Skocz do zawartości
Garona

UPC 250 i ASUS DSL-N66U problemy z wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam internet UPC 250 do tego modem Cisco EPC 3212. Po Neostradzie został mi Router ASUS DSL-N66U i postanowiłem wykorzystać go jako rozsiewacz wifi.

Najpierw podłączyłem tylko modem od UPC.

Wpisałem ipconfig i takie dane otrzymałem

- IPv4 85.333.80.120 

- maska 255.255.252.0

Przyjąłem że są to dane mojego modemu.

Następnie podłączyłem tylko Router i w nim są standardowe dane

- IP 192.168.1.1

- maska 255.255.255.0

Ustanowiłem nazwę sieci - hasło - szyfrowanie, następnie w zakładce LAN ustawiłem ustawiłem ip i maskę z modemu i wyłączyłem DHCP.

Wyłączyłem modem i router i podpiąłem w taki sposób Modem - LAN Router - LAN z Routera do kompa. Uruchomiłem i niby jest ok ale, nie raz trzeba kilka razy restartować sprzęt żeby złapało internet po kablu, ponadto urządzenia z wifi raz im się uda połączyć z siecią, innym razem w urządzeniach pojawia się .... " uzyskiwanie adresu ip ".

Ma ktoś pomysł dlaczego jest problem z wifi, gdy miałem Neo, ile urządzeń chciało połączyć się z siecią wifi tyle się łączyło, a tu loteria raz się uda a raz nie.

Internet przez modem po kablu hula bez zająknięcia, ale już z wifi jest problem.

Poproszę o pomoc.

Ps. nie jestem megamocny w tym, więc w przypadku pomocy proszę o nie branżowy język.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro wyłączył w Asusie DHCP to jak to ma działać? Cisco 3212 to modem nie router. I to jest jego największa zaleta. Najlepsze urządzenie jakie można dostać od operatora (mam go również) jeśli masz własny router.

Tak jak Klaus napisał. Modem podłącz do gniazda WAN i włącz DHCP.

Najlepiej wgraj przy okazji najnowszy firmware, przywróć ustawienia fabryczne, ustaw wifi po swojemu i reszty nie dotykaj.

Taptaptap Mlais M52

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2016 o 04:38, radiergummi napisał(a):

No skoro wyłączył w Asusie DHCP to jak to ma działać? Cisco 3212 to modem nie router. I to jest jego największa zaleta. Najlepsze urządzenie jakie można dostać od operatora (mam go również) jeśli masz własny router.

Tak jak Klaus napisał. Modem podłącz do gniazda WAN i włącz DHCP.

Najlepiej wgraj przy okazji najnowszy firmware, przywróć ustawienia fabryczne, ustaw wifi po swojemu i reszty nie dotykaj.

Taptaptap Mlais M52

Wgrałem nowy Firmware, modem podłączyłem pod WAN Routera i włączyłem DHCP i wogóle nie chce się połączyć, po LAN jest net po kablu ale nie ma wifi. Popróbuję innych ustawień, chociaż brak mi pomysłów, a domownicy krzywo patrzą na brak WIFI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z modemu do routera po WAN neta brak, z modemu do routera po LAN net jest i tu zaczynają się szopki.

Nadmienię że wykorzystałem Wasze sugestie, jak też z tego linku

http://forum.purepc.pl/topic/362238-problem-z-routerem-upc-pod%C5%82%C4%85czenie-swojego-routera/

jedynie co osiągnąłem to :

kilka urządzeń mobilnych z włączonym wifi i komputer z netem po kablu - wszystko z rzeczonego routera, uruchamiamy modem, następnie router i teraz loteria raz połączą się dwa z kilu urządzeń z wifi a komp nie, innym razem komp i jedno z urządzeń z wifi, a na pozostałych widać napis " uzyskiwanie ip "

Miałem neostradę i wszystkie urządzenia łączyły się normalnie, tutaj jak za karę. Powoli dochodzę do wniosku że ten router o kant d..y potłuc i nic z niego nie wyduszę. Szkoda bo tani cholernik nie był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.02.2016 o 18:22, radiergummi napisał(a):

Router jest fajny. Coś musisz źle robić.

Taptaptap Mlais M52

Ciężko się z tym nie zgodzić, szukam i szukam jakiegoś tutorialu i ni w ząb, znaleźć nie mogę.

Może to Wam pomoże rozeznać się w jego zasobach, od 5:35 jest to z czym się borykam.

Edytowane przez Garona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi