batat Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 Cześć. Model zasilacza: be quiet! Straight power E7 600W. Mam go około 5-6 lat. Od pewnego czasu ma taki objaw, że przy włączaniu przyciskiem (tym z tyłu na zasilaczu) bzyczy chwilę (około 1 sekundy). Następnie naciskam przycisk "on" na obudowie i komputer uruchamia się lub nie. Często muszę próbować kilka razy wyłączać i włączać przyciskiem na zasilaczu zanim zaskoczy. Dodam jeszcze, że na czytniku kart pamięci jest dioda i zawsze zapala się na chwilę przy włączaniu zasilacza (potem gaśnie, chyba, że to była jedna z udanych prób ;) Nie wiem co o tym myśleć - od miesiąca trzymam komputer podłączony do gniazdka i zasilacz włączony - wszystko jest ok. Ale chciałbym go wyłączyć i włożyć nowy dysk ssd. I nie wiem czy ten zasilacz zagraża reszcie sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 Te bzyczenie to prawdopodobnie iskrzenie gdzieś na łączeniach, świadczące o słabym kontakcie. W pierwszej kolejności sprawdź połączenie kabel zasilający-zasilacz i samo gniazdo zasilacza(czy nie jest okopcone i czy piny nie są nadtopione. Jeżeli tam wszystko ok to czym prędzej trzeba zajrzeć do zasilacza (być może wystarczy poprawić jakiś lut) bo dalsze używanie doprowadzi do poważniejszej awarii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batat Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedź, będę musiał do niego zajrzeć. Nie znam się na tym totalnie, ale będę szukał na początek osmalonych miejsc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 być może to sam przycisk w zasilaczu się wyrobił od ciągłego przełączania, bo jak dla mnie prościej by było korzystać z listwy, a sam zasilacz pozostawiać włączony 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 A ja obstawiam, że ma wybulone kondensatory. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2016 Cytat być może to sam przycisk w zasilaczu się wyrobił od ciągłego przełączania Racja! W sumie to nawet bardziej prawdopodobne od gniazda wtyku zasilania. Nie wiem czemu nie pomyślałem o tym od razu. Tylko żeby sprawdzić ten badziewny chiński włącznik to też trzeba rozkręcić zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2016 jak to standardowy przełącznik to pewnie da się wymienić z tym, że trzeba mieć trochę doświadczenia z lutowaniem i bhp jak pisałem wyłączał bym z listwy, a zostawiał na włączonym zasilacz (włącznik, o ile to on, jak styka to powinien już działać jak nie będziesz ruszał) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...