R4KET Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam! Spadł mi dysk twardy na ziemię i uszkodziło się wejście USB - napięcie idzie, ale system nie widzi dysku - dysk sprawny (podpięty bezpośrednio do PC). Rozebrałem go i taką oto płytkę znalazłem zamotowaną do portu SATA - co to jest i na co wymienić?Jeżeli się nie da tego elementu dostać to powinienem zakupić nową obudowę? Na obrazku powyżej od lewej: gniazdo na kabel zasilania, gniazdo usb S!PS: Mój dysk to ten: http://www.vobis.pl/wd-elements-desktop-1-5tb-2-899700.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Jest to adapter SATA-USB(do odnalezienia jako "OASIS DESKTOP 1607P"), można go kupić oddzielnie, ale jest ciężko dostępny w zagranicznych serwisach w $ z wysyłką wychodzi połowa dysku, kiepsko opłacalne.Czy widać faktyczne uszkodzenie portu USB? Uszkodziły się piny, połamały, port został wyrwany? Jeżeli tak, możesz go zabrać do dobrego serwisu lub elektronika i wymiana portu powinna wystarczyć. Rozumiem dysk upadł jak był wyłączony? Edytowane 14 Lutego 2016 przez Ancient Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 Silna lupa + dobre światło i trzeba szukać mikropękniecia... czasami od strzału leci rezonator kwarcowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...