B3T0N Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 tak bedzie wkrotce wygladac moje WC musi je uciagnac PH802 wiec mam do Was prosbe koledzy po fachu - doradzcie mi , jak podlaczyc sensownie te bloki zeby pompa je przepchała uklad bedzie oparty na szybkozlaczkach pseudo festo 12/10 (nic mi tu nie gadac ze mala srednica - moja sprawa :P ) , bede modyfikowal lekko wnetrze nukleona wiec mam prosbe , czy moglby ktos z Was po prostu podlaczyc to wszystko , aby PH802 dawal rade - wyroznijcie jakos TROJNIKI (czy to maja byc Y czy T ) , bo musze jeszcze doliczyc je do ewentualnego zamowienia , a dla mnie to wazne BEDE BAAARDZO DZWIECZNY :D a oto i rysunek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 widze wszyscy siedza teraz w Paintach i maluja dla Ciebie. Ja tez sprobuje. Tylko0 kurcze szukam jak to polaczyc. Bo mysle, by np GPU i MEM dac jedno za drugim, a Nukleon, NB dac na trojnik. Potem SB chyba z mosfetem dac na trojnik. Ale to zobacze czy bede mial czas na rysunek. pozdrowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 mysle nad takim podlaczeniem :roll: staralem sie mniej wiecej rowno rozlozyc to :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 mysle nad takim podlaczeniem :roll: staralem sie mniej wiecej rowno rozlozyc to :roll: JA proponuję 2 wyloty z bloku na procku wykorzystać. Czyli bez żadnych trójników puścić od razu z każdego wylotu obieg na nb i sb i już układ staje się prostszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Pogadaj z Witchem. Musze sie z nim zgodzic ze przy takiej ilosci blokow i komplikacji ukladu stosowani takiej kombinacji trojnikow i polaczen jest bez sensu. Lepiej dac jakis rozdzielacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 JA proponuję 2 wyloty z bloku na procku wykorzystać. Czyli bez żadnych trójników puścić od razu z każdego wylotu obieg na nb i sb i już układ staje się prostszy... IMO to nie jest dobry pomysł. Może się okazać, że w jednym kanale jest większy opór i większość wody będzie wypływała jednym otwore i proc będzie bardzo nierówno chłodzony. IMO istnieją 3 opcje. 1. Połączenie takie, lub podobne jak zaproponowane na obrazku. Ale jest to dysyć ryzykowne. Chyba, że ktoś się pobawi z regulacją przepływu (a bez zaworków to będzie trudne - może jakieś przewężki w trójnikach czy na wlotach bloków). Zastosowanie żywcem, bez regulacji tego schematu grozi tym, że będą bloki, w których woda będzie (prawie) zupełnie nieruchoma. 2. Połączenie wszystkich bloków szeregowo - też raczej bezsensowne. 3. Zamontowanie rozdzielacza z możliwością regulacji przepływu (i, ewentualnie podłączenie pod jedno wyjście rozdzielacza 2-3 bloków szeregowo, np. na pamięci) IMO najsensowniejsze jest wyjście nr 3 (właśnie takie stosuję u siebie). Dzięki temu można wyregulować przepływ w każdym "kanale" i sensownie rozdzielić strumień. Ja kupiłem rozdzielacz ogrodowy Gardeny ("czterokanałowy"). Widziełem tu też zdjęcie innego patentu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 JA proponuję 2 wyloty z bloku na procku wykorzystać. Czyli bez żadnych trójników puścić od razu z każdego wylotu obieg na nb i sb i już układ staje się prostszy... IMO to nie jest dobry pomysł. Może się okazać, że w jednym kanale jest większy opór i większość wody będzie wypływała jednym otwore i proc będzie bardzo nierówno chłodzony. (...) :lol: tzn np z lewej bardziej :?: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ale nikt mnie nie dogoni , bo kupie sobie pare sloni wyscigowych ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ja widze to troche inaczej oczywiscie wszystkie trujniki Yhttp://ituriel.republika.pl/WC.JPG :arrow: Ituriel - link nie bardzo dziala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 un_x - nie zasmiecaj forum - mogles na priv. http://republika.pl/ituriel/images/wc.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 strasznie skomplikowane a jak zrobiłeś blok na ram karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 ITURIEL - hmmm wlasnie staralem sie nie rozkladac tego na dwa wyloty - poniewaz mialem taka akcje , ze przez jeden wogole woda nie chciala plynac , a przez drugi smigala - musialem zgniesc na chwile jeden waz , aby drugim wlotem poplynela woda - czyzby PH802 nmogl nie uciagnac takiej ilosci blokow ??? tzn teraz mam Miko M8 (shit) na GPU i spiralny blok na NB , ktore stawiaja straaaaszne opory przeplywu , ale pompa je ciagnie :D aha mam pytanie , bo niedlugo kupuje miedz - bo wydaje mi sie ze bedzie chyba wydajne to , jezeli zrobie blok na GPU i NB puste w srodku , bo odprowadzanie ciepla bedzie na calej jego powierzchnii ?? dobrze mysle ?? jak cos to mnie sprostowac proszę ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ja mam u siebie strumien rozdzielony na 2 wyloty (Nukleon). Fak, ze przy napelnianiu trzeba pompce troche pomoc, zeby mogla wypompowac powietrze z drugiego konca, ale tak poza tym to wszystko OK. Co do nierownomiernego rozlozenia temperatur to i tak woda zmiesza sie w pompce. Roznice temperatury wody w WC maja max. 0,3-0,5C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Lukas20: jak w jednym "kanale" woda Ci nie bedzie płynęła, to różnice będą duużo większe. Jak testowo złożyłem swoje WC, to jak otworzyłem wszystkie przepustnice na full, to w 2/4 kanałów woda stała. Ale rozdzielacz na szczęście ma regulację (dlatego wydałem na niego prawie 100PLN) - więc będę mógł sobie ładnie wszystko wyregulować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 tak bedzie wkrotce wygladac moje WC musi je uciagnac PH802 wiec mam do Was prosbe koledzy po fachu - doradzcie mi , jak podlaczyc sensownie te bloki zeby pompa je przepchała uklad bedzie oparty na szybkozlaczkach pseudo festo 12/10 (nic mi tu nie gadac ze mala srednica - moja sprawa :P ) , bede modyfikowal lekko wnetrze nukleona wiec mam prosbe , czy moglby ktos z Was po prostu podlaczyc to wszystko , aby PH802 dawal rade - wyroznijcie jakos TROJNIKI (czy to maja byc Y czy T ) , bo musze jeszcze doliczyc je do ewentualnego zamowienia , a dla mnie to wazne BEDE BAAARDZO DZWIECZNY :D a oto i rysunek brakuje mi tu bloku na twardziela?????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 ITURIEL - hmmm wlasnie staralem sie nie rozkladac tego na dwa wyloty - poniewaz mialem taka akcje , ze przez jeden wogole woda nie chciala plynac , a przez drugi smigala - musialem zgniesc na chwile jeden waz , aby drugim wlotem poplynela woda - czyzby PH802 nmogl nie uciagnac takiej ilosci blokow ??? tzn teraz mam Miko M8 (shit) na GPU i spiralny blok na NB , ktore stawiaja straaaaszne opory przeplywu , ale pompa je ciagnie :D aha mam pytanie , bo niedlugo kupuje miedz - bo wydaje mi sie ze bedzie chyba wydajne to , jezeli zrobie blok na GPU i NB puste w srodku , bo odprowadzanie ciepla bedzie na calej jego powierzchnii ?? dobrze mysle ?? jak cos to mnie sprostowac proszę ;p Mysle , ze PH802 sprosta ;-) sam mam hagena , wiec znam jego mozliwosci. zeby jednym kanalem woda nie chciala plynac - jesli opor hydrodynamiczny generowany przez bloki na mosfety i pamiatki jest zbyt duzy ; mozna by to jakosc skontrowac zaworkiem do kranu - z PCV ;P .. serio. Wydaje mi sie , ze moj schemat by byl dobry - problemem moze byc opor generowany przez bloki na mosfety. Moze wiec cos takiego martwi mnie tylko obecnosc bloku na sp - schemat powyzszy oraz moj poprzedni zaklada , ze opory blokow mb=sb=gpu , oraz mosfet=memorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 blok na mosfety bedzie wzdluz przewiercony i otwor bedzie srednicy ok 10mm , najprawdopodobniej tez tak bedzie z blokiem na GPU MEM - nie wiem jak jeszcze rozwiazac konstrukcje blokow na GPU NB SB , ale najprawdopodobniej beda puste w srodku - nie wiem jak sie to sprawdzi , jezeli nie , to bede kombinowal , aby stawialy jak najmniejsze opory przeplywu ITURIEL - ten drugi rysunek zaczyna mi przemawiac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 blok na mosfety bedzie wzdluz przewiercony i otwor bedzie srednicy ok 10mm , najprawdopodobniej tez tak bedzie z blokiem na GPU MEM - nie wiem jak jeszcze rozwiazac konstrukcje blokow na GPU NB SB , ale najprawdopodobniej beda puste w srodku - nie wiem jak sie to sprawdzi , jezeli nie , to bede kombinowal , aby stawialy jak najmniejsze opory przeplywu ITURIEL - ten drugi rysunek zaczyna mi przemawiac ;) CPC rev. 1 byl pusty w srodku :D I co potrafil?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 Hmm a ja znowu wyskocze z tym linkiem bo cały czas nie moge wyjść z podziwu... http://zerofanzone.co.uk/largepic.asp?pic=...0wc078l&ext=jpg ale rozwiązanie moze być dobre i dla ciebie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 wlasnie na tym sie bazuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...