Skocz do zawartości
wojs

LTR-52246S NISZCZY płytki!

Rekomendowane odpowiedzi

Przy nieprawidłowym umieszczeniu płytki na tacce, napęd dziurawi nam warstwę zapisu!

Dołączona grafikaDołączona grafika

Robią to dwie ostre krawędzie umieszczone nad tacką u wlotu do napędu!

Prawdopodobnie wadę tę mają wszystkie nowsze nargrywarki LITE-ON!

Mam na to sposób! :)

Uciąłem 1x 2cm kawałek patyczka do czyszczenia uszu. Przeciąłem ten kawałek wzdłuż (na pół)

i obie te połówki nakleiłem na te krawędzie w ten sposób:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Wow! Długo się zastanawialem, co tu dać i... to było najlepsze :)

Zwłaszcza po tym, jak bezradnie oglądałem agonię kolejnej płytki (tym razem kumpla)!

Sorki z tę nieśmiałą propozycję, ale może by to dać na FAQ, albo ggdzieś przykleić? :? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się kopiuje 50 płytek pod rząd, to może się człowiekowi zdarzyć włoąyć ją o 5 mm przesunietą na krawędź. Z pośpiechu!

Poza tym jesli chodzi o szlifowanie, to gratuluję pomysłu. 2mm szparka a blacha grubosci 1mm! Powodzenia! :twisted:

No, chyba, ze chcesz cały napęd rozebrać na kawałki i szlifować na warsztacie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to skandal!

Ciekawe czemu w moim Teacu nic takiego sie nie wydarzylo, mimo ze nie raz zle wlozylem plytke. Mysle ze w Plextorach tez sie nie zdarza zeby jakas wystajaca blacha szorowala po plycie! Na twoim miejscu wymienilbym na cos innego. Na cos co nie sprawi takich niespodzianek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy nieprawidłowym umieszczeniu płytki na tacce, napęd dziurawi nam warstwę zapisu!

Takie cos moze sie zdarzyc praktycznie w kazdym napedzie. Swoja droga, skoro te ostre krawedzie sa z gory, to jak niszcza dolna czesc plytki?

Robią to dwie ostre krawędzie umieszczone nad tacką u wlotu do napędu!

Jak sie uprzec, to te dwie male krawedzie po bokach, tez moga stanowic zagrozenie :D

Prawdopodobnie wadę tę mają wszystkie nowsze nargrywarki LITE-ON!

Nie zniechecaj ludzi do sprzetu Lite-On. Tez mam nagrywarke tej firmy i jeszcze nigdy nie uszkodzilem plyty w sposob, jak na zdjeciach. Ostroznie wkladac i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się kopiuje 50 płytek pod rząd, to może się człowiekowi zdarzyć włoąyć ją o 5 mm przesunietą na krawędź. Z pośpiechu!

Poza tym jesli chodzi o szlifowanie, to gratuluję pomysłu. 2mm szparka a blacha grubosci 1mm! Powodzenia!  :twisted: 

No, chyba, ze chcesz cały napęd rozebrać na kawałki i szlifować na warsztacie!

Nic nie mówiłeś, że to metal...

Nie widze żadnego trudnego problemu w odkręceniu 4 śrubczek, a i szlifowac na warsztacie nie trzeba, wystarczy jeden pilnik :!: No chyba że się komuś nie chce :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cos moze sie zdarzyc praktycznie w kazdym napedzie. Swoja droga, skoro te ostre krawedzie sa z gory, to jak niszcza dolna czesc plytki?

Zastanow sie co piszesz... sa u gory i niszcza gorna czesc plytki... nosnik czyli warstwa nagrywana jest nanoszona na gore plytki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam tego Lite-Ona o któym mowa i jeszcze mi isę nie zdarzyło abym tak zniszczył płytkę. Przedchwilą zrobiłem mały test : na różne sposoby źle wkładałem płytkę i ani śladu zarysowania a co dopiero o dziurce. Jak dla mnie jest to bezsensowny topic.

LITE-ON RULEZZZZZZZ :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez dluuuugi czas mialem Lite-on 48125W i nagralem blisko 800-900 plytek :!: No fakt spalily mi sie az... 2plytki 8) ale przez moja nieuwage. Dlatego nie mam co narzekac.

Nie dawno zamienilem go na nowszy model - czyli ten o ktorym mowa i jak na razie nie narzekam na niego... i mysle ze juz tak zostanie :) :D :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie kilka plutek porysalo juz przez Cd-Rom ale to dlatego ze cd wlozeylem do polowy na tacke i jak sie chowla tacka to pol cd wystawalo i tak sie troszke porysalo ale jeszcze nigdly nie zdarlem warstwy odbijajacej.

ps.Posiadam nagrywarke Liteon Ltr-48125S i nie mam powodo do nazekan jedna plytke spieprzylem ale z mojej winy.

I nie widze powodu dlaczego ktos mailby kupowac Teac'a

(tak jak niektozy twierdza)

Pozdrawiam Egeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest raczej wina kiepskiej jakości nośnika!!! Nagrywam już ponad 2 lata i z tego co zauważyłem nie każda "najlepsza firma" (a co za tym idzie cena płytki) robi najlepsze płytki. Przykładem niech będzie emtec/basf czy philips, gdzie po roku zaczeły się robić dziwne bąbelki po czym zaczał odpadać lakier!!! W ten sposób straciłem około 30 płyt!! Zaś takie datexy czy mediasonici cały czas się jescze trzymają!! Jescze nigdy nie zawiodła mnie firma Verbatim. Radzę unikać płyt z "błyszczącą" srtoną na napis, tz oemki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi