Crescendo1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam, jest to irytujący problem ponieważ mam kilka opcji które chciałbym mieć ustawione po swojemu a co uruchomię komputer (nie zawsze się to zdaża ale powiedzmy że co drugie/trzecie uruchomienie) to dostaje wiadomość że zresetowano ustawienia do domyślnych. I teraz pytanie, dlaczego? Mam pewne podejrzenia że to przez to że po wyłączeniu komputera wyłączam również listwę. Ale zawsze czekam aż komputer wyłączy się do końca.. rozumiem gdyby działał a ja po prostu bym go odłączył od zasilania ale tak nie robię. Co do tego jakie opcje zmieniam bo to też możliwe że któraś z nich to powoduje: PEG0 - GEN X na gen2 Onboard LAN na disabledSerial (Com) Port 0 na disabledIntel Smart connect technology na disabledEup 2013 na enabledRestore after AC Power Loss na power onWin8 feature na enabledMsi fast na enabledWake up event by na osFull screen logo display na disabledNa boot zostawiam tylko dysk twardyCPU Ratio na 34Ring ratio na 34Dram Frequency na 1600Cpu memory changed detect na disabledExecute disable bit na disabledIntel virtualization tech na disabledIntel vt-d tech na disabledIntel c-state na enabledC1e support na enabledLaketiny feature na enabledRatio limit na 34Cfg lock na disabledI prędkość wentylatorów na minimalną Czytałem też że może to być problem z baterią płyty głównej, komputer mam dopiero od pół roku ale jaka jest na to szansa? Nigdy nie wymieniałem takiej baterii a nie chciałbym nic uszkodzić. Komputer taki jak w sygnaturze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Jeżeli resetuje się również data/godzina to na pewno bateria płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 @up, a jeśli nie, to może być wina biosu. Autorze, aktualizowałeś bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Odkąd ją mam jeszcze żadne aktualizacje nie wychodziły. Z godziną nie mam żadnego problemu ale sprawdzę czy się zgadza gdy kolejny raz zresetuje ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Jak to nie wychodziły? Najnowszy bios to 1.9: https://pl.msi.com/product/motherboard/support/H81M-P33.html#down-bios Nie sugeruj się Live Update ani nie używaj go to aktualizacji, bo to [ciach!]iany programik i błędne info podaje o dostępności najnowszego biosu/sterowników. Sprawdź jaki bios masz u siebie (górny pasek w biosie albo w cpu-z, zakładka mainboard) PS. Tego Win10 to masz z upgrejdu czy czysta instalacja? Po upgrejdzie warto zrobić czystą. Edytowane 11 Lutego 2016 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Sprawdziłeś posiadaną wersję bios i najnowszą na stronie czy bazujesz na tym, co mówi ci jakiś programik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) @grzechotnik Od nowości mam wgraną wersje 1.9 a Windows 10 był zainstalowany na czysto tylko, że jeszcze przed tymi wszystkimi aktualizacjami, jeszcze w sierpniu Dodam że jedyny dysk jaki mam w komputerze to SSD, właśnie włączyłem hotplug dla sata który domyślnie jest wyłączony, może to coś zmieni. Ciekawią mnie takie ustawienia jak np Eup2013 który powinien oszczędzać energię ale może on to powoduj? Edytowane 15 Lutego 2016 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Raczej wątpliwe, że Eup 2013 czy opcje oszczędzania energii powodują ten problem, chyba że podkręciłeś procesor, wtedy należy je wyłączyć. W czym Ci przeszkadza Execute disable bit, że wyłączyłeś? Bezpieczniej mieć to włączone. I po co wyłączyłeś Onboard LAN? Korzystasz z zewnętrznej karty sieciowej? Jeśli nie i masz podłączony kabel do portu Ethernet, to być może płyta przy rozruchu sama włącza kartę sieciową i przy okazji resetuje inne ustawienia biosu. MSI robi raczej kiepskie biosy. Napisz też, jaki masz zasilacz. Edytowane 15 Lutego 2016 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 Procesor jaki mam, sam widzisz. Zablokowany. Ale podkręciłem o 200mhz bo na tyle pozwala turbo. Execute disable bit wyłączyłem bez żadnego powodu, wychodzę z założenia że jak coś mi się nie przyda to wyłączam. Jakie mogą być problemy jeśli jest to wyłączone? Ethernetu nie używam, za to mam modem LTE czyli jeśli można to nazwać zewnętrzną kartą sieciową to tak. A na boocie wyłączyłem wszystko poza SSD, w tym kartę sieciową. Zasilacz to Antec VP500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Execute disable bit to sprzętowe zabezpieczenie przed malware/wirusami, dlatego domyślnie powinno być włączone. Jeszcze napisz, czy pamięci ręcznie ustawiłeś na te 1600 MHz czy przez profil XMP? Najlepiej daj screena z CPU-Z, zakładka SPD. Edytowane 15 Lutego 2016 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2016 Ręcznie, bios ustawia na 1333mhz, a przez XMP nie wiem jak. Ale RAM fabrycznie ma 1600mhz Właśnie zauważyłem że godzina była przestawiona o jakieś 10 minut ale już się sama zsynchronizowała. To może rzeczywiście coś z tą baterią. Póki co ustawienia trzymają ale myśle że to kwestia czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2016 Ja bym się przyjrzał bliżej ramowi - podobny przypadek miałem, że po ręcznym ustawieniu ramu płyta resetowała ustawienia i ram 1600MHz ustawiała na 1333 - w moim przypadku pomogło przeczyszczenie styków (a może samo wyjęcie i włożenie z powrotem wystarczyło). Słaba bateria w stosunkowo nowej płycie wydaje się mało prawdopodobnym winowajcą (chyba, że płyta z drugiej ręki i ktoś mógł podmienić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2016 Ręcznie, bios ustawia na 1333mhz, a przez XMP nie wiem jak. Być może to dlatego Ci się resetuje, bo zmieniasz ręcznie tylko taktowanie, nie ruszając timingów. Użyj XMP i daj znać. Zakładka OC po lewej stronie, przewijasz aż trafisz na opcję XMP (extreme memory profile), klikasz, zmieniasz na Enabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Dzisiaj odchodząc od komputera wyłączyłem jeszcze jak zwykle listwę. Przy następnym uruchomieniu znowu się zresetowały, tak to wygląda @grzechotnikNiestety nie mam takiej opcji, na pewno bym jej użył. Chyba, że jestem ślepy to dam screen z tej zakładki (ustawienia fabryczne) Ewentualnie mogę ustawić ręcznie jeszcze timingi tylko powiedz na jakie Edytowane 19 Lutego 2016 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Ewentualnie mogę ustawić ręcznie jeszcze timingi tylko powiedz na jakie Takie jak pokazuje CPU-Z > zakładka SPD > Timings Table > XMP-1600 Komunikat o przywróceniu ustawień domyślnych i "Press F1 to setup" zazwyczaj pokazuje się, kiedy podłączasz do komputera nowe urządzenie (np. dysk, nowe pamięci). Możliwe też, że jakieś urządzenie powoduje resetowanie. Może ten Twój modem LTE czy jakieś inne urządzenie na USB? Spróbuj odłączać je po kolei i metodą prób i błędów może dojdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Do komputera cały czas mam podłączone te same urządzenia, podzespoły. Nawet jakiegoś pendrive mało kiedy podłączam. Pod USB jest tylko modem, myszka i klawiatura. Nawet jeśli to przez ten modem to nic nie mógłbym z tym zrobić. A metoda prób i błędów nie wyjdzie bo nie przy każdym uruchomieniu ustawienia się resetują tylko dosyć losowo. Timingi ustawione, tylko nie mam opcji tRC, zobaczę czy teraz coś się zresetuje. Przyjrzałeś się dokładnie tym opcją które ruszam czy to przez żadną z nich? Edytowane 21 Lutego 2016 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...