Skocz do zawartości
Gość

Recka Gigabyte GA-7N400 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując do temetu: Mam GA7N400-L1 (czyli nie Pro) i mam Antka 1700XP+ cooler Falcon Rock. Bez kręcenia mam temp. na procku ~35st. ( win + kilkanaście progsów w tle + buszowanie w necie ) ale System Temp. mam 42-45st. czy to nie jest dziwne????? może płyta ma powalone wskaźniki :?:

A i jeszcze jedno czy można jakoś po oznaczeniu procka sprawdzić czy to Palomino czy T-bred????

Dzieki z góry

I jeżeli powtórzyłem pytania z innego tematu to sorki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam GA7N400-Pro i procka 1700XP+ podkreconego na 2400XP+ i odziwo mam takie same temp. ??

No i mam pytanko czy dobrze zrobiłem podkręcając procesor w ten sposób: FSB ustawiłem na 200 wiec pamiatki działają mi na 400, podniosłem napięcie na procku o 0.1 i mnożnikiem ustawiłem go tak żeby dawał mi 2400.

Napiszcie prosze czy dobrze zrobiłęm ??

Za wszelkie rady i uwagi z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... FSB ustawiłem na 200 wiec pamiatki działają mi na 400...

No i do tego pytanie jakie te pamięci masz bo jak to np. SD-RAM to nominalnie powinny chodzić na 200mhz czyli bylyby 2x przekrecone.

Ja narazie tylko FSB ruszyłem na 140 i DDR266 chodzą mi na 280 ale strach bo to jakieś noname. Jak zmienie niebawem na Kingstony albo cosik leprzego to bujne dalej.

A próbowałeś w biosie zmniejszyć taktowanie pamięci??

Ja posiadam GA7N400-Pro i procka 1700XP+ podkreconego na 2400XP+...

....FSB ustawiłem na 200 wiec pamiatki działają mi na 400, podniosłem napięcie na procku o 0.1 i mnożnikiem ustawiłem go tak żeby dawał mi 2400.

Czyli mnożnik masz na 10?? bo 2400XP+ to coś 2000MHz

To nie lepiej było mnożnik na 12 i FSB na 166. Pamiątki mniej przekręcone ( zależnie jeszcze od tego jakie to kości )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VRx napisal:

No i do tego pytanie jakie te pamięci masz bo jak to np. SD-RAM to nominalnie powinny chodzić na 200mhz czyli bylyby 2x przekrecone.  

Kolego - i ty udzielasz tu rad ???

Wytłumacz mi jakim cudem można by wsadzić SDRAM'y w gniazda DDR ??

hyhy ;))

zastanoow sie ;)

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy ;))

zastanoow sie ;)

pozdro...

Fakt że przykład z SDRamem byl kiepski to nie oznacza ze nie mogly to byc DDR'y 266 przekrecone na 400. Nie uważasz???

A co do kolegi to nie chciałbym abyś tak pisał - wódki z Tobą nie piłem, a z kolegami pije wódke :wink:

Poza tym Twoją wypowiedzią wyniosłeś się na szczyt tych naj...

tylko dlaczego wcześniej nie odpisałeś w tym temacie na pytanie dot. płyty ramów i podkręcenia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy ;))

zastanoow sie ;)

pozdro...

Fakt że przykład z SDRamem byl kiepski to nie oznacza ze nie mogly to byc DDR'y 266 przekrecone na 400. Nie uważasz???

A co do kolegi to nie chciałbym abyś tak pisał - wódki z Tobą nie piłem, a z kolegami pije wódke :wink:

Poza tym Twoją wypowiedzią wyniosłeś się na szczyt tych naj...

tylko dlaczego wcześniej nie odpisałeś w tym temacie na pytanie dot. płyty ramów i podkręcenia??

pokaz mi kto wykrecil 266@400 ??? 8O na wyselekcjonowanych 333 uzyskuje sie 400 (200 mhz) nawet czasem 410 (205) no moze 420 ale nic wiecej. poza tym jakie SDRAMy chodzily na 200mhz 8O. Sorry ale twoja wypowiedz odebralem dokladnie tak samo jak ChomiK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemqa mam do was pytanie. Czy bios w tej plycie tej bez PRO czyli L1 jest taki sam jak w PRO i czy mozna zmieniac napiecie od 1.1 do 1.85 i wzwyz dzieki + 5% 7,5% i 10%. Bo na tym VAXie wkurza mnie mozliwosc zmiany tylko napiecia w procentach nie moge obnizyc wogole napiecia. A i jeszcze jedno co jest tak powalone z tymi fsb znowu jakos automatycznie sobie ustawia to fsb i blokuje mnozniki.

Cytuje:

"Zmiana mnożnika i podbijanie napięcia wymaga wyjaśnień.

Otóż przedział zmiany mnożnika zmienia się wraz z FSB ! I tak dla FSB 133 znikają mnożniki od x5.5 do x7, a dla FSB 166/200 niedostępne są te od x5.5 do x8. Nie ma też x12 i x12.5. Dla FSB 133/166/200 dostępne są natomiast mnożniki od x13 do x22.5. Nieco zagmatwane ale działa :) "

Czyli jak ja mam zamiar puscic swojego Palomino na 7.5 x166 to nie bedzie mi chodzil tylko bede musial 8x166. Jak tak bedzie to bede musial zrezygnowac z tego zakupu tej plyty.

Mam nadzieje ze nie ma zadnych zworek znowu na tej plycie do fsb i mnoznika?? Jak mozecie od odpowiedzcie na moje pytania bo mialem zamiar kupic ta plyte ale narazie sie wstrzymam.

Dzieki

pozdro Peter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które nie chodziły??

p.s. kolejna osoba, która wcześniej się nie odezwała jak ktoś pomocy potrzebował.

rzuc mi screena ;) :lol: chce to zobaczyc SDRAMy ktore chodzily na 200 mhz a moze jeszcze w synchro??? :lol:

p.s. co do pomocy to nie wtracalem sie bo akurat ten topic mnie zabardzo nie interesowal na poczatku wyrazilem swoja opinie i tyle a potem szczegolnie go nie obserwowalem tylko pobieznie jednak jak ktos zaczyna farmazony pisac to wtedy IMHO trza sie odezwac ;) :D nawiazujac do pomocy to nigdy nie jest za pozno ;) i zawsze jesli potrafie moge pomoc :) jak rozpoznac t-breda od palomino jest na to kilka sposobow

1. software'owo zainstalowac program taki jak np.: sisoft sandra 2003 tam wszystko pisze,

2. t-bred ma bardziej prostakatny i mniejszy rdzen niz palomino

3. t-bred ma tranzystorki na gornej czesci proca a palomino na dolnej

co do temp. chipsetu to na mobos GB zawsze byla wysoka wymien radio na NB na np.: zalmana NB32J a przy okazji paste na jakas na bazie srebra i bedzie OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie na jednej stronie pisze się o 2*DualDDR a na drugiej o SDRam200Mhz. Swoją drogą to 2*Dulam ma sens jak ktos ma 4*256mb i nie chce wymieniać pamięci na 2*512 ale na pewhno zmniejszy to stabilność podniesie zurzycie prądu i nie podniesie wydajności. A co do SDRAM to ostatnio widziałem w cenniku coś takiego "DDR SDRAM333 - 150zł" więc nie dziwnie się że ktoś daje takie przykłady.

CO do kręcenie to według mnie lepiej podnosić FSB a jedynie dobijać mnożnikiem zawsze tak było ale moze coś się zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos wie gdzie mozna znalesc recke tego GigaByte ale w wersji L1? Na Google nic nie znalazlem(oprocz strony z N. Zelandi ktora nie chce sie otworzyc). Przymierzam sie do zmiany sprzetu i jestem w kropce. GA7N400-L1, K7N2 Delta-L czy SL-75FRN2-L. Sam juz nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie na jednej stronie pisze się o 2*DualDDR a na drugiej o SDRam200Mhz. Swoją drogą to 2*Dulam ma sens jak ktos ma 4*256mb i nie chce wymieniać pamięci na 2*512 ale na pewhno zmniejszy to stabilność podniesie zurzycie prądu i nie podniesie wydajności. A co do SDRAM to ostatnio widziałem w cenniku coś takiego"DDR SDRAM333 - 150zł" więc nie dziwnie się że ktoś daje takie przykłady.  

CO do kręcenie to według mnie lepiej podnosić FSB a jedynie dobijać mnożnikiem zawsze tak było ale moze coś się zmieniło.

wiesz rozumiem wszystko ze mozna wyczytac w jakims cenniku czy cos.. :lol: chociaz w tym to mozna naprawde takie rzeczy znalezc ze siasc i plakac a nie sie smiac... a jak pomysle ze jeszcze tacy ludzie kompy skladaja grrr.... tak czy siak do wyczytanych informacji trza tez chyba troche pomyslunku wlozyc nieuwazasz?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzuc mi screena ;) :lol: chce to zobaczyc SDRAMy ktore chodzily na 200 mhz a moze jeszcze w synchro??? :lol: 

Screena Ci nie rzuce bo juz rok jak SD-RAM'a sprzedałem ostatniego, po drugie teraz płyta SD-RAMów mi nie łyknie.

A co do synchroniczności to z czym miałyby synchronicznie pracować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screena Ci nie rzuce bo juz rok jak SD-RAM'a sprzedałem ostatniego, po drugie teraz płyta SD-RAMów mi nie łyknie.

A co do synchroniczności to z czym miałyby synchronicznie pracować?

Odpowiadajac na twoje pytanie : widocznie jeszcze tego nie wiesz, ale pamieci mozna ustawiac do pracy synchronicznej z szyna systemowa jak i praca niesynchroniczna .kolega sie smial ze "moze 200 mhz na sdr-ach i synchronicznie" bo ja nigdy nie widzialem chipsety pod sdr-y pracujacego z szyna 200 mhz :-). Po rzeczytaniu twoich postow moge powiedziec tyle, ze brakuje ci wiedzy , nie wiesz do czego uzywac pewnych slow i przez to sa problemy ze zrozumieniem Ciebie przez innych. Rozbawilo mnie jeszcze jedno stwierdzenie 2 x dual ddr. Ja nigdy o czyms takim nie slyszalem. gigabyte po prostu pomyslal przy konstrukcji plyty i umowliwia prace stosujac dual ddr z zastosowaniem 4 kosci. wiekszosc mobo na nf2 ma tylko 3 sloty (2 kosci SC lub 2 kosci DC) a w gigabyte mozna stosowac 2 kosci SC lub 4 kosci DC i na tym polega trick :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ja napisałem coś o 2xdual DDR ????? 8O

niezle czytac umiesz :wink:

Co do synchro to pytałem zależy z czym?? Jaki procesor płyta .....

Jezeli myslisz o np. 1700xp to raczej synchro nie będzie bo tutaj aby uzyskać 1446 MHz musisz szyne na 133 ustawić.

Jakby nie patrzeć to nie jest synchroniczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im wiecej kostek tym nizsza stabilnosc przy wysokich timingach (problem z synchronizacja). wszak latwiej jest podkrecac na 1 kostce pamieci niz na 2

Właśnie. Może mi ktoś powidzieć czy lepiej będzie mi podkręcać na 2x 256 czy 1x 512, bo podobno 512 gorzej znoszą OC niż 256, ale z drugiej strony jak napisał Lancer OC lepiej wychodzi na 1 kostce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ja napisałem coś o 2xdual DDR ????? 8O 

niezle czytac umiesz  :wink: 

Co do synchro to pytałem zależy z czym?? Jaki procesor płyta .....

Jezeli myslisz o np. 1700xp to raczej synchro nie będzie bo tutaj aby uzyskać 1446 MHz musisz szyne na 133 ustawić.

Jakby nie patrzeć to nie jest synchroniczne

ROTFL wez juz chlopie lepiej nic nie mow... :lol: Praca synchro to praca na takim samym zegarze CPU i RAMu (na chipsetach oprocz nf2 dochodzi jeszcze fsb PCI i AGP ktore sa odpowiednio dzielnikami szyny systemowej) wiec nie ma tu nic do rzeczy jaka plyta i jaki proc. Mowisz ze na 1700+ nie uzyskasz pracy synchronicznej to powiedz mi co to jest 133/133 (DDR266)??? synchro jak byk (dla twojej wiadomosci pierwsze to mhzty proca drugie to ramu) Mylisz podstawowe pojecia SDRAMy czyli Single Data Rate byly PC100 i PC133 (wczesniejsze taktowania pomijam) te pierwsze pracowaly z szyna 100 mhz a drugie z fsb 133 mhz koniec i basta. Nie bylo sdrow z fsb 200 mhz jedyne jakie wyszly to bodajze 150 mhz ale byla to seria SE i przeznaczone one byly do extreme o/c. Ze screenem robilem sobie jaja :D bo w zyciu nie znalazlbys takiej mobo pod SDRy ktora wytrzymalaby fsb 200 na dodatek w synchro 8O (a tymbardziej screena zrzucil :lol:) to nierealne by takowe osiagnac. Na wiekszosci plyt ze zwyklymi ramami trudno bylo wyjsc poza granice fsb 150 mhz a gdzie tam 200 Mysle ze ty pomyliles SDR z DDR czyli Double Data Rate a zatem jesli masz np DDR 200 to faktycznie ustawiasz fsb 100 mhz ale ze jest to DDR (jak wczesniej napisalem podwojenie <double> czestotliwosci co zreszta w zadnym stopniu nie przyczynilo sie do dwukrotnego wzrostu wydajnosci) mnozysz x2 co daje DDR200 a jak bys nadal mial watpliwosci i upieral sie przy swoim spogladnij sobie np.: w tak prosty programik ;) :D :lol: jak sisoft sandra na taktowanie fsb nigdzie nie bedzie pisalo 333, 266 czy 400 tylko wszedzie odpowiednio 2x166 dla 333 2x133 dla 266 i 2x200 dla 400 owszem w niektorych mozesz znalezc takowe oznaczenia ale podalem ci jako przyklad akurat ten soft aby nie bylo watpliowsci. rada na przyszlosc najpierw troszke pomysl zanim cokolwiek napiszesz a tymbardziej zaczeniesz sie upierac przy swoim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Mowisz ze na 1700+ nie uzyskasz pracy synchronicznej to powiedz mi co to jest 133/133 (DDR266)??? synchro jak byk

Tylko mowa była o SDRAM w synchro :D troszke nie umiesz czytać albo robisz to wybiórczo.

1700+ aby osiągnąć te swoje 1466 musi byc na szynie 133 co z SDRAMami nigdy nie będzie synchro.

Chyba troszke sie pogubiłeś :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooooo, kolejny topic, że beke kręcić...

Lagier, chce Ci się pisać tyle do kogoś, kto wogóle Cię nie rozumie, i jeszcze się pluje?

ROTFL, po całej podłodze ;]]]]

... Mowisz ze na 1700+ nie uzyskasz pracy synchronicznej to powiedz mi co to jest 133/133 (DDR266)??? synchro jak byk

Tylko mowa była o SDRAM w synchro :D troszke nie umiesz czytać albo robisz to wybiórczo.

1700+ aby osiągnąć te swoje 1466 musi byc na szynie 133 co z SDRAMami nigdy nie będzie synchro.

To ja mam jakąs cudowną płytę i cudowne SD ramy normalnie ;]]]

Zap...rdalają na 133 CL2 8O Niemożliwe 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie pogubilem heh.. dobre... chyba nie czytales mojej rady dla ciebie :lol: :lol: mowisz ze jesli antek 1700+ jest na fsb 133 mhz i dasz SDRy PC133 czyli o taktowaniu 133 mhz a co za tym idzie ustawienie 133/133 to to nie jest synchro to wytlumacz mi w takim razie co to jest synchro bo ja tu chyba czegos nie wiem ;) ;) albo jakas nowa teorie tworzysz

p.s. Dijkstra chcialem mu troche naswitelic sytuacje i zmusic do pomyslunku ale jak widac nieudalo sie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do temetu: Mam GA7N400-L1 (czyli nie Pro) i mam Antka 1700XP+ cooler Falcon Rock. Bez kręcenia mam temp. na procku ~35st. ( win + kilkanaście progsów w tle + buszowanie w necie ) ale System Temp

u mnie na athalonie 2400+ i tej samej plycie pokazuje ze temp procka mam 30 (wc) w stresie (30minut z prime 95), co do sys temp to mam to samo, imo plyta zaniza temp o dobre 5 stopni jak nie wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..... zmusic do pomyslunku ale jak widac nieudalo sie :lol:

Gratuluje człowieku o ile można Cie tak nazwać :twisted:

BIG THX ;) ;) :evil: nie potrafiles odpowiedziec na zadane pytanie (a tym samym po raz kolejny potwierdziles moja teze ;) ;) :D :lol:) wiec wyzywasz sie na zartach jakie sobie stroilem i to wcale nie zlosliwie (patrz emotikony) no ale coz mozna i tak... ;) ;) :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie potrafiles odpowiedziec na zadane pytanie ....

Po 1. Ktoś zadał pytanie a Ty nie udzieliłeś się nie chciałeś pomóc, a może nie wiedziałeś :wink:

Po 2. Przez Twoje super hiper mądre informacje temat stał się śmietnikiem :evil:

Po 3. Ty mi pytanie zadałeś? Przecież Ty wiesz prawie wszystko :wink: Wybacz Boże, żem odważył się tak wprost do Ciebie napisać :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie potrafiles odpowiedziec na zadane pytanie ....

Po 1. Ktoś zadał pytanie a Ty nie udzieliłeś się nie chciałeś pomóc, a może nie wiedziałeś :wink:

Po 2. Przez Twoje super hiper mądre informacje temat stał się śmietnikiem :evil:

Po 3. Ty mi pytanie zadałeś? Przecież Ty wiesz prawie wszystko :wink: Wybacz Boże, żem odważył się tak wprost do Ciebie napisać :twisted:

ad 1. jesli czegos nie wiem (a napewno nie wiem wszystkiego i nie kryje tego) nie odzywam sie w przeciwienstwie do ciebie :?

ad 2. moze zrobil sie smietnik moze i nie (jesli moje posty uwazasz za smieci to twoje musisz wrzucic do tego samego smietnika) ale jak czytam ze ktos chce np.: wkladac sdramy do portow ddr to...[szkoda slow] nie pomyslales ze przez takie glupiutkie zdanie ktos mniej doswiadczony mogl tak zrobic??? albo to (cytuje): "SDRamy nominalnie powinny chodzic na fsb 200 mhz" wez sie troche zastanow :evil: zwrocilem ci uwage jednorazowo myslalem ze to zrozumiesz ale nie powiodlo sie ty ciagnales dalej watek i upierales sie przy swoim wiec wytlumaczylem ci slowo po slowie myslalem ze przyda ci sie takie info (chyba sie pomylilem i do tego se zlosci narobilem :lol:) jeszcze raz niestety niezrozumiales a do tego caly czas sie rzucasz :? no coz nic na to nie poradze twoja sprawa

ad 3. co do pytania to owszem chcialem ;) ;) zebys ty mi tylumaczyl ;) ;) co to synchro twoim zdaniem :lol: co do dalszej czesci wypowiedzi to coz... THX za uznanie :D :D :D :D ;) ;)

IMHO pozdro

p.s. sprytnie ;) ;) umiesz odbiegac od tematu "sporu" jesli moge tak powiedziec :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...