję. No i koniecznie musi być 17", 15'tek nie biere pod uwagę. I przyznam szczerze że zagrywka z 10'cioma dniami zwlekania jest dobrą opcją. To może się udać. Edytowane 7 Lutego 2016 przez oser92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) No tak, tylko te acer'y to przewodnie modele tego producenta dla ubiegłego roku. Musiałbys je zobaczyć na żywo, prezentują się całkiem dobrze i z pewnością lepiej od tego modelu z niższej serii jaki posiadasz. Ciesze się, że mogłem pomóc. Musisz tylko wziąć też pod uwage, że stan dysków może skończyć się wcześniej niż 14 lutego i promocja skończyć się może przed tym terminem który podałeś. Edytowane 7 Lutego 2016 przez wmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 OK. Tylko jeszcze pytanie - bo może nie doprecyzowałem - nie zamierzam łączenia procesów grania + uruchomionej maszyny wirtualnej. Obecny Acer akurat poza grafiką spełnia pokładane w nim założenia, lecz zależy mi na lepszej grafie i nie wiem czy i7 i 16GB jest koniecznością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Obecny acer? To znaczy?Myślę, że w Twoim wypadku im mocniejszy procesor tym szybsza/wydajniejsza praca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Acer F5-572G (i5-6200U, 8GB ramu, 940M, 128GB SSD+1TB HDD) NFS:MW(v2) jako gra działa ekstra, filmy związane z zawodnikami z listy MW tną na potęgę (ustawienia max poza wyłączonym aliasingiem). Przy działaniu na wirtualnej maszynie + przeglądaniu dokumentów na głównym kompie nie ma problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) No dobrze, na ten moment - ale jakbyś chciał to rozwinąć dalej? Co roku wchodzi coś nowego, wirtualka potrafi zeżreć i 8 wątków, wszystko zależy od Twojego zaangażowania w to co robisz. Jeśli masz taki budżet, to warto zainwestować.Możesz postawić w takim razie na start: Lenovo Y700-17 i7-6700HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD Upgrade ramu nie jest problematyczny, zawsze możesz dokupić w przyszłości kość, a na start budżet nie będzie nadwyrężony, jednakże wątpię żeby te kości potaniały bo DDR4 dopiero co się pojawiają sodimm'y.W przypadku zainwestowania:Lenovo Y700-17 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD Być może także Ci wystarczy w takim wypadku, są to dość mocne 4-rdzenie 4-wątki, z obsługą w pełni GTX'a nie będzie problemu. Jednakże procesor'a tutaj już raczej nie zmienisz, jest wlutowany w płytę główną - a mówię, jeśli chcesz dalej rozwijać tam to co robisz i się bawić dalej, to wielowątkowość procesora jest do wykorzystania, więc nie byłyby to pusto wydane pieniądze. Decyzja musi już należeć do Ciebie. Edytowane 7 Lutego 2016 przez wmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Wirtualka tylko i wyłącznie narzędzia związane z Automatyką i Robotyką. Ale argument "No dobrze, na ten moment - ale jakbyś chciał to rozwinąć dalej? Co roku wchodzi coś nowego" przemawia do mnie za tym, żeby dołożyć i wziąć i7 i 16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Z ramem nie będzie problemu, mówię to możesz dokupić sobie zawsze za XXX czasu. Gorzej z procesorem. Niby to 'tylko' czysto rachunkowe 20% różnicy między tymi procesorami, ale jednak pozostawia pewne wolne pole do działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Nie no, raczej jestem osobą która ostro "zapiepsza" na każdą zarobioną złotówkę, i nie wydaje na lewo i prawo kaski. Czyli mogę rozumieć, że i7 6700HQ jest rozwojowy, który w przyszłości w połączeniu z GTX960M nada się dalej do grania w najnowsze gierki na najbliższe "kilka" lat? Bo boje się, że to GPU jest NA TERAZ "w miarę ok" ale za kilka lat okaże się kupą i bez sensu okażę się branie i7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) No GPU jest bardziej na teraz, tzn. mobilny sprzęt jest daleko w tyle za sprzętem 'stacjonarnym'.Bardziej chodziło mi o pracę - w tym czym się zajmujesz.GTX960M aktualnie radzi sobie z każdą grą na wysokich ustawieniach - największy problem może stawiać W3, gdzie na wysokich w FHD jest na pograniczu grywalności (trzeba obniżyć trochę shadery i hairworks'a wyłączyć). Ciężko nagonić za techniką i stwierdzić, co będzie za jakiś czas. Edytowane 7 Lutego 2016 przez wmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Dobrze wiedzieć, że karta pokroju 750Ti to teraz taki wymiatacz... Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...